Храните у нас по-скъпи от богатите страни в ЕС
Търговските вериги са оставени без контрол
/ брой: 23
Драстичен ръст в цената на прясното мляко се наблюдава напоследък. На дребно в търговската мрежа литърът вече минава 3 лева и 50 стотинки. В същото време животновъдите се оплакват, че изкупната цена на суровото мляко остава сравнително ниска, а фермерите в Европа предупреждават за дефицит на суровина за производство на сирена и кашкавали. Именно млечните продукти са сред храните с най-голям ръст в цените на щанда за последната година. Най-драстично е поскъпването при прясното мляко - спрямо година по-рано скокът достига почти 52% и в момента средно литъра купуваме за 3,35 лв., твърди Нова тв. При кравето сирене ръстът на дребно е 41%, а при кашкавала - 32 на сто. В същото време изкупната цена на суровото мляко у нас към средата на януари е била 1,07 лв., с около 34% повече от 2022 г. Средно в Европа суровината струва около 58 евроцента, което е с около 10% повече в сравнение с България. Според статистиката в много държави от ЕС цената на млякото е под 3 лв. В Румъния то струва 2 лв., във Франция - 1,87 лв., в Испания - 1,85 лв. в Португалия и Полша - 1,45 лв.
Няколко групи хранителни стоки у нас са значително по-скъпи в абсолютна сума дори от пазарите на далеч по-богати държави като Германия, Франция, Швеция и Естония. Става дума за маслото, олиото, сиренето, млякото и яйцата. Хлябът и месото са на сравнително приемливи нива, а плодовете и зеленчуците нито са много евтини, нито много скъпи. Това излиза от данните на Евростат за ценовото равнище в държавите членки през 2021 г.
Най-голямото поскъпване на храните идва от надценката на търговците. В някои случаи тя удря сензационните 100%, твърди Медиапул. Най-шокиращото в статистиката е, че олиото и маслото у нас са чувствително по-скъпи като крайна цена дори в сравнение с най-скъпата и логично най-богата държава в ЕС - Люксембург. И това се случва не само в най-бедната държава в общността, но и в тази, която заема трето място в ЕС по най-голям износ на слънчогледово олио и е номер две в експорта на слънчоглед в целия свят през 2021 г. Положението с цената на млякото, сиренето и яйцата е не по-малко смущаващо. Цените на тези стоки у нас са 111,2% от средноевропейските. Те могат да се купят значително по-евтино в Германия, Австрия, Франция, Швеция, Белгия, Естония Холандия, сочат данните на Евростат.
Проблемът в България е, че големите и регионалните търговски вериги са оставени без никаква регулация в тяхната дейност. Веригите работят на ненормална печалба. Например, средната цена, на която излиза от предприятие кашкавалът, е от 16 до 18 лв., в същото време на пазара кашкавал под 30 лв. няма, коментира Владислав Михайлов, председател на Националната асоциация на млекопреработвателите.
Цените са се повишили с 22% за година
Цените на едро на хранителните продукти са се повишили с 22% в сравнение със същия период на миналата година. Хубавото е, че този ръст се задържа и намалява, защото беше стигнал 40%, каза пред БНТ председателят на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата Владимир Иванов. Той поясни, че от ноември има стабилизиране на цените, но докато има война в Европа, то не може да е трайно.
Най-сериозно поскъпване има при яйцата - 70% на годишна база. Причината са високите цени на фуражи и използването на много енергийни ресурси в тяхното производство. Освен това в Европа има засилено търсене заради птичи грип в редица райони. Отражение дава и войната в Украйна, като в страната почти няма производство, а Полша изнася огромни количества в тази посока. Според Димитров това е възможност за българските производители да изнасят и да "вземат глътка въздух".
Председателят на ДКСБТ смята, че на пазара на дребно ситуацията е нормална. "Търговската надценка зависи от много условия - място, конкуренция и други. Пазарът формира цени, които са плод на търсене и предлагане, няма деформиране. Не е нужно държавата да се намесва, достатъчно е да се контролира дали търговията се извършва по правилата", смята Димитров.
Последвайте или харесайте в-к "ДУМА" във ФЕЙСБУК --> ТУК <--
Споделяйте нашите публикации.