01 Юни 2020понеделник16:55 ч.

Искам да съм негър...

/ брой: 281

автор:Петър Герасимов

visibility 1659

Преди двайсетина години в българския музикален ефир се пръкна една шеговита песен, чийто припев, доколкото си спомням, беше: "Искам да съм негър в щата Алабама...". В  прав текст това песенно съчинение ни внушаваше, че ние, българите, живеем по-зле дори и от един чернокож човек в южняшките щати, там, където още припламват  блуждаещите огньове на расизма.
Сетих се за тази мелодийка, когато тези дни чух, че размерът на минималната пенсия в южната ни съседка съответствал, видите ли, на максималната българска пенсия. Това лично мен, като жител на държава на второ място по финансова дисциплина в Европа, ме озадачи до известна степен. И в моето съзнание, обременено от пенсионерско-инвалидни емоции, внезапно се роди едно малко текстче за нова песен:
Искам да съм дядка, дядка от Пирея
Узо да си пия, хилядарки да пилея.
Погледът ми край морето да се рее.
Панталонът бял слънце да ми грее.
Припев: Искам да съм дядка, дядка от Пирея...
Уви, силата на моята поетична муза стигна само дотук. А всъщност поетичното ми вдъхновение бе толкова кратко, защото не ми е до пеене и блеене, а по-скоро до ругаене, да не кажа по-силна дума...
Защото всеки ден ми се иска да попитам господина Дянкова (естествено отличник на Световната и Европейската банка, на Международния валутен фонд и др.) защо, по дяволите, той забрави, че в една цивилизована държава заплати и пенсии се индексират ежегодно съобразно процента на инфлацията?
А този инфлационен процент, г-н Дянков, през последните три години съвсем не бе за подценяване сред постоянно набъбващите цени - съвсем логично ви носеха автоматично допълнителен данък ДДС - цели 20 процента върху всеки продаден картоф или парче месо. Да не говорим за лютите акцизни (друг вид данъчни) проценти върху горива и цигари, които изхвърлиха бензина в орбитата на готварското олио, а цигарите превърнаха в мощно средство за подкопаване на личния и семеен бюджет (ще ми пушите, маскари такива!). И къде отидоха тези допълнителни приходи, г-н Дянков? Историята мълчи.
И на последно място, г- Дянков, вие като отличник на гореспоменатите институции, забравихте ли, че в любимата на всички ни Америка печатниците бясно печатат нови и нови милиони, милиарди долари. Защо? Просто защото държавата постоянно се нуждае от инвестиции, от свежи пари. А у нас, какво? По указание на мъдрия МВФ ние се въртим като омагьосани пумпали в кръга на наличните си средства: харчим толкова, колкото имаме, имаме толкова - колкото харчим. Много мъдро. Но това неминуемо води, г-н Дянков, към един феномен, наречен стагнация. Просто тичане на едно място, г-н Дянков.
И чувам вашия гласец: ами, ако взимаме много нови кредити, ще ни постигне трагедията на Гърция! И при тази реплика отново ми се иска да викна и да запея:
Искам да съм дядка, дядка от Пирея...

300 хиляди фирми може да купуват по-скъп ток

автор:Дума

visibility 461

/ брой: 101

Държавата ще разширява тол системата

автор:Дума

visibility 236

/ брой: 101

Малки хотелиери искат оставката на Ангелкова

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 101

Бюджетът е с излишък от 1,3 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 101

Екипажът на "Дракон" влезе в МКС

автор:Дума

visibility 284

Полицай българин е ранен в САЩ

автор:Дума

visibility 386

Безредици и хаос заляха САЩ след смъртта на афроамериканец

автор:Дума

visibility 289

/ брой: 101

Русия разобличи обвинения на Вашингтон

автор:Дума

visibility 327

/ брой: 101

Докога ще спекулират с търпението ни?

автор:Олга Маркова

visibility 546

/ брой: 101

О.з. ген. Кольо Милев: Не са ли твърде много силите ни за НАТО?

автор:Дума

visibility 588

/ брой: 101

Македонизъм

автор:Велиана Христова

visibility 412

/ брой: 101

Датата

автор:Дума

visibility 165

/ брой: 101

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ