20 Февруари 2020четвъртък01:43 ч.

Част от известните, застанали зад кампанията

Искат шест от десет песни да са български

Родни творци подкрепиха инициативата на "Музикаутор" за въвеждане на квота от 33% национално съдържание на композиции в ефира

/ брой: 30

автор:Альона Нейкова

visibility 587

Хората у нас искат шест от десет песни, излъчвани в радио- и телевизионния ефир, да са на български. Данните са от проучване, направено от "Алфа рисърч" през септември 2019 г. по поръчка на "Музикаутор". Според изследването, обхванало 1099 души на над 15-годишна възраст, има възвръщане на интереса към произведения, създадени от родни автори - 6,63 по скалата от 0 до 10. Почти всеки втори - 40%, има подчертан афинитет към композиции на наши творци.

Очакванията песните да са с текстове на родния ни език достигат 72,3 на сто. Обичащите български мелодии са 41,7% от анкетираните, а 9,5 на сто предпочитат чуждестранни хитове. Сред източниците за слушане на музика радиото държи първенството с 36,7%, следвано от телевизията с 33,9 на сто. Докато 59% от тийнейджърите на 15-17-годишна възраст използват за целта телефон и интернет. 

За появата на нови песни или изпълнители 63% от хората научават от медиите, които остават основен източник на информацията по въпроса, след като едва 2 на сто разбират за това от концерти.

Данните бяха представени от управителя на социологическата агенция Геновева Петрова на пресконференция с участието на прочути изпълнители, композитори и музиканти, сред които се откроиха Орлин Горанов, Васил Найденов, Калин Вельов, Стефан Димитров, Димитър Кърнев и Дидо от "D2", Милена Славова, Прея и др. Известни лица от родната сцена изразиха подкрепата си за националната кампания "За повече българска музика в ефира".

Ако през 2014-2015 г. композиции на наши творци са били 26% от излъчваните по радиото, сега са около 20 на сто и е ясно, че прогресивно намаляват, разкри Ясен Козев - председател на УС на "Музикаутор". Изпълнителният директор на организацията за управление на авторски права Иван Димитров съобщи, че внасят в Комисията по култура и медии на НС предложения за промени в Закона за радиото и телевизията с искане за квота - поне една трета (33%) от музикалното съдържание в ефира да е на български. Международната практика сочи, че в различни държави този дял варира от 15 до 43 на сто.

БСП настоява за по-голям контрол върху бизнеса с отпадъци

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 35

Камионите и автобусите ще плащат за само 3 хил. км пътища

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 35

Увеличиха се държавите срещу пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 77

/ брой: 35

Прокуратурата поиска от КЕВР проверка на цялата ВиК мрежа

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 35

Ердоган се закани с операция в Идлиб

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 35

Силите на Хафтар обстреляха кораб с оръжие в Триполи

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 35

Eвросъюзът създава единен пазар на данни

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 35

Наричате ги бандити, а те са светци...

автор:Христо Георгиев

visibility 197

/ брой: 35

Езиковото измерение на упадъка

автор:Любомир Калев

visibility 116

/ брой: 35

Датата

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 35

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ