15 Януари 2021петък17:34 ч.

Снимка ЕМИЛИЯ КОСТАДИНОВА

Интервю

Иван Таков: Парите за чистота растат, София остава мръсна

Милиони от такса смет продължават да отиват за други цели, казва общинският съветник от БСП

/ брой: 231

автор:Деси Велева

visibility 1188

ИВАН ТАКОВ е роден на 24 април 1979 г. в София. През 2002 г. се дипломира в "McGill University", Монреал, Канада - специалност финанси. Има следдипломна квалификация в БНБ - инвестиции, сертификат за професионална квалификация от "Училище за политика", Националната програма "Управленски умения" на НБУ. Общински съветник от БСП в София. Зам.-председател на постоянната Комисия по финанси и бюджет и член на комисиите по опазване на околната среда, земеделие и гори и по икономика и собственост.

- Г-н Таков, с колегите ви от БСП в СОС за поредна година предлагате намаляване на такса смет. Досега това предложение не бе приемано от управляващите. Очаквате ли отклик тази година предвид различната обстановка в страната?

- Групата на БСП няколко години подред предлага намаляване на такса смет за недвижимите имоти на граждани. Предложението ни не е самоцелно, а се базира на точни изчисления във връзка с прекомерния излишък, който Столичната община формира от таксата всяка година.

Сметките показват, че от 2014 до 2019 г. приходите в план-сметките по чистота надвишават разходите с над 170 млн. лв. Този остатък, формиран от такса смет, продължава да се изразходва за други цели, въпреки законовата забрана. Механизмът на тези натрупвания става посредством т.нар. недобори. Това са вноски за таксата за битови отпадъци, които не са платени в годината, за която се дължат, а по-късно във времето. Тези пари незнайно по каква логика вече са загубили статута си на целеви средства и са се превърнали в приятна изненада, която управляващите СО да разходват по свое усмотрение и както им е угодно. В действителност единствено събраните лихви от тези недобори нямат целеви характер и може да се разходват по решение на СОС. Средствата от такса смет, които не са изразходвани, трябва да бъдат заведени като преходен остатък за следващата година.

Затова предлагаме за 2021 г. таксата за битови отпадъци за недвижимите имоти на граждани да бъде намалена с 10%, както и да бъде разсрочена първата вноска до 30 юни 2021 г. По този начин около 6 млн. лв. ще останат на разположение в семейните бюджети на софиянци.

Дали ще получим подкрепа от управляващите? Надявам се, да! Ще търсим подкрепа от всички общински съветници за това наше обосновано предложение. Все пак - това ще е в полза на всички жители на София.

- Какви са мотивите за предложението ви и ще има ли загуби общината от него?

- В последните месеци СОС гласува някои облекчения за малкия и средния бизнес, свързани най-вече с пълна или частична отмяна на наемите на общински нежилищни имоти и тротоарното право. Предвид усложнената икономическа и епидемиологична обстановка е крайно време Столичната община да помисли за реални финансови облекчения и за гражданите на София. Нашето предложение за намаляване с 10% на такса смет за недвижимите имоти на граждани ще остави средства в домакинствата, които ще са макар и малка помощ за нелекото положение, в което е изпаднала част от населението на столицата, обусловено от влошаващото се положение с КОВИД-19 и новите рестрикции, наложени от правителството.

Ако СОС одобри предложението ни, то ще се отрази на приходната част с 5,7 млн. лв., което на фона на цялостния бюджет на Столичната община от над 1,7 млрд. лв. е незначително. Предвид огромните излишъци от над 25 млн. лв., които се генерират всяка година в план-сметките по чистотата, това предложение по никакъв начин не застрашава и цялостното изпълнение на план-сметката за 2021 г.

- План-сметката за чистотата е най-важният финансов документ на Столичната община преди внасянето на цялостния бюджет за следващата година. Какво показва тя? Ще стане ли градът по-чист?

- В предложения проект на план-сметката за дейностите по събиране, извозване, обезвреждане на битовите отпадъци и за поддържане на чистотата на териториите за обществено ползване за 2021 г. предвидените разходи са с 3 млн. лв. повече спрямо 2020 г. и са в размер на 220 млн. лв. Същевременно планираните приходи от такса битови отпадъци са в размер на 228 млн. лв. Отново предварително се залага излишък от над 8 млн. лв. (реално ще бъде много по-голям), който по вече утвърдената практика от СО ще се харчи неоснователно за други дейности извън тези по чистотата на столицата.

На база на емпиричните ми наблюдения се съмнявам, че столицата ще стане по-чиста. В далечната 2009 г. София разполагаше със 130 млн. лв. за почистване на града, а през 2021 г. са предвидени над 220 млн. лв., което е със 70% повече! При тези средства София би следвало да е най-чистият град в страната, защото събира най-много средства на глава от населението. Реалността обаче е друга. Въпреки непрекъснатото нарастване на разходите за чистота, градът остава все така мръсен и прашен.

- За какво ще отидат най-много средства?

- През следващата година най-много средства са планирани за поддържане на чистотата на териториите за обществено ползване - 88 млн. лв., като от тях 62 млн. лв. са за лятно почистване. За сметка на това, най-голямо увеличение на средствата има за дейности по събиране на битовите отпадъци. Общият размер на парите, предвидени за тях, е 73 млн. лв., което е с 6 млн. лв. повече от тази година. Така над 160 млн. лв. отново ще отидат към сметопочистващите фирми, а управляващите продължават упорито да твърдят, че нямало пари общинско предприятие да поеме почистването на града, което наскоро групата на БСП внесе като предложение в СОС.

Не искаме да ни разбират погрешно. И друг път съм казвал, че не сме против частната инициатива. Проблемът е, че парите за чистота се увеличават всяка година, но София не става по-чиста. А чистотата на града е пряко свързана с качеството на живот на хората.

- За какво липсват достатъчно средства?

- Въпреки че са предвидени за следващата година с 3 млн. лв. повече за лятно почистване, продължавам да твърдя, че отделените средства за миене и механизирано метене не са задоволителни. А пари има предостатъчно, просто не се използват по предназначение. Нещо повече. Лошото качество на въздуха в София и повишеното количество на фини прахови частици е в пряка зависимост от чистотата на града и е следствие от крайно недостатъчното миене на улици, тротоари и други публични пространства. Това най-после беше признато и от Йорданка Фандъкова, която посочи натрупването на улична прах като основна причина за повишените стойности на фини прахови частици - нещо, за което алармирам повече от пет години.

- Какви други предложения правите от БСП?

- Предложенията, които ще направим по план-сметката за 2021 г., освен за намаляване с 10% на таксата за битови отпадъци за гражданите, са за увеличаване на машинното миене и машинното метене на улици, тротоари, велоалеи и паркови пространства. Настояваме миенето да се увеличи до 52 пъти на година, като се предвидят съответните допълнителни средства. Искаме най-накрая да започне работа по въвеждането на нов механизъм за начисляване на такса смет, базиран на принципа "замърсителят плаща", каквото е и изискването на европейските директиви за третиране на битовите отпадъци.

- При прогнозите за следващата година трябва да се има предвид и анализът за изразходваното и събраното през изминалата. Какво показва той? Какво се е случило с парите за чистота през 2020 г.?

- Анализът на разходната част на план-сметката за 2020 г. показва, че в някои дейности отново има сериозно неизпълнение. По отношение дейността "Проучване, проектиране, изграждане и закриване на депата за битови отпадъци" са планирани над 20 млн. лв., а са изразходвани към 30 септември 2020 г. само 5 млн. лв. - около 26%. Като пример ще посоча факта, че за "Закриване и завършване рекултивацията на депо за битови отпадъци в кв. "Суходол" са планирани 4 млн. лв., а са усвоени едва 22 176 лв. Съгласно одобрената план-сметка за чистотата на Столичната община за 2020 г. са планирани общо разходи в размер на 217 млн. лв, а до края на септември са направени разходи за 155 млн. лв. Очакваното изпълнение на приходната част към края на годината е в размер на 227 млн. лв.

Интересно е да отбележим и един факт по план-сметката за 2019 г. След като получих окончателните данни за изпълнението на разходите, стана ясно, че само за 2019 г. Столичната община е събрала от такса смет 40 млн. лв. повече, отколкото е разходвала! И отново ще попитам - къде отидоха тези 40 милиона?

Топлото време свали сметките за парно

автор:Дума

visibility 222

/ брой: 10

България има най-високи зелени данъци в ЕС

автор:Дума

visibility 215

/ брой: 10

Метрото до "Слатина" ще струва 530 млн. лв

автор:Дума

visibility 192

/ брой: 10

6,2 по Рихтер в Индонезия, десетки загинаха

автор:Дума

visibility 146

Долната камара гласува срещу Тръмп

автор:Дума

visibility 230

/ брой: 10

Българите ще влизат в Сърбия без КОВИД-тест

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 10

Белгийският крал замерян с пиратки

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 10

Защо ядем замразено вносно месо

автор:Въто Христов

visibility 432

/ брой: 10

Датата

visibility 178

/ брой: 10

Бъдещето са младите, трябва ни стратегия за младежта

автор:Дума

visibility 251

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ