26 Юни 2024сряда14:38 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

От утре

И ресторантите длъжни да посочват алергените в храните

Новите правила на ЕС за етикетите изискват при имитиращите продукти да се посочи съставката заместител

/ брой: 288

автор:Дума

visibility 52

Новите правила на ЕС за етикетиране, приети от Европейската комисия (ЕК) през 2011 г., влизат в сила от утре. Те ще осигурят на потребителите по-ясна, по-подробна и точна информация за съдържанието на хранителните продукти и ще им позволят да правят информиран избор за ползваните от тях храни. Това се посочва в съобщение на ЕК, цитирано от БТА.
Съгласно новите правила за етикетиране се изисква информацията да е по-четлива и се въвежда минимален размер на шрифта за задължителната информация. Изисква се по-ясно и унифицирано представяне на алергените (например соя, ядки, глутен, лактоза) при предварително опакованите храни (видимо открояване от останалата информация чрез шрифт, стил и цвят на фона) в списъка на съставките. Новите правила изискват задължителна информация за алергените при храните, които не са предварително опаковани, включително в ресторанти и кафенета.
Изисква се представяне на определена информация за хранителната стойност на по-голямата част от предварително опакованите преработени храни. Става задължителна информацията за произхода на прясното свинско, овче, козе и птиче месо.
Въвеждат се и еднакви изисквания за етикетиране при пазаруване по интернет, от разстояние и от магазина.
Освен това етикетът трябва да съдържа списък на специално създадените наноматериали в съответните съставки. Изисква се и конкретна информация за растителния произход на рафинираните масла и мазнини.
Въвеждат се по-строги правила за предотвратяване на подвеждащи практики. При "имитациите" на храни трябва да се посочи съставката заместител. Изисква се ясно указване на "формовано месо" или "формована риба", както и на размразените продукти.
Освен това регламентът предвижда клауза за изчерпването на складовите наличности на храните, които са пуснати на пазара или етикетирани преди 13 декември 2014 година (това не включва изчерпването на наличните етикети).
Комисията работи заедно с предприятията, за да гарантира бъдещото правилно прилагане на новите изисквания. В момента се разработва и база данни за ЕС, която да улесни идентифицирането на всички правила за задължително етикетиране на равнище ЕС и на национално равнище. Това ще позволи на всички стопански субекти и малки и средни предприятия от хранителната промишленост да правят справки, използвайки лесно за употреба средство.
Предвижда се работата по базата данни да продължи през 2015 г.
От ЕК напомнят, че правилата за задължителното обозначаване на хранителната стойност върху етикетите на преработените храни ще се прилагат от 13 декември 2016 г.
 

Джулиан Асанж излиза на свобода

автор:Дума

visibility 213

/ брой: 119

Еманюел Макрон плаши с гражданска война

автор:Дума

visibility 192

/ брой: 119

Мицкоски иска промяна на преговорната рамка

автор:Дума

visibility 193

/ брой: 119

Накратко

автор:Дума

visibility 162

/ брой: 119

Колко да е ново?

автор:Ина Михайлова

visibility 467

/ брой: 119

Учи здраво, за да печелиш добре

автор:Аида Паникян

visibility 210

/ брой: 119

Мъченикът на свободата

автор:Александър Симов

visibility 176

/ брой: 119

Колкото повече, толкова повече...

автор:Юлия Кулинска

visibility 191

/ брой: 119

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ