01 Декември 2022четвъртък10:10 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над страната ще се задържи предимно облачно. На много места, главно в Южна България ще превалява слаб дъжд, а в Предбалкана – слаб сняг. Ще продължи да духа до умерен, в Източна България и временно силен североизточен вятър. Преобладаващите минимални температури ще бъдат между 0° и 5°, а максималните - между 3° и 8°. В София минимална температура около 0°, максимална - около 3°. Днес над страната ще се задържи предимно облачно. На много места, главно в Южна България ще превалява слаб дъжд, а в Предбалкана – слаб сняг. Ще продължи да духа до умерен, в Източна България и временно силен североизточен вятър. Преобладаващите минимални температури ще бъдат между 0° и 5°, а максималните - между 3° и 8°. В София минимална температура около 0°, максимална - около 3°.

Грешна логика

/ брой: 192

автор:Евгени Гаврилов

visibility 198

Евгени ГАВРИЛОВ


Министрите на енергетиката на ЕС постигнаха сделка за ограничаване цените на електроенергията. Споразумението най-общо предвижда задължително намаляване на потреблението на електричество в страните от ЕС и ограничаване на свръхпечалбите на производителите на ток. Темата, която е актуална през последните месеци, породи и комични предложения. Властите в Париж наскоро решиха осветлението на Айфеловата кула да се изключва с час по-рано. По-малко и на по-икономичен режим ще светят и хилядите гирлянди на Шан-з-Елизе за предстоящите коледни празници. Скъпите бутици също ще трябва да изключват осветлението си след 22 ч. Това важи и за голяма част от обществените сгради. Сред нестандартните предложения бяха поставяне на таймери под душа в Нидерландия, готвене на изключени котлони в Италия и затвор за прекомерно отопление в Швейцария. Белгийският крал също ще пести енергия в двореца в Брюксел. 

Наши експерти обаче казват, че предложенията ще постигнат точно обратния ефект - трайно високи цени и черни дни за европейската енергетика. А конкретно за България вредата от такива мерки ще бъде огромна. Основното предложение, което засяга нашата страна, е идеята за въвеждането на  временна горна граница на приходите на производителите на ток, които работят на под пределни цени и отчитат големи печалби. Става въпрос за фотоволтаици, вятърни централи, вецове, атомни централи и тецове на лигнитни въглища. Те имат по-ниски разходи, но продават тока си на същата цена като централите, работещи на газ. Tакова е правилото на пазара - ценовото равнище се определя от по-скъпите производители, а, откакто цената на газа се повиши значително, това са именно електроцентралите на газ. В същото време разходите на останалите производители остават ниски и затова те отчитат извънредни печалби.

Подобни мерки не са нищо повече от популизъм и грешна икономическа логика, която ще доведе конкретно у нас до сериозни отрицателни последствия. Защото именно заради печалбите на АЕЦ "Козлодуй" стана възможно изплащането на помощи за бизнеса през тази година. А реално в България от нищо друго не се прави ток, освен от  централите, за които вече стана дума. Това означава, че 100 процента от българската енергетика ще бъде засегната от тавана на цените.

 


Последвайте или харесайте в-к "ДУМА" във ФЕЙСБУК   --> ТУК <--

Споделяйте нашите публикации.

 

 

 

 

Около 8 лв. за килограм никулденски шаран

автор:Дума

visibility 426

/ брой: 233

ЕС налага по-строги правила за стоките, продавани онлайн

автор:Дума

visibility 410

/ брой: 233

23 хил. българи с годишен доход над 120 000 лв.

автор:Дума

visibility 508

/ брой: 233

Външният дълг гони 44 млрд. евро

автор:Дума

visibility 448

/ брой: 233

Продължават силните земетресения в Гърция

автор:Дума

visibility 465

Европол: Разбит е кокаинов "суперкартел"

автор:Дума

visibility 407

/ брой: 233

Заловен е един от нападателите в Брюксел

автор:Дума

visibility 369

/ брой: 233

Нов автомобил за ДЦПЛУ - Пещера

автор:Дума

visibility 267

Скъпо "новаторство"

автор:Аида Паникян

visibility 467

/ брой: 233

Г-н Президент, вече нямате право да мълчите!

автор:Валерия Велева

visibility 563

/ брой: 233

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ