23 Септември 2021четвъртък12:23 ч.

Харчове като за последно в края на кабинета "Борисов" 3

Едва 2 млрд. лв. има в държавната хазна, обяви служебният финансов министър Асен Василев

/ брой: 102

автор:Дума

visibility 52

Министерства, общини и държавни фирми са сключили рекорден брой договори в месеците около изборите март и април, сочат данни на Агенцията за обществени поръчки, цитирани от "Сега". През април са подписани 2196 контракта на стойност над половин милиард лева. За сравнение през май договорите с публично финансиране са само 817.  Първите 5 месеца на годината като цяло са с много по-висока активност спрямо същите месеци на миналата, като общата стойност на подписаните поръчки е за близо 2 млрд. лв., което е малко под нивото за цялата 2020 г. Сред най-големите възложители са Столичната община с договори за 127,6 млн. лв., агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" за 132 млн. лв., АЕЦ "Козлодуй", общините Варна, Пловдив и Бургас. Покрай вота сред големите възложители през 2021 г. е и ЦИК. Най-големите изпълнители на договорите са предимно компании, търгуващи с горива.
Концентрацията на пари към малко на брой големи фирми е един от проблемите във фокуса на финансовото министерство и НАП. Приходната агенция започва проверки на големите получатели на публичен ресурс, а финансовото министерство очаква съгласие от министерствата да обяви най-големите получатели на поръчки и проекти по еврофондовете.
Малко над 8 млрд. лв. има в сметките на държавата, но около 6 млрд. лв. от тях са неприкосновени, защото са резерви на различни фондове, обяви служебният министър Асен Василев в тв интервю. По думите му проблемите в разходната част на бюджета са, че при непредвидени разходи, каквито е имало доста до май, те се правят при съкращаването на други разходи. Василев е категоричен, че е трябвало предишното правителство да направи спешна актуализация на бюджета. Министърът припомни, че основният финансов план на държавата има разходна и приходна част и дефицит и всеки от тези три параметъра е ограничен. Нуждата от промяна на бюджета се налага, защото до март в него са заложени парите за пенсии и мерки, а за април и май тези разходи не са предвидени, а са направени, обясни Василев. За да продължи мярката за пенсионерите от 50 лв., са дръпнати по 0,8% от разходите на всяко министерство, за да се осигури необходимата сума. Министърът уточни, че актуализацията не може да бъде извършена от служебен кабинет, а само от парламента.

Над 82 млрд. лв. прахосала администрацията за 23 г.

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 182

Цигарите и алкохолът - с нови бандероли от януари

автор:Дума

visibility 198

/ брой: 182

Правителството изтегли още 300 млн. лв. заем

автор:Дума

visibility 215

/ брой: 182

Ще мислят как да подпомогнат авиопревозвачите

автор:Дума

visibility 175

/ брой: 182

Словакия осъди прокурор, разследващ корупцията

автор:Дума

visibility 205

/ брой: 182

Европейците не желаят Студена война срещу Китай и Русия

автор:Дума

visibility 254

/ брой: 182

Радев призова за реформа на ООН

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 182

Виена затяга мерките срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 183

/ брой: 182

Момчето си отива

автор:Деси Велева

visibility 354

/ брой: 182

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ