23 Септември 2021четвъртък11:36 ч.

Няколко думи

Губещата банка

/ брой: 103

автор:Валентин Георгиев

visibility 1095

Новините около Българската банка за развитие (ББР) и нейната дейност продължават да създават усещането за нещо нередно, което се върши в интерес на малка група от фирми и приближени на бившата власт олигарси, без да има някаква реална полза за държавата. Първият голям скандал след идването на служебния кабинет гръмна с осветяването на осемте големи кредитополучатели - длъжници, облажили се с 1 милиард лева при изключително ниска лихва. Лъснаха имената на Пеевски, Румен Гайтански - Вълка, Домусчиев... Впоследствие се случи и първия бойкот от страна на тези фирми към икономическия министър Кирил Петков с отказа им да се явят на среща с него.
Последва втори бойкот - от надзорниците на банката. Двама от тримата членове на контролния орган също се покриха и не пожелаха да се видят с министъра, защото не искали "да участват в този цирк". Очевидно вирусът "Борисов" е заразил всичките му протежета по министерства и ведомства с непоправима глупост и позорно измекярстване. Копират като зомбита неговото поведение с тотално незачитане на държавните институции и закони.
Да се криеш като страхлива мишка или да се "отчетеш" с някакви писма, е бягство от отговорност за високите постове, които заемат, да не кажем по-силното - саботаж на държавата.
И ето ти трети бойкот - УС на ББР първоначално отказал да предостави информация за кредитните досиета на назначения от министъра Одитен комитет. Кои са тези недосегаеми началници там, имащи наглостта да не дават отчет на суверена? Същият, който пълни касата на тази банка. От обясненията на министъра разбираме още, че той сам дори не може да внесе за одобрение в БНБ промени в устава на ББР. Това трябвало да стане от самия Управителен съвет. Усещате ли абсурда? Щом една банка си позволява да отказва на държавата проверка-одит и каквото и да е било в рамките на закона, значи такъв ни е законът за банките - пародиен и слугински, обслужващ техния интерес, не на хората. Когато Петков огласи и този скандал, информация все пак е била предоставена, съобщиха от самата банка. Дали исканите данни са филтрирани така, че да се укрие нещо, тепърва ще се изяснява.
От финансовия министър Асен Василев пък разбираме, че ББР е единствената банка у нас, която е на загуба. Обясненията на шефовете й за това са свързани с пандемията. Предоставили заеми за над 230 милиона лева на принудените да излязат в отпуск служители. Отделно "подпомагали бизнеса" с отпуснати 1729 кредита за над 254 милиона лева. И всичко това след субсидиране от държавата със 700 милиона лева миналата година, когато избухна пандемията. Тези сметки и оправдания може и да звучат логично, но няма как да прикрият големия скандал с раздадения над 1 милиард на фирми, близки до властта. Защото след фалита на КТБ съмненията и тук са, че заемите са раздадени, за да не бъдат върнати. Да не говорим за политическите протекции от ГЕРБ за получаването им, които никоя друга банка не би им отпуснала толкова лесно и в такъв размер.

Над 82 млрд. лв. прахосала администрацията за 23 г.

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 182

Цигарите и алкохолът - с нови бандероли от януари

автор:Дума

visibility 198

/ брой: 182

Правителството изтегли още 300 млн. лв. заем

автор:Дума

visibility 215

/ брой: 182

Ще мислят как да подпомогнат авиопревозвачите

автор:Дума

visibility 175

/ брой: 182

Словакия осъди прокурор, разследващ корупцията

автор:Дума

visibility 205

/ брой: 182

Европейците не желаят Студена война срещу Китай и Русия

автор:Дума

visibility 254

/ брой: 182

Радев призова за реформа на ООН

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 182

Виена затяга мерките срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 183

/ брой: 182

Момчето си отива

автор:Деси Велева

visibility 354

/ брой: 182

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ