25 Май 2020понеделник15:34 ч.

Граждански организации поискаха нов Изборен кодекс

Мая Манолова засипана с предложения за облекчена регистрация на независимите кандидати, преференциален вот и машинно гласуване

/ брой: 139

автор:Юлия Кулинска

visibility 14

Мнението на гражданските организации е за изцяло пренаписване на Изборния кодекс, заяви зам.-председателят на НС Мая Манолова, която организара вчера в парламента кръгла маса с участието на неправителствени организации за обсъждане на промени в изборното законодателство. Според Манолова с новия кодекс трябва да се осигури честност на вота, да се даде по-голяма възможност за участие и регистрация на гражданските организации в него, да се въведат възможности за пренареждане на листите, да се случва по друг начин изборната кампания и предизборното отразяване. Чуха се предложения в подкрепа на въвеждане на машинното и на онлайн гласуването, отбеляза тя. Манолова беше категорична, че темповете за промяна на Изборния кодекс могат да бъдат ускорени. По думите й даже за ГЕРБ, които са автори на предишния закон, е ясно, че той нанесе големи поражения на изборния процес и че трябва да бъде коренно променен или изцяло пренаписан.
Срещата е само първа стъпка към промяната на изборните правила, заяви Манолава. Тя пое ангажимент гражданските организации и движения да не бъдат само фон, а основен участник в процеса. Манолова изложи предложенията на БСП, които включват въвеждането на машинното гласуване, максимално облекчаване на режима за регистрация и избор на независими народни представители, нови правила за избор на членове на ЦИК, прочистване на избирателните списъци.
Ангел Славчев от "Граждански контрол", известен с активното си участие във февруарските протести, предложи към състава на кръглата маса като почетен член да бъде поканен омбудсманът на републиката, както и двама конституционни съдии. За регламентирано участие на гражданите в постоянните комисии на НС настоя Антон Димитров от граждански форум "Промяна". Успоредно с промяната или написването на нов Изборен кодекс трябва да има промяна и в Закона за политическите партии, поиска Найден Кирилов от инициативния комитет за учредяване на партия "Република БГ". Според Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда методиката за определяне на изборния резултат трябва да бъде част от кодекса. Тя настоя ЦИК да публикува на сайта си изходния код на софтуера, който се използва при обработването на резултатите. Цонева смята, че трябва да има сигурност при отпечатването, съхранението и разпространението на изборните книжа. От института обобщават, че трябва да се възстанови преференциалното гласуване, да се намали броят на подписите за издигане на независими кандидати. От Движение "Освобождение" пък предлагат създаване на граждански парламент, който да заседава веднъж месечно в сградата на НС.
На срещата, която продължи 3 часа, се чуха искания за въвеждане на условието за образователен ценз на гласоподавателите, за ясна методика за определяне на изборните мандати, преформатиране на избирателните райони. Бяха направени предложения и за въвеждане на задължителното гласуване. Манолова обяви, че всички предложения ще бъдат обобщени и публикувани на интернет страницата на парламента, а още днес в НС ще бъде предложено създаването на парламентарна комисия за изработване на нов Изборен кодекс.

 

Като светлина ще потъна...

автор:Елена Алекова

visibility 497

/ брой: 96

Не погубвайте българския език!

автор:Любомир Калев

visibility 924

/ брой: 96

Датата

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 96

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ