27 Февруари 2021събота15:16 ч.

Хотелиерите роптаят срещу промени в категоризацията

/ брой: 193

автор:Красимир Кръстьовски

visibility 1236

Подготвяната промяна в Наредбата за категоризиране на заведенията за хранене и развлечения ще доведе до нелоялна конкуренция спрямо бизнеса, занижаване на качеството на храните и услугите и ще даде тласък на сивата икономика. Според Съюза на собствениците в Слънчев бряг предложението на икономическия вицепремиер Даниела Бобева за отпадане на изискването за категоризиране на всички самостоятелни заведения ще увеличи опасността от консумация на некачествени продукти, занижаване на хигиенните и санитарни изисквания, неспазване изискванията за отстоянията и пр.
Близо 300 са временните обекти - тип улични заведения, в най-големия ни курорт. За подобни нарушения минали години бяха затваряни и глобявани десетки заведения по морето. С промяната в Наредбата за категоризиране заведенията ще работят без никакъв контрол, заяви в Бургас хотелиерът Веселин Налбантов. Според негови колеги всички заведения трябва да бъдат с равни изисквания за работа и не би трябвало браншът да е разделен.
"Ако самостоятелните заведения не бъдат категоризирани, това ще доведе до неконкурентна, дъмпингова среда, което е сериозна предпоставка за захранване и развитие на сивата икономика и до създаване на корупционни практики", заяви председателят на УС на съюза Елена Иванова. Според нея в районите, където има сериозна туристическа дейност, както е в курортните комплекси, всичко трябва да бъде категоризирано, за да не се поощрява сивият сектор. По този начин би се гарантирало качеството на продукта. "Ако обектите не са категоризирани, не биха могли да бъдат проверявани от Комисията за защита на потребителите. Няма да са на отчет никъде", подчерта Иванова. От съюза смятат, че предложението на Бобева е подходящо за районите, където няма силен туризъм и икономика, например Странджа, Сакар, Видин и пр.

 

БСП посочи приоритетите си в сектор „Туризъм“

автор:Дума

visibility 254

НАП подхваща хората със системни доходи от продажби в нета

автор:Дума

visibility 403

/ брой: 40

Задава се масова подмяна на топломери и водомери

автор:Дума

visibility 507

/ брой: 40

ЕК предлага роумингът на едро в ЕС да поевтинее още

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 40

Гърция с нови ограничения

автор:Дума

visibility 71

Чехия и Словакия удължиха извънредното положение

автор:Дума

visibility 104

САЩ удариха ирански милиции в Сирия

автор:Дума

visibility 279

"Упражнението" синдикален меморандум

автор:Ева Костова

visibility 385

/ брой: 40

Общото и личното благоденствие

visibility 337

/ брой: 40

България иска мир, не война в Черно море

visibility 466

/ брой: 40

Нека си спомним за една изключителна жена

visibility 366

/ брой: 40

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ