27 Февруари 2021събота21:53 ч.

Имитиращите млечни продукти - вече на отделен щанд

Задължително е стоките да са индивидуално опаковани

/ брой: 9

автор:Дума

visibility 1602

Имитиращите млечни продукти в страната вече трябва да продавани само на обозначени щандове в магазините, при това опаковани в индивидуални опаковки. Неотговарящите на тези изисквания продукти трябва да се изтеглят от търговската мрежа, а за спазването на правилата ще следят проверяващи от Българската агенция по безопасност на храните. На етикетите с големи букви трябва да пише, че продуктът е имитиращ. Ясно трябва да е посочена и заместващата съставка - растителна мазнина или протеин от немлечен продукт, както и неговото количество. Предварителното опаковане на такива продукти ще се извършва само от производителя, а предлагането ще е на отделен щанд. Новата наредба влезе в сила в средата на миналата година, но имаше гратисен срок за прилагането й.

Според данните на статистиката на всеки тон произведено българско масло се падат три пъти по-големи количества вносно палмово масло. В последните няколко години българите все повече купуват продукти с палмово масло. За 2017 г. във вид на сирене са изконсумирани 12 хиляди тона палмова мазнина.

В България има над 260 млекопреработвателни предприятия, като от тях 30-40 фирми използват растителна мазнина. Проблемът с този вид мазнини е, че се наслагват в човешкото тяло и трудно се преработват от организма. Един от определящите фактори за качеството на сиренето е цената, тъй като обикновеният потребител трудно може да направи разлика по визия дали един продукт е истински или имитиращ. Според млекари сиренето, което е истинско, дори във вода няма да се размие, а ще си остане пак здрав продукт. Експерти твърдят, че реалната цена на сиренето трябва да започва от минимум 5,50 лева, но ако искаме да ядем истински качествено сирене, то трябва да е поне 9 лева.

От БАБХ съобщиха вчера, че при проверки през декември са били изтеглени и насочени за унищожаване 2836 кг храни от животински и неживотински произход и 45 600 бр. яйца. Количеството е конфискувано от производствени обекти, складове и магазини за търговия на едро и дребно, и заведения за обществено хранене. Част от иззетите храни са били неправилно съхранявани, некоректно етикетирани и с изтекъл срок на годност, а други - без документи за произход и без здравна и идентификационна маркировка. За нарушения са издадени 376 предписания и са съставени 86 акта. Затворените обекти в страната с временно преустановена дейност са два. 

Пристигат още 52 800 дози от ваксината на AstraZeneca

автор:Дума

visibility 9

Кристиан Вигенин: БСП върви към изборна победа

автор:Дума

visibility 97

Добрич вече е в червената Covid зона

автор:Дума

visibility 110

Мощни магнитни бури удрят България през март

автор:Дума

visibility 157

БСП посочи приоритетите си в сектор „Туризъм“

автор:Дума

visibility 294

НАП подхваща хората със системни доходи от продажби в нета

автор:Дума

visibility 425

/ брой: 40

Задава се масова подмяна на топломери и водомери

автор:Дума

visibility 563

/ брой: 40

ЕК предлага роумингът на едро в ЕС да поевтинее още

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 40

Отлагат връщането на учениците в училищата в Турция

автор:Дума

visibility 85

Гърция с нови ограничения

автор:Дума

visibility 139

Чехия и Словакия удължиха извънредното положение

автор:Дума

visibility 149

"Упражнението" синдикален меморандум

автор:Ева Костова

visibility 416

/ брой: 40

Общото и личното благоденствие

visibility 365

/ брой: 40

България иска мир, не война в Черно море

visibility 517

/ брой: 40

Нека си спомним за една изключителна жена

visibility 405

/ брой: 40

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ