18 Май 2024събота19:04 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Инспектори от БАБХ ще мерят между масите в заведенията

/ брой: 85

автор:Дума

visibility 900

Агенцията по безопасност на храните (БАБХ) е започнала масови проверки на заведенията, съобщи д-р Любомир Кулински от агенцията. Има три основни изисквания, които всеки собственик трябва да изпълни - дистанция, лични предпазни средства и хигиена. Той обаче беше категоричен, че подобни мерки в заведенията за хранене трябва да се спазват и когато няма пандемия.

Заведенията не се задължени да подават сигнал до БАБХ, че са отворили - ако преценят, че са спазили всички изисквания, могат да подновят работа. Кулински отново заяви пред БНР, че коронавирусът не може да се предаде чрез храна, затова няма причина клиентите да се притесняват. За миенето и приготвянето на продуктите има строго разписани правила.

Оспорваното от ресторантьорите изискване за максимум 4 души на една маса също остава. Разбира се, семейства от 5-6 души ще могат да седят заедно.

Ако някой от обектите не спазва противоепидемичните мерки, подлежи на санкции. Най-тежкото от тях е затваряне на заведението, което може да бъде наложено, ако не е спазено някое от основните изисквания. Според националния регистър на заведенията за обществено хранене в цялата страна обектите са около 79 000, докато ресурсът на агенцията е ограничен до 700 души.

Както вече стана известно, от вчера заведенията с градини и тераси могат да отворят за посетители. Заповедта за частичното отваряне бе издадена от здравния министър на 3 май и променена само два дни по-късно. Първоначално на ресторантьорите бе позволено да отворят, като разположат масите на 2,5 метра отстояние. След недоволството на бранша обаче то беше намалено на 1,5 метра. През следващите дни ще стане ясно има ли отворили заведения. От тяхната браншова организация заплашиха да не го правят, ако не получат исканото намаляване на ДДС на 5%, и с "крайни и ефективни действия". 

 

"Булгаргаз" съди "Газпром" за 400 млн. евро

автор:Дума

visibility 1118

/ брой: 91

КЕВР: Евтиното парно ще доведе до по-скъп ток

автор:Дума

visibility 1059

/ брой: 91

Изпитът за ловци поскъпва

автор:Дума

visibility 1102

/ брой: 91

Състоянието на Фицо остава "много тежко"

автор:Дума

visibility 1191

/ брой: 91

Нидерландия ще има дясно правителство

автор:Дума

visibility 1120

/ брой: 91

Скъсаха Преспанския договор в Атина

автор:Дума

visibility 1228

/ брой: 91

Извънредно положение в Нова Каледония

автор:Дума

visibility 1065

/ брой: 91

5 куршума

автор:Таня Глухчева

visibility 1284

/ брой: 91

Стъкмистика

автор:Мая Йовановска

visibility 1225

/ брой: 91

За достойна България в мирна Европа!

автор:Дума

visibility 1165

/ брой: 91

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ