19 Септември 2020събота18:54 ч.

Хотелиерите роптаят срещу промени в категоризацията

/ брой: 193

автор:Красимир Кръстьовски

visibility 1014

Подготвяната промяна в Наредбата за категоризиране на заведенията за хранене и развлечения ще доведе до нелоялна конкуренция спрямо бизнеса, занижаване на качеството на храните и услугите и ще даде тласък на сивата икономика. Според Съюза на собствениците в Слънчев бряг предложението на икономическия вицепремиер Даниела Бобева за отпадане на изискването за категоризиране на всички самостоятелни заведения ще увеличи опасността от консумация на некачествени продукти, занижаване на хигиенните и санитарни изисквания, неспазване изискванията за отстоянията и пр.
Близо 300 са временните обекти - тип улични заведения, в най-големия ни курорт. За подобни нарушения минали години бяха затваряни и глобявани десетки заведения по морето. С промяната в Наредбата за категоризиране заведенията ще работят без никакъв контрол, заяви в Бургас хотелиерът Веселин Налбантов. Според негови колеги всички заведения трябва да бъдат с равни изисквания за работа и не би трябвало браншът да е разделен.
"Ако самостоятелните заведения не бъдат категоризирани, това ще доведе до неконкурентна, дъмпингова среда, което е сериозна предпоставка за захранване и развитие на сивата икономика и до създаване на корупционни практики", заяви председателят на УС на съюза Елена Иванова. Според нея в районите, където има сериозна туристическа дейност, както е в курортните комплекси, всичко трябва да бъде категоризирано, за да не се поощрява сивият сектор. По този начин би се гарантирало качеството на продукта. "Ако обектите не са категоризирани, не биха могли да бъдат проверявани от Комисията за защита на потребителите. Няма да са на отчет никъде", подчерта Иванова. От съюза смятат, че предложението на Бобева е подходящо за районите, където няма силен туризъм и икономика, например Странджа, Сакар, Видин и пр.

 

Пленумът на БСП се събра за последно преди Конгреса

автор:Дума

visibility 0

Касата ще поема тестовете на ученици под карантина

автор:Дума

visibility 44

Гешев нахъсва прокурорите, отвън искат оставката му

автор:Дума

visibility 65

Прокурорите избират свой представител във ВСС

автор:Дума

visibility 152

Половината алкохол у нас бил нелегален

автор:Дума

visibility 308

/ брой: 179

Петкова се активизира за фактурите на "Топлофикация"

автор:Дума

visibility 399

/ брой: 179

Проф. Вучева за новия заем: ГЕРБ никога не се отчитат

автор:Дума

visibility 550

/ брой: 179

Как търпим това десет години?!

visibility 835

/ брой: 179

Ще покаже ли ЕС сила във външната политика?

visibility 414

/ брой: 179

Датата

автор:Дума

visibility 332

/ брой: 179

Английските "щикове" и 9 септември

автор:Христо Георгиев

visibility 761

/ брой: 178

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ