26 Март 2019вторник15:08 ч.

И България затвори небето си за "Боинг 737 Макс"

Изключение ще има само при полети за пребазиране, ремонт или възникване на аварийна ситуация

/ брой: 50

автор:Дума

visibility 305

Ограничават се полетите на самолети "Боинг 737 Макс" във въздушното пространство на България, съобщиха от Министерството на транспорта. Решението за забраната идва, след като късно във вторник Европейската агенция по безопасност на полетите (EASA) е издала директива по безопасност, касаеща самолетите "Боинг 737 8/9 Mакс". ГД "Гражданска въздухоплавателна администрация" е издала необходимите указания, ограничаващи полетите на тези самолети в българското въздушно пространство, включително и излитащите, и кацащите на българските летища, с изключение на полетите за пребазиране или ремонт, съобщиха от транспортното ведомство. Оттам поясниха, че ще бъде гарантирано обслужването и безопасното кацане на самолетите от същия тип в случай на възникване на извънредна или аварийна ситуация. По-рано на 12 март самолет от този тип, изпълняващ полет от Хургада до Амстердам, кацна безаварийно на летище София.

След като през есента такъв модел падна малко след излитане в Индонезия, същото се случи в неделя в Етипоия. При двата тежки инцидента загинаха общо 346 души. Около 370 самолета от този популярен модел са в употреба от 47 компании в момента. Притесненията са, че модерният самолет може да има конструктивен дефект. 737 Макс е най-продаваният самолет на авиогиганта "Боинг". САЩ първо обявиха, че 737 Макс е сигурен. По-късно, под натиска на общественото мнение казаха, че ще изискат от "Боинг" да направят промени в софтуера, управляващ машините.

Германия и Франция също наложиха забрани за полетите на "Боинг 737 Макс 8" във въздушното си пространство. "Безопасността е на първо място. Докато не се изяснят всички съмнения, наредих германското въздушно пространство да бъде затворено за всички самолети Боинг 737 Mакс", коментира пред местната НТВ германският министър на транспорта Андреас Шойер. По-рано това направиха Великобритания, Австралия, Етиопия, Китай, Каймановите острови, Монголия и Република Южна Африка, Сингапур, Южна Корея, Оман, Малайзия и Аржентина. В Русия, Турция, САЩ, Италия, Норвегия, Исландия и други държави различни авиопревозвачи казаха, че държат връзка с производителя на самолета "Боинг", но засега машините "737 Mакс 8", които те оперират, ще продължат да летят.

Ново мащабно прекъсване на тока във Венецуела

автор:Дума

visibility 304

Искат да направят "Св. София" джамия

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 58

Докато не настъпи вечен мир на Земята

автор:Константин Иванов

visibility 230

/ брой: 58

Организиран хаос в поземлената реформа

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 58

Столица на културата ли? Такъв кич няма и в Африка

автор:Дума

visibility 228

/ брой: 58