18 Юли 2024четвъртък11:57 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Инерцията на ГЕРБ

Добре е днешните управляващи да приложат челен опит - "Повече футбол - по-трайни управленски добродетели"

/ брой: 33

автор:Димитър Димитров

visibility 2779

"Тежко ти, ако объркаш инерцията", написа през 80-те години на миналия век известен български автор на народопсихологични афоризми.
Поведението и действията на правителството на ГЕРБ са инерционен продукт от резултатите от изборите за парламент на 5 юли 2009 г.
В навечерието им Ахмед Доган публично заяви в с. Кочан, заради собственото си величие, че той раздава парите в държавата. Последва поредната

летяща инерция към изборните урни

на българите, които традиционно-периодично биват обхванати от "наказателна треска". И се юрнаха да гласуват за Бойко Борисов (не за ГЕРБ), медийно определен за поредния месия за борба с "много лошите от тройната коалиция". Подредените от "оръженосеца" му Цветан Цветанов в бюлетината на ГЕРБ съвсем случайни (платили си!) лица се явиха като "спасители-герберисти". Така че политическа партия ГЕРБ спечели 1.7 млн. гласа, т.е. около 24% от всички избиратели и 39.7% от действителните гласове. Вотът беше чисто наказателен - да се гласува за Бойко напук на "противните комунисти и турци". Рефренът беше, че Бойко "с желязна ръка" ще въдвори ред, като "вкара корумпираните и крадците в затвора".  Спомням си, че потокът към избирателните секции в сградата, където гласувах, беше същият като при изборите за парламент, излъчил правителството на Филип Димитров в началото на 90-те години. Краят на Филип е известен - провал. А вече година и половина продължава засилената и объркана герберианска инерция - навсякъде и във всичко. Къде обаче ще изведе тя България?

Похвалите - публично. Порицанията - под сурдинка

Със засилена милиционерско-полицейска инерция Бойко Борисов и неговият подгласник Цветан Цветанов провеждат широкомащабни  слугинажни медийни въздействия. С гръмки позивни - "нагли", "октопод-трактористи", "лапачи", "медузи", "мутри", "нахални", "регистратори", "лихвари" и тем подобни Бойко и Цецо подслушват, "респектират" и "арестуват престъпници" по 24 часа в денонощието. И

издевателстват над мирни граждани

като нахлуват в среднощни доби в апартаментите им и им разцепват главите, а с формална санкция подслушват денонощно и си фабрикуват каквито си искат СРС-та, дори срещу своите копои. И тъй като нямат доказателства за наказателна вина, хванатите "по бели гащи" се тикват в "кауша" - "да отлежават".  Пуснатите под гаранции също са непрекъснато "на мушката", като всеки момент могат пак да бъдат прибрани "на топло". Задържаните пък "втасват" неопределено време в кауша, "за да не се укрият или извършат други престъпления". А Цецо Цветанов, заедно с прислужната му вече прокуратура, превърната в треторазряден отдел на МВР-то, започват едно многомесечно търсене на доказателства, тайни свидетели, СРС-та и тем подобни, за "да ги осъдят на всяка цена по съкратената процедура". И с дългогодишни присъди! Готвят им се вече и собствени герберски специални съдилища, нещо като


съдилища в самите съдилища

където ще работи най-високоплатеният магистратски "каймак", подбран лично от премиера и от Цветанов. Цветанов, бивш разносвач на папки в МВР и отговарящ за физзарядките там, обаче сгреши и... трябва много да внимава. Може и на него "да му се случи случка", т.е. да не бъде посочен за бъдещ премиер, ако овчедушните в България изберат Борисов за президент, а Волен - за негов вице... "Напълно естествено" е само на Бойко да се полага да е бъдещият президент на "лошия чикагски материал". Голямо объркано медийно инерционно-атрактивно чудо обаче е изявлението на премиера, че чрез полицейски акции ще пълни бюджета на държавата. Ето едно невиждано в световната икономка постижение! Затова е време ГЕРБ чрез казионните и верни медии да направи официално предложение в Стокхолм за номиниране на Бойко Борисов като Нобелов лауреат за икономика за 2011 г.! Така той ще е спасител не само на България, а и на целия европейски свят и ще засенчи герберското финансово гуру Симеон Дянков! С "ефектната" си медийно-пропагандна инерция  Бойко Борисов върви с "победоносно шествие" по цялата земя българска и набляга на взаимноизключващи се празни приказки от 1001 нощ, на словесни нападки срещу президента, БСП и тройната коалиция. Естествено - навсякъде под зоркия, изпитателен и взискателен поглед на Цецо Цветанов, под бронираната парламентарна защита на партийката от БКП, юристконсултка от Плевен Цецка Цачева, пищното гуро на 41-ия български парламент Искра Фидосова, неповторимия   парламентарен лъв, неин заместник Красимир Велчев и тем подобни новизлюпени и новоизпечени герберисти.
Много впечатляваща е сбърканата "реформаторската" инерция, с която Бойко и герберианците продължават да водят тихи и задкулисни ликвидаторски действия към почти всички български съсловия. Обърканата  инерция постави на мушката на генерал Борисов, Цецо Цветанов, Симеон от Световната банка, Аню от военното ведомство и сие знайни и незнайни чиновници за и редуциране (т.е. закриване) на "всичко, което още мърда", оцеляло през 21-годишния грабителски преход от социализъм към демокрация. На основен прицел са 140-годишната БАН с нейните институти. Под обстрел са СУ и висшите  училища. На гилотината са фирмите, селското стопанство, здравеопазването, културата и държавното образование, всички сфери на обществения ни живот. На академиците герберистите казаха да пият по една студена вода и да си ходят - БАН вече няма да я има. Целта е да ги принудят "да се моделират" по Сергей-Игнатовски, та "да чопнат" имотите на най-старата научна структура у нас. Също така да се въведе задължително и повсеместно платено висше образование, да станат герберистите по-бързо професори и доценти, по съкратената процедура. Предстои закриване на  спешни центрове и болници. Здравната каса е във фактически банкрут, спират се социални помощи за болни, майки, деца, инвалиди. Зализани с брилянтин икономистчета от една провалила се еклектическа консервативно-неолиберална задокеанска школа, надъхани отвън в ликвидаторски дух, съветват Бойко и цялото му войнство как да ускорят ликвидациите, как да се премахне действащата солидарна пенсионна система, за да не участват със символични суми в плащаните от държавата пенсии на бащите, майките, дедите и бабите им.

Те не искат солидарен, а само капиталов

стълб, като си затварят очите какво се случи с капиталовите пенсии в САЩ. За  общини, местните изнесени структури на централната власт, също се готвят "новореформаторски" рецепти, за да се сложат само герберисти на държавна и общинска служба, да са послушни и да осъмнат с началници и кметове само от ГЕРБ.
А армията, воглаве с бившия артилерист Аню Ангелов? Тя за пореден път е "на топа" за подборен разстрел чрез съкращения и редукции и по уставно, без много-много обяснения.
На земеделците се каза да се захващат за оралото, защото пари за съвременно земеделие няма. На тютюнопроизводителите казаха "Последно сбогом" на поминъка и т.н., и т.н. Защото харченето на "бели пари за черни дни" е по-лесно, безпроблемно и популистко... Затова, че не ни оставиха  достатъчен резерв от поне 20 милиарда лева,  ще съдим Станишев и министрите му до дупка, казват герберианците. Друго щеше да ги беше натрупал и оставил, за да ни бъде "съвсем на рахат" да изкараме поне 2 мандата!
Ами погледнете какво става с енергийните проекти, докъде ги докараха? До "под крушата"! Тук инерцията на Бойко, Трайчо и герберистите е нулева, т.е. бездействаща, защото маршируват на място и пеят "Батальонът се строява". А правителството говори общи приказки и нищо не прави. Последствията ще са на гърба на децата и внуците на сегашното поколение, които ще бъдат принудени да върнат кюмюра, газеничетата и ламбените шишета по домовете си.
Очертава се обаче Бойко футбол да играе непрекъснато. Особено е полезно за тези, които "ритат" с него. Нямат проблем да се сдобият с апетитна служба в аерогарната митница или на каквато и да е тлъста длъжност на държавната софра! Затова е време Бойко да разнообрази спортния си футболен календар. Да спретне мачове на министрите си с техните заместници, на полицаи с пожарникари, на ГДБОП-аджии с ДАНС-аджии, на митничари с гранични полицаи и т.н. Тези "мачлета" да бъдат за по-перстижна длъжност - който пада, губи длъжност и му се намалява заплатата, който печели - издигат го с два-три ранга в държавна служба, с двойна или тройна заплата! Така Бойко ще си осигури неизчерпаем кадрови резерв, кадрова банка. А защо Бойко да не  организира целево няколко футболни мача между ведомството на Дянков и провинциалните негерберистки общини. И който падне, ще плати в брой на другия сумата на орязваните общински субсидии - веднага и на един транш! Много атрактивно ще е един футболен мач между журналистки-привърженички на Бойко от електронните медии и тези от вестниците. Нямате си представа какво ще се случи на терена, за да могат дамите да се докажат пред идола си! Естествено и задължително е Бойко или определен лично от него герберист да бъде главен съдия на срещите, със странични рефери - пак по негов избор. С новоспретнатите футболни мачове Бойко ще постигне удар в "десетката"! И ще впечатли г-н Джеймс Уорлик, поредния разпоредител в България отвъд океана, който веднага "ще прати сводка" в Държавния департамент за челния опит на Бойко в управлението с мотото: "Повече футбол - по-трайни управленски добродетели"!

       
                   


 

2615 лв. на месец са нужни за издръжката на 3-членно семейство

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 135

Държавните фирми в България не са ефективни

автор:Дума

visibility 142

/ брой: 135

Увеличават се фалитите на компании

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 135

Ще говори със София, но с редовен кабинет

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 135

Гърция със спешни мерки за цената на тока

автор:Дума

visibility 136

/ брой: 135

Макрон прие оставката на премиера Атал

автор:Дума

visibility 133

/ брой: 135

Тайван да си плаща за отбраната

автор:Дума

visibility 139

/ брой: 135

Диагнозата на държавата

автор:Александър Симов

visibility 137

/ брой: 135

Денят на бръснача

visibility 123

/ брой: 135

Ганьо е победим, само ако бъде смачкан

visibility 135

/ брой: 135

Подводните камъни на външното оценяване

visibility 144

/ брой: 135

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ