25 Август 2019неделя03:38 ч.

Хакерска радост

/ брой: 153

автор:Евгени Гаврилов

visibility 248

Тези дни за обществено обсъждане бе публикувана наредба на Министерството на икономиката, според която вече всички имоти държавна собственост ще се продават на електронна платформа. Електронната продажба ще включва и имоти под 10 хил. лв., които са в компетентността на областните управители, както и на обособени части от лечебни заведения. Платформата ще записва всяка операция от кандидатстването в електронен търг до обмен на документи между участниците. Оставяме настрана въпроса какво е останало за продан, но въпросният документ се появи на бял свят по-малко от месец, след като личните данни на 5 милиона българи бяха откраднати от НАП. Затова логично хакерите биха се зарадвали, че държавата им осигурява още един терен за изява. Защо да не се облажат с някой друг имот?

Повод за подобна радост нямаше да има, ако у нас наистина действаше изцяло изградено е-правителство. Никой не знае колко пари бяха изхарчени през последните 10 години за него, но със сигурност са милиарди. Краен продукт обаче така и не се появи. Въпреки че съществува стратегия за развитието на е-управлението и пътна карта към нея, повечето от заложените принципи не се спазват, а в областите, където има прогрес, той е изолиран от останалите. Връзки между отделните електронни услуги също липсват. Резултатът - вместо плътна мрежа от услуги се появиха по-скоро отделни работещи "островчета".

А Eстония например вече разполага с електронно правителство, обединяващо повече от 900 информационни системи и над 5 хил. електронни услуги, повечето от които комплексни. Българската администрация предлага 2900 услуги, от които 87% са първични, а 13% - комплексни. Реално само 19% от българските администрации всъщност предлагат електронни услуги. А при всеки удобен случай вицепремиерът всичколог Томислав Дончев не пропуска да обещае, че през ноември хартията изчезва в отношенията ни с държавните чиновници. Само дето не уточнява коя година ще стане това.

С 200 лв. отгоре са платили за парно софиянци

автор:Дума

visibility 240

/ брой: 162

Танева предизборно се сети за родните производители

автор:Дума

visibility 292

/ брой: 162

"Фич": Еврото в България - най-рано през 2023 г.

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 162

САЩ отварят консулство в Гренландия

автор:Дума

visibility 156

Тук изгря свободата на България!

автор:Дума

visibility 148

Зомби капан

автор:Ина Михайлова

visibility 559

/ брой: 162

Роботи или робовладелци?

visibility 339

/ брой: 162

Тежки битки за горите на Костенец

автор:Павлета Давидова

visibility 375

/ брой: 162

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ