От утре
И ресторантите длъжни да посочват алергените в храните
Новите правила на ЕС за етикетите изискват при имитиращите продукти да се посочи съставката заместител
/ брой: 288
Новите правила на ЕС за етикетиране, приети от Европейската комисия (ЕК) през 2011 г., влизат в сила от утре. Те ще осигурят на потребителите по-ясна, по-подробна и точна информация за съдържанието на хранителните продукти и ще им позволят да правят информиран избор за ползваните от тях храни. Това се посочва в съобщение на ЕК, цитирано от БТА.
Съгласно новите правила за етикетиране се изисква информацията да е по-четлива и се въвежда минимален размер на шрифта за задължителната информация. Изисква се по-ясно и унифицирано представяне на алергените (например соя, ядки, глутен, лактоза) при предварително опакованите храни (видимо открояване от останалата информация чрез шрифт, стил и цвят на фона) в списъка на съставките. Новите правила изискват задължителна информация за алергените при храните, които не са предварително опаковани, включително в ресторанти и кафенета.
Изисква се представяне на определена информация за хранителната стойност на по-голямата част от предварително опакованите преработени храни. Става задължителна информацията за произхода на прясното свинско, овче, козе и птиче месо.
Въвеждат се и еднакви изисквания за етикетиране при пазаруване по интернет, от разстояние и от магазина.
Освен това етикетът трябва да съдържа списък на специално създадените наноматериали в съответните съставки. Изисква се и конкретна информация за растителния произход на рафинираните масла и мазнини.
Въвеждат се по-строги правила за предотвратяване на подвеждащи практики. При "имитациите" на храни трябва да се посочи съставката заместител. Изисква се ясно указване на "формовано месо" или "формована риба", както и на размразените продукти.
Освен това регламентът предвижда клауза за изчерпването на складовите наличности на храните, които са пуснати на пазара или етикетирани преди 13 декември 2014 година (това не включва изчерпването на наличните етикети).
Комисията работи заедно с предприятията, за да гарантира бъдещото правилно прилагане на новите изисквания. В момента се разработва и база данни за ЕС, която да улесни идентифицирането на всички правила за задължително етикетиране на равнище ЕС и на национално равнище. Това ще позволи на всички стопански субекти и малки и средни предприятия от хранителната промишленост да правят справки, използвайки лесно за употреба средство.
Предвижда се работата по базата данни да продължи през 2015 г.
От ЕК напомнят, че правилата за задължителното обозначаване на хранителната стойност върху етикетите на преработените храни ще се прилагат от 13 декември 2016 г.