11 Юли 2020събота14:57 ч.

Хорът шампион "Ангел Манолов"

Академичният състав обра наградите и на международния конкурс в Португалия

/ брой: 177

автор:Дума

visibility 1061

Магдалена Манолова
 
"Културата е заредено оръжие на бъдещето", казва Пикасо. Това е актуално още повече по време на криза. Доказателство за това са множеството международни фестивали и конкурси, които се превръщат в пространства на духовността. Те са израз на волята на човечеството да преодолява проблемите на материалното битие със силата на духовността, да обединява хората чрез изкуството. 
Първият международен хоров конкурс на Фреамунде-Португалия има своя ясна стратегия. Идеята е не само да се стимулира развитието на местната култура и музикален живот. Той трябва да рефлектира в цялостната политика за развитието на региона - тази международна сцена, това културно събитие да стимулира социалното и икономическото развитие. И още нещо, конкурсът и проявите да бъдат място за общуване на хората от цялата страна, да активира международния обмен.
От 1 до 5 юли на този конкурс се състезаваха 14 хорови колектива от цял свят. Българският академичен хор "Ангел Манолов" завоюва първа награда в категория "Фолклор" и втора в категория "Сакрална музика", а диригентката Дарена Попова получи награда за "Най-добрият диригент" във всички раздели. Това е поредният трофей на "хора шампион", който в своята 77-годишна история е грабвал "златото" на много конкурси. Всъщност добре е да си припомним, че българското хорово майсторство бе запазена марка на миналия век. Нашите оперни певци и хорове направиха родината  известна в цял свят. Не случайно България избра за "Най-голямото българско събитие на ХХ век" "Българското оперно чудо", вокалният феномен, който е и наша национална идентичност. Много от най-големите имена оперни певци са започнали именно от хоровете. С историята на академичния хор са свързани имена като Борис Христов, Никола Гюзелев, Александрина Милчева, Маргарита Лилова и много други.
Радостно е, че и днес въпреки трудностите академичният хор "Ангел Манолов" продължава голямата българска хорова традиция, че младите певци, заразени от любовта към песента, продължават да бъдат "Пеещите дипломати" на България, да бъдат истинските посланици на съвременна България, да изграждат положителния образ на страната с нейните духовни ценности. 

ЕП окончателно прие пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 130

Търговията на дребно с рекорден спад през май

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 130

Зърнената реколта най-слаба от десетилетия

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 130

Don't touch Our Gladstone!*

автор:Велислава Дърева

visibility 591

/ брой: 130

Ще бъде ли реабилитиран Оруел?

автор:Мирослав Попов

visibility 506

/ брой: 130

Датата

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 130

В ход е откровен прокурорски преврат

автор:Дума

visibility 1219

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ