22 Септември 2019неделя10:51 ч.

Грижа за безгрижното

/ брой: 102

автор:Альона Нейкова

visibility 781

Светъл трябва да е утрешният 1 юни. Защото е празник на цялото човечество: понеже всеки от нас някога е бил дете, а късметлии се радват и на собствени отрочета. Зад дребните и големите подаръци, които ще получат някои малчугани, в повечето случаи се губи нещо изключително важно. Забравя се сакралната идея на инициативата, възникнала преди 94 години, която със сигурност не предвижда нито балони и бонбони за децата, нито забавления с клоуни и още по-малко - пазаруване на килограми играчки и дрехи в мола.

Малцина се сещат, че всичко започва от фокуса на вниманието на Световната конференция по въпросите на детското здраве(!) в Женева през 1925 г. За да прерасне няколко десетилетия по-късно в Международен ден за защита на децата. И са абсолютно нелепи опитите да се привнесе политическа окраска на това наименование. С годините обаче празникът по-скоро се превърна в угаждане на желанията на най-малките членове на семействата и стана нарицателно за излишни глезотии. А също така се смята за удобен повод различни институции, културни ведомства, артистични средища и кой ли още не да организират мероприятия и веселби уж в името на децата.

Първи юни обаче е сериозен празник. Той е повод да се замислим истински за подрастващите, за бъдещето им, за това как наистина да ги опазим. Със сигурност доста хора ще се учудят - от какво да се защитават децата в съвременното общество?! Уви, има от какво: от насилието в семействата, от агресията в училищата, от надмощието на забавленията над желанието да се образоват, от непознаването на изконните човешки права и задължения, от липсата на перспектива в родината, от заплахата да живеят в самота в чужбина, от факта, че стават родители, преди самите те да са пораснали...

Въпреки всичко безгрижното детство не е мит, мечта или утопия. Без да изключва възпитанието, то е възможно. Ако ние, възрастните, имаме куража да го сътворим. Всички заедно. Не само на 1 юни.

Честваме 111 години независима България

автор:Дума

visibility 43

Слънчево в празничния ден

автор:Дума

visibility 44

До 100 000 лева глоба за БНР

автор:Дума

visibility 299

Пакетът "Мобилност" няма да се преразглежда

автор:Дума

visibility 386

/ брой: 181

Тол системата може да не тръгне и на 1 март

автор:Дума

visibility 304

/ брой: 181

БДЖ отменя влакове, няма локомотиви

автор:Дума

visibility 475

/ брой: 181

Вносните цигари задължително с дата на производството

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 181

Париж подава ръка на Рим за мигрантите

автор:Дума

visibility 238

/ брой: 181

Лаура Кьовеши става главен прокурор на ЕС

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 181

САЩ правят коалиция в ООН срещу Иран

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 181

Нов Ньой?

автор:Юри Михалков

visibility 686

/ брой: 181

Връх на невинността

автор:Павлета Давидова

visibility 572

/ брой: 181

Много шум и... нищо

автор:Галина Младенова

visibility 459

/ брой: 181

Новите "Кучета" откриват сезона на Арт театър

автор:Надежда Ушева

visibility 447

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ