Инспектори от БАБХ ще мерят между масите в заведенията
/ брой: 85
Агенцията по безопасност на храните (БАБХ) е започнала масови проверки на заведенията, съобщи д-р Любомир Кулински от агенцията. Има три основни изисквания, които всеки собственик трябва да изпълни - дистанция, лични предпазни средства и хигиена. Той обаче беше категоричен, че подобни мерки в заведенията за хранене трябва да се спазват и когато няма пандемия.
Заведенията не се задължени да подават сигнал до БАБХ, че са отворили - ако преценят, че са спазили всички изисквания, могат да подновят работа. Кулински отново заяви пред БНР, че коронавирусът не може да се предаде чрез храна, затова няма причина клиентите да се притесняват. За миенето и приготвянето на продуктите има строго разписани правила.
Оспорваното от ресторантьорите изискване за максимум 4 души на една маса също остава. Разбира се, семейства от 5-6 души ще могат да седят заедно.
Ако някой от обектите не спазва противоепидемичните мерки, подлежи на санкции. Най-тежкото от тях е затваряне на заведението, което може да бъде наложено, ако не е спазено някое от основните изисквания. Според националния регистър на заведенията за обществено хранене в цялата страна обектите са около 79 000, докато ресурсът на агенцията е ограничен до 700 души.
Както вече стана известно, от вчера заведенията с градини и тераси могат да отворят за посетители. Заповедта за частичното отваряне бе издадена от здравния министър на 3 май и променена само два дни по-късно. Първоначално на ресторантьорите бе позволено да отворят, като разположат масите на 2,5 метра отстояние. След недоволството на бранша обаче то беше намалено на 1,5 метра. През следващите дни ще стане ясно има ли отворили заведения. От тяхната браншова организация заплашиха да не го правят, ако не получат исканото намаляване на ДДС на 5%, и с "крайни и ефективни действия".