28 Юли 2021сряда23:21 ч.

Хор "Родна песен" взе Гран при в Русия

България бе представена в 16-ото издание на "Звучи Москва" от Детско-юношеската формация от Перник с диригент Димитър Костанцалиев

/ брой: 113

автор:Емил Янев

visibility 2323

16-ото издание на Международния музикален конкурс за деца, юноши и младежи "Звучи Москва" се състоя неотдавна в руската столица. Негови организатори са шест правителствени и неправителствени организации - в изпълнение на държавната програма, приета от Руската федерация, с наименование "Детско десетилетие" - и с активната подкрепа на Съюза на руските музикални дейци, Съюза на руските композитори, Дома за народно творчество, Московското музикално дружество, М
осковския университет и информационния портал "Музикални фестивали".
Възрастовите показатели на участниците в конкурса варират от 7 до 28 години, те са обособени в четири групи - 7-10 години, 11-14 години, 15-18 години и 19-28 години. Състезават се в осем категории - академични хорове, фолклорни хорове, оркестрови състави, най-добро изпълнение на източноправославна музика, най-добро изпълнение на западнохристиянска музика, академично солово пеене, фолклорно солово пеене и композиционно творчество. Изпълненията им се оценяват по десетобална система от жури, съставено от руски и чуждестранни специалисти, което присъжда следните отличия: Гран при (10 точки), Лауреат I степен (9,99 т.), Лауреат II степен (8,99 т.), Лауреат III степен (7,99 т.) и Диплом за участие (6,99 т.).
Досега в конкурса са се изявили млади музиканти и ансамбли от Австрия, Армения, Бахамските острови, Беларус, България, Германия, Грузия, Естония, Испания, Италия, Китай, Латвия, Литва, Молдова, Полша, Русия, Словения, САЩ, Сърбия, Тайланд, Украйна, Франция, Хонконг, Япония и др. Проявата се ползва с широка популярност в световното хорово движение, обхващащо над 100 хиляди певци.
В 16-ото издание на "Звучи Москва" България бе представена от Детско-юношеския хор "Родна песен" от Перник с диригент Димитър Костанцалиев. Той се е състезавал във втората възрастова група в две категории - за академично хорово пеене и за най-добро изпълнение на източноправославна музика. В първата категория хорът е изпълнил четири песни - две от българските композитори Иван Спасов и Петър Льондев, а във втората категория - три песни, една от българския песенен класик Добри Христов.
Безспорно главната заслуга за отличното представяне на Детско-юношеския хор "Родна песен" - освен музикалността, гласовитостта и трудолюбието на малките певци - се дължи на техния диригент Димитър Костанцалиев! Неговото име и изкуство са добре известни на българската музикална общност, с благородното му пристрастие за работа с деца и юноши, целящо да им разкрие красотата, заложена в тоновото изкуство. Неслучайно той е автор на 13 мюзикъла и над 560 детски песни, а наградите, които е получил за тях, са над 25! Най-позитивното качество на Димитър Костанцалиев е, че той не се чувства "звезда", а неуморно продължава да обогатява музикалното си дарование, без да акцентира върху комерсиалните му измерения, понеже е убеден, че "музиката не е стока за продан", а за духовно възвисяване на човешката личност.
Ще завърша този кратък коментар с едно "недопустимо" - на пръв поглед - сравнение, с разразилия се тези дни невероятен информационен бум с българската крава Пенка, която направила опит да емигрира в Сърбия, но след две седмици "размислила" и се върнала обратно в България. Журналистите у нас и в чужбина се надпреварваха в използването на жълтия цвят при разкрасяването на банално събитие. Но никой у нас не намери за необходимо да отрази едно авторитетно културно събитие, в което българските деца и юноши прославяха България и нейното музикално изкуство. Не смятам, че това е случайно, а е целенасочен информационен подход, който премълчава основанията за национална гордост, а утвърждава простащината и безперспективността в живота ни!
Ще доживеем ли до кардинална промяна на манипулативното информационно статукво в страната!?Банките вдигат таксите за искане на кредит

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 144

"Еврохолд" приключи сделката за ЧЕЗ

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 144

Поскъпват чадърите по претъпканите плажове

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 144

"Бyлгapтpaнcгaз" ce paзплaщa пpeдcpoчнo за "Бaлкански поток"

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 144

"Мини Шенген" става икономически съюз

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 144

Байдън предупреди за война заради хакерски атаки

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 144

Напрежение между палестинци и Израел

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 144

В САЩ ваксинират държавните служители

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 144

Приземяване

автор:Ралица Николова

visibility 44

/ брой: 144

Зараза от незнание или от нежелание?

автор:Аида Паникян

visibility 105

/ брой: 144

Минаха години...

автор:Лозан Такев

visibility 105

/ брой: 144

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ