25 Юни 2021петък04:16 ч.

И в България има въздушна линейка

/ брой: 128

автор:Аида Паникян

visibility 33

Българска авиокомпания предлага спешна медицинска помощ със специално оборудван хеликоптер. Той разполага на борда си със система за наблюдение на пациента, ЕКГ, кардиостимулация и др. апаратура, необходима при спешни случаи. Оборудван е със специална носилка и външна лебедка за извеждане на пострадали от трудно достъпни места.
Засега авиокомпанията разчита на договорка с държавните институции, заяви Георги Спасов, председател на борда на директорите на "Хели Ер". По думите му за пълното покритие на страната ще е необходимо изграждането на около 8 бази за спешна въздушна помощ. Засега се водят преговори за 3 бази - в София, Бургас и Банско. На срещите е било обсъждано построяването на площадки за хеликоптери. Според Спасов има възможности за преглед на хеликоптерните площадки и на няколко софийски болници.
Хеликоптерът може да поддържа скорост от 240 км/ч с продължителност на полета до 2 часа, може да осъществява спасителни мисии на височина до 4500 м и има специално оборудване за работа в планински райони. Въздушната линейка може да бъде използвана и за незабавно транспортиране на медицински екипи, органи и лекарства в случаите на тежки инциденти.
По думите на Спасов компанията все още няма яснота откъде ще вземe лекарите, които ще летят с хеликоптера - в момента се водят разговори с Центъра за спешна помощ в София и с няколко болници за формиране на такъв екип. Не е ясно и къде ще бъдат обучавани медиците.
Разходите за поддръжката на един самолет и 3 хеликоптера за една година са около 6 млн. лв. 
Представител на швейцарска авиокомпания, заета със спешна медицинска помощ, обясни, че там 60% от услугата се поема от частни дарения, годишният бюджет е около 83 млн. швейцарски франка. Годишно се осъществяват около 11 000 мисии.

Задава се рязко поскъпване на парното

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 120

Комитова откри още нарушения на магистрала "Хемус"

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 120

Премахват обществените телефони

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 120

Меркел предложи среща ЕС-Русия

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 120

Размирици с нелегални мигранти в Литва

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 120

Церемония в Мемориала на убитите евреи в Берлин

автор:Дума

visibility 263

/ брой: 120

Главата на Ламята

автор:Ина Михайлова

visibility 257

/ брой: 120

София отива на изборите с призив за промяна

автор:Деси Велева

visibility 158

/ брой: 120

Новата Стара Европа

автор:Юри Михалков

visibility 129

/ брой: 120

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ