Гулаш по ловджийски събра журналисти в Хърватска
/ брой: 261
Десетото европейско първенство за журналисти за готвене на гулаш по ловджийски се проведе преди дни в курортното градче Ораховица, Република Хърватска. С отбори бяха представени Словения, Босна и Херцеговина, Сърбия, Словакия, Унгария, Италия и домакините. Екипът на ДУМА от България получи т.нар. уайлд карт, или покана от организаторите също да вземе участие в първенството.
В надпреварата се включиха общо 32 екипа. Универсални рецепти за приготвянето на ястието нямаше и всеки по свой начин се опита да импровизира вкуса на гулаша - типично средноевропейско ястие, не особено познато и приготвяно по нашите ширини. Всеки екип получи по 1 кг месо от диво прасе и кромид лук. Останалото - подправки, зеленчуци и, разбира се, майсторлъкът се осигуряваше от самите участници. Те имаха на разположение точно два часа и половина, за да се справят със задачата.
Специално 5-членно жури следеше за вкусовите качества на приготвяната храна и даваше своето компетентно мнение за всеки от гулашите. Експертната комисия, ръководена от организатора на състезанието - журналиста от Хърватската радио и телевизия (ХРТ) Владимир Юрич, определи за победител екипа на Радио и телевизията на Република Сръбска, Босна и Херцеговина. На II място се класираха кулинарите от "Добро утро, Хърватска" на ХРТ. Екипът на ДУМА зае почетната 15-а позиция.