29 Май 2023понеделник03:15 ч.

ВРЕМЕТО:

В петък, още от сутринта, отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще има и градушки. Вятърът ще бъде слаб, но по време на гръмотевичните бури ще се усилва. Максималните температури ще бъдат между 21° и 26°, в София - около 22°. В петък, още от сутринта, отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще има и градушки. Вятърът ще бъде слаб, но по време на гръмотевичните бури ще се усилва. Максималните температури ще бъдат между 21° и 26°, в София - около 22°.

Художникът Ясен Панов получи наградата "Съживеното наследство"

/ брой: 109

автор:Дума

visibility 14

Наградата "Съживеното наследство" за 2020 г. на Института за изследване на изкуствата на БАН беше връчена на Ясен Панов по време на откриването на изложбата му "Ясен Панов: В-образ-явени музикални истории" в зала 19 на Квадрат 500. Отличието връчи председателят на Научния съвет на Института за изследване на изкуствата проф. Николай Йорданов, научи ДУМА от д-р Румена Калчева, експерт "Връзки с обществеността" на института.

Наградата се дава на Ясен Панов в качеството му на илюстратор на историческа, научна и детска литература, но и по повод наскоро излязлото луксозно първо издание на музикологичното изследване на доц. д-р Илия Граматиков "Инструменталните концерти на Георги Арнаудов: сюрреалистични препрочити на музикалната история", на която той е илюстратор. Книгата е издадена от Института за изследване на изкуствата при БАН. Изданието е реализирано изцяло по институтския проект "Съвременна музикална композиция, теория и философия", финансиран от ФНИ. Посветена е на творчеството на изтъкнатия композитор Георги Арнаудов, чиито произведения звучат на престижни сцени по цял свят - от Китай до Канада. 

Именно тези творби са събрани и в изложбата, която включва над 250 произведения, създадени в периода февруари-юни 2020 г. Те представляват дигитални колажи, които преплитат в себе си авторски рисунки и други графични материали от различни исторически епохи и стилове. По този начин Ясен Панов създава изцяло нов визуален прочит, който се ситуира някъде между различните исторически пластове. Техният основен замисъл е да бъдат в непрестанен диалог с текста на книгата. Нещо повече - да дават визуален образ както на отделни ключови за изследването идеи, така и на духа на Арнаудовата музика. Куратор на изложбата е доц. д-р Илия Граматиков. 

Наградата "Съживено наследство/Animated Heritage" на Института за изследване на изкуствата на БАН е учредена през 2016 г. и представлява статуетка - авторска реплика на идолна пластика от V хил. пр. Хр., намерена при разкопки в с. Хотница, дело на скулптора Симеон Симеонов, изработена с любезното съдействие на РИМ - Велико Търново. 

Снимки Институт за изследване на изкуствата - БАН

Родните баровци по-богати от италианските и гръцките

автор:Дума

visibility 1019

/ брой: 99

КЕВР започва проверка в столичното парно

автор:Дума

visibility 744

/ брой: 99

Цената на газа в Европа вече е под 27 евро

автор:Дума

visibility 806

/ брой: 99

Христо Кърпачев - 80 години безсмъртие

автор:Дума

visibility 1076

/ брой: 99

Чиновник, гражданин, чиновник, чиновник...

автор:Юлия Кулинска

visibility 852

/ брой: 98

Срам от БНТ

автор:Дума

visibility 1210

/ брой: 98

Ротацията е проста работа...

автор:Дума

visibility 1205

/ брой: 98

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ