19 Септември 2020събота12:31 ч.

СНИМКА БГНЕС

Интервю

Ива Уорън: Футболът е не само страст, но и работа

Мечтаех да съм като Франк Рийкард, а сега изграждаме "Пирин" от нулата, разкрива бизнесдамата, оглавила и женския футбол у нас

/ брой: 155

автор:Мони Георгиев

visibility 479

Соченият от мнозина за фаворит "Пирин" (Бл) започна с драматично 1:1 срещу "Хебър" в Пазарджик участието си във Втора лига. Въпреки изпуснатата победа в последните секунди, полетът на "орлетата" е устремен към елита, след като преди година клубът, известен като "люпилня за таланти", попадна в сигурни ръце в лицето на инвестиционния посредник "Емирейтс Уелт". Компанията осигурява финансов гръб. "Вината" за това е на ИВА УОРЪН, представител на компанията за България и новата движеща сила в клуба. Бизнесдамата и президент на "Пирин" е дъщеря на бившия футболист на "зелените" Димитър Дацев. Преди дни Уорън бе избрана за председател на Комисията по женски футбол към БФС.

- Какви са амбициите на "Пирин" през започналия сезон?

- Миналата година за нас бе изключително трудна. И тази се очертава такава. По време на пандемията голяма част от хората почиваха, а ние свършихме много работа. Важно е да играем хубав футбол и да печелим мачовете. Да си пожелаем късмет и да се борим за челните позиции.

- Измина малко повече от година, откакто поехте клуба. По-трудно ли беше от очакваното?

- По-трудно не, но по-различно. Макар че цял живот съм била свързана с футбола, това не е било точно с управлението на един клуб. Учех се "на крак". С течение на времето и с помощта на екипа ни се справихме като за начало.

- Какво ви мотивира да се върнете в България?

- Винаги казвам на съпруга ми, че останах един ден повече в Англия, отколкото е необходимо. Преди 19 години моите мечти и амбиции бяха други. Година след заминаването ми срещнах моя съпруг. Той бе причината да остана по-дълго на Острова. Но винаги съм живяла със сърцето си в България, броях дните до завръщането.

- Лесно ли убедихте компанията да се заеме с "Пирин"?

- Нищо в живота не е лесно, но нещата се случиха бързо. Имах бизнес идея, никога не съм разглеждала "Пирин" само като спортен клуб. Мисълта ми винаги е била свързана и с бизнеса. Аз бях човекът, който на заседание на Борда на директорите се осмели да направи първата крачка.

- Какво реновирахте досега на стадион "Христо Ботев"?

- Седалките са поставени, ВИП-ът, секторът за гости, административната сграда, която е на три етажа - от електрическите кабели до водоснабдяване и канализация, поставихме изолация. Работим и по стадиона в град Рила, който ще бъде готов до месец, както и по двата спортно-възстановителни центъра, които изграждаме. Ще ни трябват още 2 години, за да попривършим с основните неща.

- Искахте да сложите козирка на стадиона в Благоевград...

- Това е едно от най-основните неща, по които мисля да подновим работа на полусезона, през декември. Направихме необходимите проучвания, защото конструкцията е сложна. Забавихме се с 4 месеца покрай КОВИД-19. Обмислихме допълнителни планове. Остава да се разберем с общината и изпълнителите. Целта е "Пирин" да не играе на друг стадион - затова се съобразяваме и с времето, и с начина на изграждане.

- Детско-юношеската школа на "Пирин", в която всеки можеше да тренира, се трансформира в академия...

- Да, от тази година школата е академия с първи и втори отбор. Направихме селекция в 6 групи с по 20 подрастващи - това е елитната част от академията. Не са много клубовете в България, които играят елитен футбол и при 15-, 17- и 19--годишните. На въпросните формации закупихме джипиеси и май сме единствената академия с подобна придобивка у нас.

- В Благоевград никога не е имало спортно училище, а децата от академията трябва да се обучават някъде. Срещате ли разбиране от местните учебни заведения?

- Абсолютно! Като човек, обучаван от едни от най-добрите учители в Благоевград, благодаря на директорите на тези училища и на всички учители за усилията да изграждат личности. Трябва да си помагаме взаимно в този процес.

- Дружеството, което управлява "Пирин", е със 75% участие на "Емирейтс Фъндс Ексчейндж" ЕООД и 25% - на общината. Такова ли е правилното съотношение за управление на тим от населено място от типа на Благоевград?

- Имам два отговора. Като фен - да. На никого не трябва да му се дава абсолютното право да притежава нещо, което морално не е негово. Клуб "Пирин" принадлежи на ръководството, на феновете, на всеки, който работи в клуба. Затова и всеки трябва да проявява отговорност към "Пирин". От гледна точка на бизнеса, може би не е най-правилното решение, но за нас работи, при други обстоятелства не знам дали би било така. Отношенията ни с община Благоевград са чудесни, но това изисква много работа и от двете страни - да сме честни и открити. При частния бизнес взимаш решение днес, изпълняваш утре. При общинските и държавните структури нещата не се случват точно така. Научих много през последната година - да бъда търпелива за това, което смятам, че трябва да се случи веднага. Надявам се и аз да съм предала своя опит на общината - да вярва и да подкрепя нещо, което наистина се случва.

- А усещате ли подкрепа от местния бизнес?

- В трудните моменти голяма част от подкрепата идва от тези хора, които ми дават силата да продължа напред. Изключително съм щастлива, че съм от Благоевград и искам клубът да даде всичко от себе си заради тях.

- За новия сезон върнахте в състава местни любимци като Николай Бодуров, Станислав Манолев, Антон Карачанаков, Стилиян Николов, Александър Дюлгеров, Спас Георгиев и други. Лесно ли ги убедихте?

- Когато се създава клуб, тръгваш от нулата, а ние даже бяхме под нея. И е трудно да убедиш някого, че трябва да дойде. Винаги съм казвала, че за да привлечем футболисти като тези, които изброихте, през последната година трябваше да покажем, че можем, че сме финансово стабилни, че идеите и развитието на клуба са по-различни от досегашните. А за всичко това трябва време. Първо трябва да им покажем какво сме направили, а след това да кажем: "Елате, вижте и преценете".

- Кой е следващият благоевградчанин и/или бивш футболист на "Пирин", когото искате да видите отново със зелената фланелка?

- Надявах се още за този сезон да го върнем, но "Лудогорец" взеха най-доброто решение - да оставят Съни Дяков при тях. Това е футболистът, който ми липсва.

- Възможно ли е, ако не изпълните целта си - промоция, да се случи като при "Септември" (Сф), които след загубения бараж редуцираха бюджета си и освободиха 12 футболисти?

- Клубът ни е финансово осигурен. Като човек, който отговаря за финансовото състояние и организацията, нямам притеснение, че можем да играем в професионалния футбол и да се грижим за целия клуб. "Пирин" има и академия с 9 възрасти -  първи и втори отбор, женски "Пирин Лейдис". Дали ще бъде голяма драма? За нас ще бъде драма всяко поражение във всеки мач оттук нататък. Не само заради това, че се борим да отидем някъде.

Моето желание е всеки клуб в България да не се притеснява за финансовото си състояние. Хората встрани от футбола не разбират колко бе тежка за всеки собственик, мениджър, технически и спортен директор последната година. Никой не иска да говори с футболистите си, че трябва да намалява заплати, да освобождава служители. Никой не е мислил, че след 3 или 6 месеца трябва да освободи цял отбор. Сигурна съм, че при "Септември" е било решение след много дебати. Затова си пожелавам пълни стадиони и прекрасен футбол за всеки, който обича играта, независимо на какво ниво.

- Избраха ви за председател на Комисията по женски футбол към БФС. Какви перспективи има той у нас?

- Човек, ако иска да работи дадена професия, трябва да му бъде дадена възможност. Този проект ми е скъп на сърцето. Родена съм през 1981 г. и съм започнала със спорта в кв. "Струмско", на асфалтово игрище. В по-голямата част от младежките ми години исках да бъда Франк Рийкард, а моите приятелки - Ван Бастен, но тогава не ни бе даден шанс, футболът бе само за момчета. Сега този спорт не е запазен само за мъже или за жени. През този сезон "Пирин Лейдис" ще бъде тим, който ще се обиграва, момичетата да свикнат с това, че са част от професионален клуб. Независимо че първенството е аматьорско, вкарваме различна технология и методология, която не се е използвала преди това. Искаме всеки професионален клуб у нас да има женски отбор. С работа от наша страна и БФС до 3 години може да стане реалност.

- Клубните президенти у нас рядко общуват с журналисти. Мираж ли е новият, по-позитивен образ на футболния шеф?

- В последната година съм видяла само хубаво. С който и клуб да сме разговаряли, с когото и от колегите да съм - от шофьора на автобуса до този с поръчките за седалки. Футболът е не само страст, но и работа, и начин на живот. Изключително позитивен човек съм, с много енергия и ако начинът, по който правя нещата, помага - живи и здрави, напред и нагоре.

Половината алкохол у нас бил нелегален

автор:Дума

visibility 280

/ брой: 179

Петкова се активизира за фактурите на "Топлофикация"

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 179

Проф. Вучева за новия заем: ГЕРБ никога не се отчитат

автор:Дума

visibility 503

/ брой: 179

Как търпим това десет години?!

visibility 774

/ брой: 179

Ще покаже ли ЕС сила във външната политика?

visibility 385

/ брой: 179

Датата

автор:Дума

visibility 309

/ брой: 179

Английските "щикове" и 9 септември

автор:Христо Георгиев

visibility 744

/ брой: 178

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ