19 Октомври 2021вторник09:34 ч.

Атанас Мерджанов:

Идеята за затваряне на границата е абсурдна

България има последователна политика за имигрантите и спазва международните споразумения, категоричен е депутатът от Коалиция за България

/ брой: 235

автор:Юлия Кулинска

visibility 10

- Г-н Мерджанов, как ще коментирате решението на НС да отхвърли предложението на "Атака" за затваряне на българската граница за сирийските бежанци?
- Само по себе си предложението на "Атака" е абсурдно. То противоречи на редица международни договори и конвенции, които българската държава е ратифицирала, и на първо масто това е Женевската конвенция за бежанците. Предложението на "Атака" за затварянето на границата ни е практическо нарушаване на всички договори от Втората световна война насам. Не може да не отбележим, че проблемът с бежанците е най-вече хуманитарен и той кореспондира с дълговечните културни традиции на българския народ, които винаги са се изразявали в човечност, великодушие, толерантност и гостоприемство. През вековете българите винаги са давали подслон на застрашените и изпаднали в беда хора. Нищо не оправдава подобно поведение като това на националистите в НС. Още повече, че държавната политика, която се провежда в тази насока, особено след приемането ни в Европейския съюз, е последователна и целенасочена с оглед спазването на международните споразумения. Тя е сериозен изпит как ние като сериозен бъдещ член на шенгенското пространство ще можем да гарантираме сигурността на европейските граждани.
- Приемате ли аргументите, че подобни дебати трябваше да се проведат в НС?
- Никой не оспорва необходимостта от дебати по въпроса с бежанците в НС, защото ние като народни представители трябва спешно да транспонираме поне два акта - Директива 2011/95 относно стандартите за определяне на гражданите на трети държави или лица без гражданство за международна закрила, и Директива 2013/33 за стандарти за приемане на кандидати за международна закрила. Само по този начин страната ни ще може да потвърди историческото наследство, оставено от дедите ни, които са спасили арменците и имигрантите от Съветска Русия.
Вчера имаше изслушване по проблема с бежанците на вътрешния министър Цветлин Йовчев и представители на МВР, на ДАБ и на дирекцията по миграция в парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред. Чухме мнението и становището на премиера Пламен Орешарски, на вицепремиера и вътрешен министър и по време на блиц контрола в пленарна зала миналата седмица, когато им бяха задавани конкретни въпроси. Темата присъства всеки ден на страниците на печата и по електронните медии. По нея заеха позиция едни от най-знаковите имена в българската култура и в научната сфера, които категорично приветстват и споделят необходимостта България да покаже разумен и човешки подход при решаването на тежката хуманитарна катастрофа в Сирия.
- Нужна ли е солидарност на всички институции у нас по отношение на имигрантите?
- Категорично да! Без нея няма да успеем да преодолеем проблема. Затова и председателят на парламента Михаил Миков призова всички институции у нас да имат волята да помогнат на хората, които търсят закрила. Пак ще повторя, че наш човешки дълг е да дадем убежище и закрила на имигрантите, които са принудени да напуснат домовете си и да поемат пътя на неизвестността, заедно с децата и семействата си.
- Вие сте председател на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред. Имате ли информация колко бежанци са влезли досега в страната и къде са настанени?
- Според информация на МВР те са около 6500, като 60 на сто от тях са сирийски граждани, които бягат от войната. Основна точка във вчерашния дневен ред на комисията бе ситуацията по отношение на семействата и децата, които търсят убежище в България. Закрила обаче търсят и граждани от Алжир, Афганистан, Палестина и Мали. В центровете към ДАБ и домовете към Дирекция "Миграция" са настанени около 3500 имигранти. Около 2000 души, основно жени и деца, са настанени в пансиони, хотели и частни квартири. Те очакват решенията за придобиване на статут на бежанец. Вчера вътрешният министър обяви, че значителна част от помощта от ЕС за бежанци ще е за България. Той обаче уточни, че европейските пари няма да покрият реалните ни разходи. Цветлин Йовчев съобщи още, че страната ни има възможност да търси на базата на двустранни контакти помощ от страни, които са готови да предоставят такава.

Животът е поскъпнал с близо 5% за година

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 200

ГЕРБ прие полузатваряне на въглищните централи в кратки срокове

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 200

Столичното парно не може да плати борчовете си в срок

автор:Дума

visibility 192

/ брой: 200

Туристите са били два пъти повече от миналата година

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 200

Без явен победител на вота в РС Македония

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 200

Румъния събра подписка за таван на цените

автор:Дума

visibility 159

/ брой: 200

Кремъл: Русия търси партньори, не врагове

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 200

Изложба по повод 30 години от независимостта на Азербайджан

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 200

Майка или мащеха

автор:Евгени Гаврилов

visibility 224

/ брой: 200

Ще забравим ли какво избираме?

visibility 267

/ брой: 200

"Историята е скърцаща врата..."

автор:Елена Алекова

visibility 234

/ брой: 200

Прокуратурата като собственик

автор:Владимир Георгиев

visibility 196

/ брой: 200

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ