04 Август 2021сряда21:23 ч.

И какво от това?

/ брой: 24

автор:Евгени Гаврилов

visibility 163

Изплащане на необосновани комисиони на свързаните дружества, необосновано високи разходи за мениджърски и консултантски услуги, които не са отразени във финансовите резултати, по-малко разходи за намаляване на технологичните загуби по мрежата. Общо са установени 2690 нарушения, повечето от които са свързани с подмяната на електромерите и отчитането на консумираната електроенергия. Това са основните изводи в доклад на Комисията за енергийно и водно регулиране от предишни проверки на електроразпределителните дружества у нас. Сега предстоят нови, планови и по график. Проверките на дружествата ще бъдат с тематична насоченост и свързани с проблеми, за които в КЕВР са постъпили значителен брой жалби и сигнали - грешки при отчитане и фактуриране за консумираната електрическа енергия, качество на доставяната електроенергия, начисляване на корекционни сметки, отказ за присъединяване.

КЕВР ще проверява и изпълнението на инвестиционните програми на ЕРП-тата. След като я побъркаха от проверки през миналата година, този път "Топлофикация София" е оставена на мира, за сметка на топлофикационни дружества в страната. Оператори от ВиК сектора също ще бъдат подложени на регулаторен контрол. И какво от това?

Въпросът е доколко той е ефективен и полезен за крайните потребители на тези жизненоважни комунални услуги. Явно не много, щом темите за проверка са едни и същи. Досегашните резултати от контрола не дават особени поводи за оптимизъм. Събития от миналата година около актуалната и в момента тема за цената на природния газ и произтичащата от нея цена на топлоенергията показаха нещо, което отдавна знаем - че в тези сектори всичко е пълна мъгла.

И досега човек трябваше да е магистър по математика, за да успее да се ориентира в сметките за ток, вода и парно и да разбере за какво колко плаща. Тук мисията е почти невъзможна. При определянето на цените на тези услуги отсъства какъвто и да е баланс между интересите на доставчиците на услугата и потребителите. Топлофикациите например тихомълком увеличиха със 7% разходите си за технологични загуби, които ще отразят в сметките ни. Явно КЕВР, която уж е призвана да защитава интересите на хората, невинаги е на своя пост.

Ценови удар

автор:Дума

visibility 760

/ брой: 148

Китай и Русия с учения срещу "трите сили"

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 149

Ливан и Израел си размениха удари

автор:Дума

visibility 8

/ брой: 149

Кратки новини

автор:Дума

visibility 13

/ брой: 149

Четирите годишни времена

автор:Лозан Такев

visibility 63

/ брой: 149

Дори с "фолклорна магия" на мюзевири няма угодия

автор:Стефан Здравков

visibility 68

/ брой: 149

Победата може да се роди и от поражения

автор:Николай Шопов

visibility 74

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ