03 Юни 2020сряда13:06 ч.

Няколко думи

Хапче за демокрация

/ брой: 31

автор:Павлета Давидова

visibility 1925

Машинното гласуване май ще се окаже една от най-страшните заплахи за ГЕРБ. Само като чуят, че техника може да замести любимите им членове на комисии и "симпатичното" мастило, и изпадат в бяс. От години въртят и сучат, измислят всякакви причини само и само да няма машинен вот. 

Внезапно, на фона на цял куп скандали, Бойко Борисов отново извади имиджа на белия рицар и реши да даде зелена светлина за купуването на техника. Е, остави си вратичка и изрази "резерви", но се присъедини към "хора на подкрепящите машинното гласуване". Обаче май изненада някои от съпартийците си в парламента. И се започна с новото чудене сега ще изчезнат ли хартиените бюлетини. Разни депутати отсега изтръпнаха, че ще видят следващ мандат в НС през крив макарон или по-точно - само след счупена машина. 

Парламентарни избори би трябвало да има чак догодина. Президентът призова обществената поръчка за машините да се обяви сега. Защото знаем как стават тия работи у нас иначе - все в последния момент, че да може я да не се намери кой да изпълни задачата, я да липсват пари и време, я някой "наш" да мине между капките. 

Шефката на ЦИК (от ГЕРБ) била силно изненадана от решението на кабинета за пълно въвеждане на машинен вот. И тя явно приема за нормално дългогодишното незачитане на вече приетите закони. Всъщност, благодарение на Борисов и компания, в България стана норма превръщането на законите в бутафория и шоу. Та и "изненадата" на Стефка Стоева не е изненада.

Директорът на "Информационно обслужване" Михаил Константинов вече готви теории как да ни се размине новото гласуване. Коронавирусът щял да ни попречи да се сдобием с машините. Май него го е треснал вирус или алергия срещу техниката на вота. Време за осигуряване на машините има бол. Нежеланието на властимащите да го направят отне години, а лечението срещу страха им от машини все още изглежда далеч.

Не е лесно да си гербаджия от Новия ден - от три кладенеца вода трябва да носиш, за да обезпечиш теоретично глупостите и желанията на Белия рицар. Лекарство за глупостта все още не е изобретено, но ако не искаме и ние да сме в "хора на бунаците", не бива да се подвеждаме по абсурдните теории, с които ни заливат.

Въвеждането на машинен вот не е панацея за опорочения изборен процес у нас, но е начална стъпка. Самият факт, че силните на деня се опъват срещу него с толкова безумни обяснения, говори достатъчно. Машините ще бъдат своеобразна инжекция срещу манипулациите и самозабравянето на не един и двама политици. Вирусите се лекуват, да се излекуваме от грешните избори и да вземем първото "хапче" - машинния вот. 

Байдън изпревари Тръмп с 10%

автор:Дума

visibility 152

Италия отново приема туристи

автор:Дума

visibility 105

Военни обградиха Вашингтон

автор:Дума

visibility 178

Паметници под прицел

автор:Деси Велева

visibility 373

/ брой: 103

Бъдещето е в лявата идеология

автор:

visibility 387

/ брой: 103

Дойде време преломно

автор:Петра Ташева

visibility 285

/ брой: 103

Кой тук e терористът?

автор:Иван Аладжов

visibility 245

/ брой: 103

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ