21 Септември 2020понеделник18:58 ч.

Снимка Емилия Костадинова

Илияна Йотова предложи създаването на Асоциация на българските общности

автор:Дума

visibility 1015

Да се създаде Асоциация на българските общности по света. Това предложени отправи към всички институции в страната вицепрезидентът Илияна Йотова по време на пресконференция за годишния отчет на президентската институция. Идеята е тази асоциация да бъде представена навсякъде, където има българи. Разчитам и на останалите институции заедно да я изградим, не би била възможна без помощта на изпълнителната и законодателната власт, подчерта Йотова.
Тя подчерта, че дейността й на поста вицепрезидент е основно свързана с изработването на последователна политика за българите в чужбина. През изминалата година вицепрезидентът е имала срещи с над 150 дружества на българи от 33 държави.
Националната солидарност не спира на границата, нито отвътре, нито отвъд нея. Ние имаме един дом – България, и не можем да създаваме паралелни родини, убедена е Илияна Йотова. 2020 година вицепрезидентът ще посвети на единението на българите в България и българите по света. Това е философия, която трябва да преминава през всичките ни идеи, решения, резултати, посочи Илияна Йотова.
Вицепрезидентът е категорична, че не трябва да има разграничение между историческата и новата емиграция и държавата трябва еднакво да защитава правата им и да предоставя възможности. В изказването си Илияна Йотова посочи проблемите пред историческите ни диаспори, основният от които е запазването на българския език и идентичност. Според вицепрезидента България трябва да има ясно разписана политика и да отстоява категоричните си позиции в двустранните преговори.
Илияна Йотова отчете добрите резултати от инициираните от нея Студентски лаборатории с чуждестранни студенти от български произход в София, Пловдив, Варна, Благоевград, на които те поставиха проблемите си. Заедно с компетентните институции бяха намерени решения, които да улеснят обучението и пребиваването на тези студенти в България. Вицепрезидентът смята, че е необходим регистър на завършилите у нас, защото „държавата инвестира в тях, а не знае после какво се случва“.
За Илияна Йотова образованието е акцент в темата за българите в чужбина. „Нашата цел е съхранението на българския език. Без него няма как да се запазят българските общности в света на различните, няма как да се мотивират децата и младите хора да се връщат в родината“, изтъкна вицепрезидентът. Изучаването на български език бе сред основните теми на срещите през изминалата година на Илияна Йотова в Германия, Казахстан, САЩ.
Според вицепрезидента национална цел трябва да бъде изграждането на цялостната верига – от предучилищното образование, училището, университетите, лекторатите по български език и възраждането на българистиката по света.
Политиката ни с потомствените българи не може да се ограничава до издаване на български паспорт, подчерта Йотова. И добави, че българското гражданство е въпрос на национална идентичност, то е връзката между гражданите и държава.
В изказването си Илияна Йотова акцентира и върху ролята на България в Европейския съюз. Според вицепрезидента кампанията за европейските избори не е дала българския отговор за развитието на ЕС и за разлика от политическия дебат младите хора са били много по-активни, с много идеи. Моят стремеж винаги е бил страната ни да бъде фактор при вземането на важни решения, да има самочувствие, да настоява, да убеждава и печели съюзници за каузи. Когато си мълчиш, за да не ти създават проблеми, това съвсем не означава, че авторитетът ти расте, подчерта вицепрезидентът. На срещите си с европейски партньори Илияна Йотова отстоява категоричната позиция, че няма Европа на равните, когато има двоен стандарт, и поставя въпросите за членството на България в Шенген и отпадането на Механизма за сътрудничество и проверка.
Вицепрезидентът отбеляза още, че преди да се мислят стимули за връщане на сънародниците ни от чужбина, трябва да се предоставят онези стимули на българите в България, които да ги задържат в родината. Връщането на доверието в държавата преминава през рестарта на институциите, връщането на функциите и отговорността им според Конституцията и правилата на парламентарната държава, заяви Илияна Йотова.

Доживотен затвор без право на замяна по делото „Сарафово“

автор:Дума

visibility 35

Калоян Методиев напуска Президентството

автор:Дума

visibility 63

Лекар от София ще помага в болницата в Гоце Делчев

автор:Дума

visibility 51

Половината алкохол у нас бил нелегален

автор:Дума

visibility 542

/ брой: 179

Петкова се активизира за фактурите на "Топлофикация"

автор:Дума

visibility 610

/ брой: 179

Проф. Вучева за новия заем: ГЕРБ никога не се отчитат

автор:Дума

visibility 790

/ брой: 179

Квартали от Мадрид са под пълна карантина

автор:Дума

visibility 129

Ферибот заседна в Балтийско море

автор:Дума

visibility 246

Стрелба в Минск

автор:Дума

visibility 337

Заразените с коронавирус по света надхвърлиха 31 милиона

автор:Дума

visibility 206

Как търпим това десет години?!

visibility 1292

/ брой: 179

Ще покаже ли ЕС сила във външната политика?

visibility 620

/ брой: 179

Датата

автор:Дума

visibility 486

/ брой: 179

Английските "щикове" и 9 септември

автор:Христо Георгиев

visibility 840

/ брой: 178

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ