Хлябът - полезен или вреден?
/ брой: 85
Сергей Агапкин, лекар и телевизионен водещ, се опитва да опровергае известен мит за хляба в предаването "За най-важното". По неговите думи той е вреден само за хората с алергии към глутен или пшеничен протеин. Глутенът е демонизирано вещество, а всъщност това е просто протеин, намиращ се в пшеницата. В продължение на хиляди години хората са приемали пълнозърнеста пшеница под формата на брашно и за 90 процента от тях хлябът е безвреден.
Някои са алергични към глутен, затова той не е подходящ за тях, но за всички останали е напълно приемлив. Експертът посочва, че е важно, ако нямаме здравословни проблеми, да си хапваме от всичко. Разбира се, високото съдържание на въглехидрати не прави хляба перфектен за диети, но една филия на няколко дни няма никому да навреди. Дори ще ни зареди с енергия.