12 Декември 2019четвъртък00:31 ч.

Хорът шампион "Ангел Манолов"

Академичният състав обра наградите и на международния конкурс в Португалия

/ брой: 177

автор:Дума

visibility 1030

Магдалена Манолова
 
"Културата е заредено оръжие на бъдещето", казва Пикасо. Това е актуално още повече по време на криза. Доказателство за това са множеството международни фестивали и конкурси, които се превръщат в пространства на духовността. Те са израз на волята на човечеството да преодолява проблемите на материалното битие със силата на духовността, да обединява хората чрез изкуството. 
Първият международен хоров конкурс на Фреамунде-Португалия има своя ясна стратегия. Идеята е не само да се стимулира развитието на местната култура и музикален живот. Той трябва да рефлектира в цялостната политика за развитието на региона - тази международна сцена, това културно събитие да стимулира социалното и икономическото развитие. И още нещо, конкурсът и проявите да бъдат място за общуване на хората от цялата страна, да активира международния обмен.
От 1 до 5 юли на този конкурс се състезаваха 14 хорови колектива от цял свят. Българският академичен хор "Ангел Манолов" завоюва първа награда в категория "Фолклор" и втора в категория "Сакрална музика", а диригентката Дарена Попова получи награда за "Най-добрият диригент" във всички раздели. Това е поредният трофей на "хора шампион", който в своята 77-годишна история е грабвал "златото" на много конкурси. Всъщност добре е да си припомним, че българското хорово майсторство бе запазена марка на миналия век. Нашите оперни певци и хорове направиха родината  известна в цял свят. Не случайно България избра за "Най-голямото българско събитие на ХХ век" "Българското оперно чудо", вокалният феномен, който е и наша национална идентичност. Много от най-големите имена оперни певци са започнали именно от хоровете. С историята на академичния хор са свързани имена като Борис Христов, Никола Гюзелев, Александрина Милчева, Маргарита Лилова и много други.
Радостно е, че и днес въпреки трудностите академичният хор "Ангел Манолов" продължава голямата българска хорова традиция, че младите певци, заразени от любовта към песента, продължават да бъдат "Пеещите дипломати" на България, да бъдат истинските посланици на съвременна България, да изграждат положителния образ на страната с нейните духовни ценности. 

Нови данъчни оценки на имотите от догодина

автор:Дума

visibility 66

/ брой: 239

Очаквано Цацаров беше избран за шеф на КПКОНПИ

автор:Юлия Кулинска

visibility 60

/ брой: 239

Президентът: Борисов полага неистови усилия да ни спаси от Борисов

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 239

Вълка точи милиони от София през "Чистота Искър"

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 239

БСП иска оттегляне на наредбата за бонус-малус

автор:Дума

visibility 60

/ брой: 239

Властта одобри нови 1,4 млрд. лв. за "Хемус"

автор:Дума

visibility 59

/ брой: 239

С 400 хил. лв. глобиха 24 фирми за картел в санирането

автор:Дума

visibility 55

/ брой: 239

"Булгаргаз" предлага 2% поевтиняване на газа

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 239

Анкара заплашва да закрие Инджирлик

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 239

Търговията преминава към закона на джунглата

автор:Дума

visibility 74

/ брой: 239

Спипаха 815 тона боклук от Италия за България

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 239

Грета пак критикува политиците

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 239

Предаване на БНТ 1 лъха на грандиозен фалшификат

автор:Христо Георгиев

visibility 102

/ брой: 239

Репортер от минало време? Няма такава професия!

автор:Дума

visibility 56

/ брой: 239

Цивилизационното превъзходство на лявото

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 239

Датата

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 239

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ