07 Март 2021неделя15:14 ч.

Палитра

Иконите на Лили Владимирова и Емил Чушев

/ брой: 6

автор:Дума

visibility 1273

Столичната галерия "Нюанс" (ул. "Иван Денкоглу" 42) показва до 4 февруари изложбата "Икони", дело на Лили Владимирова и Емил Чушев. В полите на Витоша, разположено из етажите на 100-годишна къща, се намира тяхното ателие. Тя е стенописец, а той - реставратор, но и двамата са завладени от иконописното изкуство. Владимирова има няколко самостоятелни изяви в страната и чужбина, а макар да е потомствен иконописец, Чушев почти не е показвал произведенията си в България. Сред тишината и зеленината, в пълно уединение със себе си, те съхраняват и понякога възкресяват традицията на класическата православно-църковна живопис.

Придържайки се стриктно към старата технология, те грижовно подготвят подходящи дъски, полагат ленени платна, грундират, шлайфат и чак тогава рисуват първо с молив, после гравират рисунката. След това полагат 8 слоя основа на местата, където иконата ще се позлатява, и идва ред на 22-каратовото злато. Златното покритие се полира с ахат, изолира се с лак и тогава те рисуват образите с яйчна темпера. Накрая полагат няколко вида лак, които съхраняват изображенията и позлатата за столетия напред.

Лили Владимирова работи основно по възрожденски образци. Сюжетите често са многофигурни и сложни, но дори и при изображенията на светец образът е с богата, прецизна орнаментация, изискваща специален усет към детайла. Иконите на Владимирова са жизнени и празнични. Четейки житията на светците, които изобразява, тя съумява да предаде на всяко изражение определен задълбочен психологизъм. Чушев работи предимно по византийски образци, традиция, свързана с българската история. Тяхната иконография е по-лека, по-семпла. Неговите изображения са тихи и смирени. Той не започва икона случайно, решението е провокирано от случка, сън или мисъл, посочват от галерията.

  

Защо сме най-бедни в Европа

visibility 1567

/ брой: 44

Датата

автор:Дума

visibility 406

/ брой: 44

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ