12 Юли 2020неделя21:35 ч.

Създателите на "Заразяване" са провели стотици консултации с водещи вирусолози и епидемиолози, преди да вдъхнат живот на касовия филм

Филмиране

Холивуд в пандемиите

Или как киното подклажда и лекува човешките страхове от болести

/ брой: 115

автор:Аида Паникян

visibility 605

Казват, че филмите са споделено културно преживяване. В трудните времена, през които човечеството преминава, те са още по-необходими. Признавам си, че за да разредя напрежението, да намаля тревогите за близки, които са уязвими от заболяването, завладяло почти цялата ни планета, и да завърша деня с положителни емоции и порция смях, в дните на изолация предпочитах комедии и романтични филми, идилични сюжети и пр. Редом с класическите "Работещо момиче", "Хубава жена", "Евтиното излиза скъпо" и "Обратно в играта", "Дебеланката", "Любовно кроше", "Дневниците на принцесата..." Списъкът е доста дълъг, а смях, положителни емоции и утеха (макар и не от големия екран) има за всеки ден изолация.

Но анализатори са забелязали друго. Зрителският 

интерес към филми за вируси и зарази е нараснал

неимоверно по време на епидемията от КОВИД-19 и най-вече в периодите на изолация и карантина. Макар да изглежда контраинтуитивно, за тенденцията към бягство от реалността и неприятните аспекти на всекидневието всъщност може да има психологическо обяснение: експозиционната и поведенческата терапия, използвана понякога за лечение на тревожни разстройства, включва излагане на пациента на източника на безпокойството му, без намерение да му причинява вреда или опасност, като по този начин облекчава стреса или страха му. Например, който се страхува от змии, може да бъде помолен да държи змия, или който се страхува от епидемия от болест, може да гледа филм за вируси - те не могат да му навредят. Като нашенското "клин клин избива" (бих добавила - последният обаче остава - б.а.).

А може би става въпрос за болезненото човешко любопитство?

Така или иначе, в навечерието на големите промени във филмовото изкуство и празните снимачни площадки по целия свят, американският педиатър и инфекционист с над 20-годишен опит като лекар и преподавател доц. Уолтър Дехорити, доктор по медицина в Албъкърки, щата Ню Мексико, провежда интересно проучване. То е публикувано през април в JAMA (списание на Американската медицинска асоциация). Целта му била да проучи тенденциите за отразяване на огнища на болести в историята на киното или "как Холивуд е "лекувал" пандемиите през филмите". През февруари и март 2020 г. е направено проучване в IMDb (Internet Movie Database) - най-голямата интернет база от данни за филми, актьори, телевизионни предавания и звезди, технически персонал. Използвани са 163 термина за търсене на зараза, пандемия, епидемия и пр., за да бъдат идентифицирани филми с основен акцент върху инфекциозните заболявания, произведени и излъчени до 31 декември 2019 г. При търсенето са установени 373 филма, пуснати в американските кинотеатри, в 142 (38,1%) от които

сюжетът е изграден на тема огнище на инфекциозно заболяване

при хора или пандемия, както и заплаха от епидемия или пандемия. От всички са избрани и тематично анализирани 80 филма като културно значими с касови приходи поне 10 млн. долара, спечелили "Оскар", както и препратки към друг филм или телевизионна продукция.

"Любопитно е да видите как темите се изместват през годините. Най-ранните филми "представят безкористния героизъм на медицинските специалисти", но след пускането на Sputnik през 1957 г. извънземните микроби стават далеч по-популярни, но вероятно и малко по-реалистични", коментира Дехорити. Според него "Космическият капитан X-7" (Space Master X-7) - черно-бял научнофантастичен филм от 1958 г., представя първото подробно изображение на глобализацията, допринасящо за потенциална пандемия - космическа сонда се връща на Земята, покрита с мистериозна гъбичка, която, когато случайно се смеси с човешка кръв, се трансформира във все по-нарастваща купчина космическа ръжда. Ако не бъде спряна, инфекцията може в крайна сметка да обхване целия свят... През 1983 г. "Космическият капитан X-7" е представен вече като видеоигра. 

През 70-те години загрижеността за околната среда вдъхновява по-мрачни филми, които разглеждат човечеството и света след апокалипсис. През 80-те и 90-те години във фокуса на киноиндустрията са филмите за ХИВ и СПИН. "Тъмнината нараства, което води до филми

с участието на орди от мъртви

които и до днес са популярна тема", пише Дехорити.

Твърди се, че в последните месеци в социалните мрежи сред американците се появил анекдот: "Гледах "Заразяване", след това включих новините и не видях разлика." Е, не е смешно, но мнозина твърдят, че едва ли не филмът на сценариста Скот З. Бърнс и на режисьора Стивън Содърбърг от 2011 г. едва ли не е "пророчески" по отношение на КОВИД-19. (Почти като предсказанията в романите на Жул Верн за самолета, космическите кораби, видеовръзката и телевизията, ГМО и пр.) Във филма са показани сцени, познати на всички ни от последните седмици - паническо пазаруване, зареждане с тоалетна хартия, пусти улици, затворени граници, политическата нестабилност, препълнени болници, а симптомите на болестта са еднакви с КОВИД-19 - температура и кашлица, вирусът се предава чрез допир и по въздушно-капков път... Според базирания в Бевърли Хилс (Калифорния) Nash Information Services (глобален доставчик на данни за филмовата индустрия) досега приходите от продажби на филма само от киносалони възлизат на 137 551 594 щ.д., от които 75 658 097 долара от американския Box office и 61 893 497 щ.д. от международния Box office. Любопитното е, че само през месеците на изолация приходите се увеличили (предимно от продажби на DVD) с 13 992 443 долара и от Блу-рей с 6 258 653 долара. Тоест, за домашно ползване "Заразяване" с актьора Джъд Лоу в ролята на Алън Кръмуийд е спечелил още 20 251 096 щ.д. И докато през декември дистрибуторът на лентата Warner Bros обяви, че 

"Заразяване" е на 270-о място, тази пролет бе вторият най-популярен

според броя на заявките в сайта на филма за купуване на видеодискове. Общо приходите на филма от 2011 г. до 25 март възлизат на 157 802 690 щ.д. при бюджет 60 млн.! А, и нещо интересно: камерата многократно се фокусира на фомитите (предмети, които съдържат болестотворни микроорганизми, чрез които инфекцията се предава лесно) и дори се превръща в реклама за почистване на ръцете.

По време на изолацията по света са гледани и други подобни филми. Един от тях е "Зараза" (1995) с участието на Дъстин Хофман, Рене Русо и Морган Фрийман. Смъртоносна епидемия, пренесена в Америка от маймуна от друг континент, удря град в Калифорния. Междувременно армейските лекари се борят да намерят лек срещу вируса. 

"Пандемията" (2016) е американски научнофантастичен трилър на режисьора Джон Суитс и сценариста Дъстин Т. Бенсън. Рейчъл Никълс е в ролята на д-р Лорън Чейс - лекарка от Ню Йорк, която идва в Лос Анджелис, за да намери оцелели от световна пандемия. Тя е подпомагана от екипа си, в който влизат Ганър, Дениз и Уилър.

В групата "пандемични" филми би попаднал и "Носители" (американски пост-апокалиптичен), написан и режисиран от Алекс и Дейвид Пастор. В него участват Лу Тейлър Пучи, Крис Пайн (в ролята на Байн Грийн), Пайпър Перабо и Емили Ванкамп като четирима оцелели от вирусна пандемия, които се опитват да избегнат настъпващата заплаха да се заразят. Всъщност лентата е заснета през 2006 г., премиерата в американските кина е на 4 септември 2009 г., след изпълнението на Пайн в "Стар Трек" по-рано същата година. Филмът е с преобладаващо положителни отзиви от критиците. Продажбите на DVD събират 908 хил. щ.д. в САЩ и над 5,8 млн. щ.д. по света.

В подобен научнофантастичен трилър участват и героите на Брус Уилис в ролята на Джеймс Коул, осъден дребен престъпник, Брад Пит (отличен със "Златен глобус" и номиниран за "Оскар" за ролята на психично болния Джефри Гоинс) и Маделин Стоу във филма на режисьора Тери Гилиъм и сценаристите Дейвид Уеб Пийпълс и Джанет Пийпълс "12 маймуни". Премиерата е на 29 декември 1995 г., а на 5 януари 1996 г. филмът вече е спечелил 13,84 млн. щ.д. За първите си две седмици живот филмът спечелва 57 141 459 щ.д. в САЩ и 111 698 000 щ.д. в други страни и е щ1 в класациите на бокс офисите до средата на януари, когато конкуренцията на екшъна на ужасите "От здрач до зори", комедията "Черна овца" и др. го избутват на задни позиции. Името на филма идва от мистериозна група, която нарича себе си "Армията на 12-те маймуни", извършила биотерористичен акт, като освободила зараза на повърхността на света. В резултат на болестта оцелялата част от човечеството живее в запечатана подземна среда.

Анализът на педиатъра инфекционист Дехорити едва ли ще има въздействие върху изследванията на медицинската наука за надеждността на тестовете за установяване на КОВИД-19 или колективния имунитет, или клиничните изпитвания за ваксина, или надеждно лекарство срещу болестта. Но със сигурност ще дадат познание как през изминалите 7-8 десетилетия филмите са предложили поглед към екзистенциалните страхове, с които мнозина живеят... всекидневно.

И, ако не е твърде неуместно, нашата проста препоръка, с която може да се отървете от тези страхове - редовно дезинфекцирайте ръцете си и предметите, които пипате, спазвайте физическа (в никакъв случай социална!) дистанция и дисциплина, въпреки взаимно изключващите се заповеди на българския здравен министър. Опасността от КОВИД-19 изобщо не е отминала - навярно Холивуд тепърва избира подходящия сценарий за касов филм.

https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/2765300

Хиляди на протест срещу корупцията и мафията

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 131

Президентът поиска оставка на кабинета и главния прокурор

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 131

Христо Иванов: МВР се контролира от Пеевски

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 131

ЕЦБ поема надзора на банките у нас

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 131

300 хил. фирми излизат на свободния пазар на ток

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 131

Газът поскъпва от август

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 131

Заведенията със специален знак, че спазват мерките

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 131

В Русия успешно изпробват ваксина срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 131

Ердоган: Градим велика Турция

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 131

Трансфер на капитали у нас извършвал Заев

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 131

Продължава диалогът Белград-Прищина

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 131

Държавата на "Големите птици"

автор:Ина Михайлова

visibility 135

/ брой: 131

Пешеходци срещу автомобили

автор:Деси Велева

visibility 54

/ брой: 131

Израстването на едно общество

автор:Милена Милошева

visibility 68

/ брой: 131

Изповед на една 60-годишна жена

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ