19 Септември 2021неделя10:56 ч.

На снимката: Кирил Петков

Има риск ББР да не си върне едрите кредити

Новата управа на държавната банка спряла обезщетения от 120 000 лева

/ брой: 146

автор:Дума

visibility 1048

Българската банка за развитие (ББР) се очаква да отчете 250 млн. лв. загуба тази година, обяви министърът на икономиката Кирил Петков по време на изслушване в Народното събрание. Една от причините са раздадените едри заеми с т. нар. балонно плащане, при които главницата се плаща накуп накрая. Това поставя в несигурност банката дали тези кредити ще бъдат върнати, защото са рискови, а обезпеченията по тях са съмнителни, стана ясно от думите на Петков. Той припомни разкритията си, че ББР е раздала на 20 фирми 90% от капитала си или над 2 млрд. лева. Близо 1 млрд. лв. са отишли при 8 едри кредитополучателя, свързани с Делян Пеевски, Румен Гайтански - Вълка, братя Домусчиеви и др.

"Средният матуритет на тези 20 заема надвишава 10 години, като другото нещо, което е факт е, че повечето от тях имат така нареченото" балонно плащане" накрая - плащате си за 10 г. само лихвата и накрая цялата главница идва изведнъж. Тези заеми съществуват по света, но те са високо рискови и обикновено обезпечението трябва да е много сериозно, когато очаквате някой да ви върне парите след 10 години", каза Кирил Петков.

От 2017 г. досега управителите на банката се сменят, но подходът на кредитиране остава, отбеляза Петков. До такава степен подходът е бил несменяем, че точно преди влизането в длъжност на служебното правителство "за една бройка" е щял да бъде даден още един 150-милионен кредит, огласи той.

Държавата е вкарала огромни средства - 1,44 млрд. лева от парите на данъкоплатците в ББР. "Банката е стабилна, дори тези кредити да не се върнат, защото е много капитализирана и това е добрата новина. Лошата новина е, че ние не вярваме, че част от тези кредити ще бъдат върнати от начина, по който са обещани и това ще предизвика сериозни загуби", смята министърът. Петков каза още, че заемите са били давани и контролирани от хора извън банковия сектор. Дори управителите не са докладвали на надзора част от тези заеми.

Петков разкри, че новата управа на ББР е пресякла изплащане на обезщетения от 120 000 лева за напуснали експерти при идването на служебното правителство. Петков посочи, че шеф от старото ръководство си е докарал за година заплата от 468 000 лв. Месечното му възнаграждение е достигало до 60 000 лв. с бонусите.

В последния ден преди смяната на надзорния и управителен съвет на ББР изненадващо е напуснал правният отдел на банката, а старата управа му е гласувала обезщетения за общо 120 хил. лв. За да пресече тази практика, новото ръководство наема адвокатска кантора в София, която успешно обжалва изплащането на това обезщетение и така сумата е спестена, стана ясно от думите на министъра.

Валежи в неделя

автор:Дума

visibility 76

951 са новите случаи на коронавирус

автор:Дума

visibility 95

Стефан Янев се срещна с пътните строители

автор:Дума

visibility 312

Задава се риск за бюджет 2022

автор:Дума

visibility 658

/ брой: 179

НАП проверява спортния тотализатор

автор:Дума

visibility 310

/ брой: 179

Отново сме страна от „жълта зона” за Румъния

автор:Дума

visibility 67

Само момчета ще учат в гимназиите в Афганистан

автор:Дума

visibility 229

САЩ спретнаха англосаксонски военен пакт в Азия

автор:Дума

visibility 567

/ брой: 179

Курц: Пандемията за ваксинираните свърши

автор:Дума

visibility 492

/ брой: 179

Страховете ни

автор:Георги Георгиев

visibility 1367

/ брой: 179

Не е яко да си вандал

автор:Велиана Христова

visibility 597

/ брой: 179

Президентската прокаженост на ГЕРБ

автор:Юри Михалков

visibility 916

/ брой: 179

Инфлацията ще ни помете безпощадно!

visibility 673

/ брой: 179

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ