08 Август 2020събота03:45 ч.

И испанците ще работят вече по-дълго

Сапатеро и синдикатите се споразумяха за вдигане на пенсионната възраст на 67 г.

/ брой: 24

автор:Дума

visibility 468

Испанският премиер Хосе Луис Родригес Сапатеро и профсъюзите се споразумяха по най-спорните въпроси, които блокираха преговорите за пенсионната реформа. Вчера сутринта испанските работодателски организации CEOE и Cepyme, синдикалните централи CC OO и UGT и правителството постигнаха окончателно принципно споразумение за реформа на пенсионната система, политиката на заетост и основните критерии за реформиране на колективното трудово договаряне, съобщиха информационните агенции.
След тричасова среща Сапатеро и профсъюзните лидери се договориха пенсионната възраст да стане 67 г., но се оставя и възможност хората да се пенсионират и на 65 г., ако имат трудов стаж повече от 38,5 години. Според изказването на министъра на труда Валериано Гомес реформата ще се прилага постепенно между 2013-а и 2027 година. Пазарите, инвеститорите и големите предприятия признават необходимостта от подобно изменение, тъй като това ще позволи да се оживи икономиката на Испания. При това провеждането на пенсионната реформа е едно от изискванията на ЕС и на МВФ.
Увеличаването на пенсионната възраст е една от антикризисните мерки на социалистическото правителство на премиера Хосе Луис Сапатеро, която има за цел да оживи испанската икономика. Ефектът от приетите мерки се очаква да започне да се усеща от 2013 година.
Доста време испанските синдикати не бяха съгласни с идеята за вдигане на пенсионната възраст. Профсъюзите проведоха няколко протестни акции срещу пенсионната реформа и дори заплашваха със стачка, ако правителството приеме реформата. Кабинетът обаче бе категоричен, че е необходимо реформиране на пенсионната система, за да се пресекат растящите разходи за пенсии.
Постигнатото сега компромисно и нюансирано решение се окачествява от двете страни като голям успех. По този начин правителството ще изпълни ангажимента си пред Евросъюза да увеличи възрастта за пенсиониране като антикризисна мярка за съживяване на икономиката, а синдикатите внасят в това правило редица изключения, с които се защитават интересите по-конкретно на младежите и жените като най-уязвимите общности в системата.
Междувременно безработицата в Испания достигна най-високите си нива от 13 г. насам от 20,33% в края на 2010 г., сочат официалните данни. Това е най-високото ниво на безработица в индустриализирания свят. Още 121 900 души са се присъединили към безработните в Испания през последното тримесечие на миналата година. С това общият брой на безработните в страната е достигнал 4,697 милиона души според данни на националния статистически институт INE.

60% спад на чуждите туристи у нас

автор:Дума

visibility 264

/ брой: 150

Искат сервитьорите да са без маски на открито

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 150

Банките очакват забавяне на кредитната активност

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 150

Самолет сe разцепи на две при кацане в Индия

автор:Дума

visibility 41

В Русия патентоваха препарат срещу COVID-19

автор:Дума

visibility 225

В САЩ критикуват Белия дом заради Китай

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 150

Врътки срещу гражданското общество

автор:Славчо Кънчев

visibility 509

/ брой: 150

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 975

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 390

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ