31 Юли 2021събота00:30 ч.

Художникът Ясен Панов получи наградата "Съживеното наследство"

/ брой: 109

автор:Дума

visibility 692

Наградата "Съживеното наследство" за 2020 г. на Института за изследване на изкуствата на БАН беше връчена на Ясен Панов по време на откриването на изложбата му "Ясен Панов: В-образ-явени музикални истории" в зала 19 на Квадрат 500. Отличието връчи председателят на Научния съвет на Института за изследване на изкуствата проф. Николай Йорданов, научи ДУМА от д-р Румена Калчева, експерт "Връзки с обществеността" на института.

Наградата се дава на Ясен Панов в качеството му на илюстратор на историческа, научна и детска литература, но и по повод наскоро излязлото луксозно първо издание на музикологичното изследване на доц. д-р Илия Граматиков "Инструменталните концерти на Георги Арнаудов: сюрреалистични препрочити на музикалната история", на която той е илюстратор. Книгата е издадена от Института за изследване на изкуствата при БАН. Изданието е реализирано изцяло по институтския проект "Съвременна музикална композиция, теория и философия", финансиран от ФНИ. Посветена е на творчеството на изтъкнатия композитор Георги Арнаудов, чиито произведения звучат на престижни сцени по цял свят - от Китай до Канада. 

Именно тези творби са събрани и в изложбата, която включва над 250 произведения, създадени в периода февруари-юни 2020 г. Те представляват дигитални колажи, които преплитат в себе си авторски рисунки и други графични материали от различни исторически епохи и стилове. По този начин Ясен Панов създава изцяло нов визуален прочит, който се ситуира някъде между различните исторически пластове. Техният основен замисъл е да бъдат в непрестанен диалог с текста на книгата. Нещо повече - да дават визуален образ както на отделни ключови за изследването идеи, така и на духа на Арнаудовата музика. Куратор на изложбата е доц. д-р Илия Граматиков. 

Наградата "Съживено наследство/Animated Heritage" на Института за изследване на изкуствата на БАН е учредена през 2016 г. и представлява статуетка - авторска реплика на идолна пластика от V хил. пр. Хр., намерена при разкопки в с. Хотница, дело на скулптора Симеон Симеонов, изработена с любезното съдействие на РИМ - Велико Търново. 

Снимки Институт за изследване на изкуствата - БАН

Промените в бюджета влизат в парламента през август

автор:Дума

visibility 401

/ брой: 145

Дават кредитите от ББР на прокурор

автор:Дума

visibility 414

/ брой: 145

Отказаха дерогация на "Топлофикация София"

автор:Дума

visibility 380

/ брой: 145

Вучич: Създаваме Балкани без граници

автор:Дума

visibility 489

/ брой: 145

"Мини Шенген" става икономически съюз

автор:Дума

visibility 644

/ брой: 144

Байдън предупреди за война заради хакерски атаки

автор:Дума

visibility 592

/ брой: 144

Напрежение между палестинци и Израел

автор:Дума

visibility 1053

/ брой: 144

Няма такъв автогол

автор:Валентин Георгиев

visibility 957

/ брой: 145

Левски във Вароша

visibility 364

/ брой: 145

Трохи за бедните, пачки за богатите

автор:Анко Иванов

visibility 636

/ брой: 145

Да останем верни на заветите на бузлуджанци!

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 145

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ