02 Юни 2024неделя06:52 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Инспектори от БАБХ ще мерят между масите в заведенията

/ брой: 85

автор:Дума

visibility 910

Агенцията по безопасност на храните (БАБХ) е започнала масови проверки на заведенията, съобщи д-р Любомир Кулински от агенцията. Има три основни изисквания, които всеки собственик трябва да изпълни - дистанция, лични предпазни средства и хигиена. Той обаче беше категоричен, че подобни мерки в заведенията за хранене трябва да се спазват и когато няма пандемия.

Заведенията не се задължени да подават сигнал до БАБХ, че са отворили - ако преценят, че са спазили всички изисквания, могат да подновят работа. Кулински отново заяви пред БНР, че коронавирусът не може да се предаде чрез храна, затова няма причина клиентите да се притесняват. За миенето и приготвянето на продуктите има строго разписани правила.

Оспорваното от ресторантьорите изискване за максимум 4 души на една маса също остава. Разбира се, семейства от 5-6 души ще могат да седят заедно.

Ако някой от обектите не спазва противоепидемичните мерки, подлежи на санкции. Най-тежкото от тях е затваряне на заведението, което може да бъде наложено, ако не е спазено някое от основните изисквания. Според националния регистър на заведенията за обществено хранене в цялата страна обектите са около 79 000, докато ресурсът на агенцията е ограничен до 700 души.

Както вече стана известно, от вчера заведенията с градини и тераси могат да отворят за посетители. Заповедта за частичното отваряне бе издадена от здравния министър на 3 май и променена само два дни по-късно. Първоначално на ресторантьорите бе позволено да отворят, като разположат масите на 2,5 метра отстояние. След недоволството на бранша обаче то беше намалено на 1,5 метра. През следващите дни ще стане ясно има ли отворили заведения. От тяхната браншова организация заплашиха да не го правят, ако не получат исканото намаляване на ДДС на 5%, и с "крайни и ефективни действия". 

 

Личните карти поскъпват почти двойно

автор:Дума

visibility 784

/ брой: 101

Въвеждат таван на изпитите за шофьорска книжка

автор:Дума

visibility 781

/ брой: 101

Газът от Азербайджан ще покрие 81% от вноса през юни

автор:Дума

visibility 685

/ брой: 101

Животновъди блокират Подбалканския път

автор:Дума

visibility 668

/ брой: 101

Сигнално действие в ядрената сфера

автор:Дума

visibility 818

/ брой: 101

Българи в затвора за измама на Острова

автор:Дума

visibility 771

/ брой: 101

Фетхуллах Гюлен бил отвлечен в САЩ

автор:Дума

visibility 975

/ брой: 101

По-високи мита за зърното от Русия и Беларус

автор:Дума

visibility 742

/ брой: 101

Здравето като бизнес

автор:Таня Глухчева

visibility 769

/ брой: 101

Идеология в технологията

visibility 791

/ брой: 101

Най-важно е да не губиш връзката с хората

автор:Юлия Кулинска

visibility 770

/ брой: 101

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ