05 Август 2021четвъртък08:03 ч.

Художник-юбиляр подреди 50 картини

/ брой: 213

автор:Христо Христов

visibility 2893

50 работи, рисувани през различни периоди, представи в ретроспективна изложба за 70-ата си годишнина художникът Иван Димитров. Експозицията е подредена в старозагорската галерия "Байер".
Изборът на галерията възпитаникът на проф. Петър Чуклев от Националната художествена академия обясни с факта, че първите три от общо 15-те му самостоятелни изложби са били тук, като първата е била точно преди 40 години.
Тогавашната експозиция била истинска изненада за току-що дипломиралия се художник, който първоначално се насочил към графиката, а впоследствие намерил истинското си амплоа като илюстратор. От онези първи години са рисунки за сборника "Български народни приказки", съставени от Николай Райнов. Показани са и творби, рисувани през периода 1988-2015 г., когато Димитров е несменяем организатор и директор на художествената галерия в миньорския град Раднево.
Под негово ръководство малката сбирка, създадена по препоръка на Людмила Живкова в средата на 70-те г. на миналия ХХ век, се превръща във впечатляваща с колекцията си галерия. От последните няколко години са и миниатюрните керамики, някои от които Димитров е представял пред ценителите в Разград през 2006 г.
Няколко цветни фотоса илюстрират търсенията на юбиляря в областта на специализираната за нуждите на православния култ керамика: икона за храма "Св. Иван Рилски" и пано "Св. Иван Рилски - закрилник на миньорите", украсяващо фоайето при административната сграда на "Мини Марица изток" ЕАД - Раднево. Димитров е носител на няколко отличия - "Раднево", "Магда Петканова" и на Есенния салон в Стара Загора през 2005 г.

 

Започва закриването на "черната кутия" ДКК

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 149

Заводи започват да спират производства

автор:Дума

visibility 171

/ брой: 149

"Автомагистрали" е с нов изпълнителен директор

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 149

Три държави вече взеха пари от плана за възстановяване

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 149

Над 300 души спасени от пожар край Атина

автор:Дума

visibility 142

/ брой: 149

Засилва се офанзивата на талибаните срещу армията

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 149

Финландската премиерка връща пари за храна

автор:Дума

visibility 139

/ брой: 149

Иран заподозрян в отвличането на танкер

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 149

По-добре нови избори

автор:Георги Георгиев

visibility 187

/ брой: 149

Четирите годишни времена

автор:Лозан Такев

visibility 142

/ брой: 149

Дори с "фолклорна магия" на мюзевири няма угодия

автор:Стефан Здравков

visibility 151

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ