27 Февруари 2021събота15:15 ч.

Гореща зима в Унгария

Очакват се ожесточени политически битки между двата противостоящи си блока в навечерието на парламентарните избори през 2014 г.

/ брой: 218

автор:Радко Ханджиев

visibility 1211

След незапомнената лятна жега есента и зимата в Унгария едва ли ще бъдат по-малко горещи. През пролетта на 2014 г. предстоят парламентарни избори и очакванията през следващите седем месеца са за ожесточени политически битки между оформилите се два противостоящи блока - този на сега управляващата коалиция между ФИДЕС и Християндемократическата народна партия и наскоро оформилият се опозиционен блок Е14 на бившия премиер Гордон Байнаи.
На 1 септември т.г. бе огласено предизборно споразумение на Е14 с Унгарската социалистическа партия (УСП). Двете партии ще участват в изборите с отделни листи. Социалистите ще излъчат кандидати в 75 от общо 106 избирателни района, а E14 - в останалите 31. При балотаж всяка от страните ще подкрепи кандидата с най-големи шансове за успех. Постигнато е принципно съгласие и за бъдещия министър-председател: ако спечелят изборите, кандидатът, оглавяващ листата с най-много гласове, ще е следващият премиер на Унгария. Според повечето наблюдатели по-големи шансове за това има председателят на УСП Атила Мещерхази.
Социалистите, освен това, ще преговарят за съвместно електорално сътрудничество с левоцентристката "Демократична коалиция" на бившия премиер Ференц Дюрчани. Труден въпрос, като се има предвид изявлението на Дюрчани, че едва ли би подкрепил - както го нарече - "политическо" вместо "предизборно споразумение", както и пояснението, че политическо споразумение означавало всяка партия да подчини действията си на "обща политика", иначе казано - "да се откаже от собствените си политически идеи по време на кампанията". Нерешеният досега въпрос за обединяване на опозицията в единна работеща платформа срещу ФИДЕС очевидно не е приключил.
Според някои медии, независимо от огласеното принципно съгласие,

продължава да тлее спор

между Байнаи и Мещерхази кой да оглави бъдещото правителството при евентуална победа над ФИДЕС. В действителност, ако има спор, той е по-дълбок и опира до избора на стратегия. Двамата лидери, и по-специално политическите и медийните им поддръжници, тепърва трябва да анализират жизнеспособността на потенциалната кандидатура - Байнаи или Mещерхази - както и бъдещето на техните партии и сътрудничество в случай на изборен успех или неуспех. Е14 e нова и крехка политическа формация, практически без широка социална база, а образът на УСП - макар да е утвърдена и добре организирана партия - е доста оспорван, особено сред младежта. Въпросът следователно е как двете формации ще се справят и дори ще оцелеят при правителство, ръководено от лидера на другата партия? Това безспорно е труден въпрос.
Много други въпроси също не дават ясен отговор на този етап. Нито Байнаи, нито Мещерхази представляват силни кандидатури - безспорна алтернатива на Виктор Орбан, чийто образ в продължение на години се налага от проправителствените медии като "Лидер на нацията". Неясно остава дали поддръжниците и симпатизантите на УСП ще гласуват за кандидатите на Е14 и обратното? Остава съмнението ще успее ли Е14 да премине 5% бариера за влизане в парламента? Освен това може ли да се гарантира, че постигнатото споразумение е окончателно? До изборите остават седем месеца, нещата динамично се развиват и всяка от страните може да открие други, по-подходящи възможности.

Предизборната коалиция Е14

Е14 (съкращение от Egyutt 2014, на български - "Заедно през 2014 г."), е политическо съглашение или коалиция между първоначално три унгарски граждански формации за противодействие на правителството на Виктор Орбан. Образувано е през октомври 2012 г. за съвместно участие в парламентарните избори през пролетта на 2014 г. В началото на т.г. Е14 формално се регистрира като политическа партия. През март към Е14 се присъедини и новоучредената зелена либерална партия "Диалог за Унгария".
Четирите формации, от които се състои коалицията, са:
- "Асоциацията за патриотизъм и прогрес" на бившия премиер 45-годишния икономист Гордон Байнаи. Непосредствено след изборите през 2010 г., когато ФИДЕС успя да получи чувствително парламентарно мнозинство, Байнаи създаде "Фондация за прозрачна патриотична и прогресивна политика" с амбицията на правителството на ФИДЕС да се противопоставят управленски решения. Главната цел според учредителите е да се посрещнат някои от най-важните социални, икономически и общностни предизвикателства, пред които се изправя Унгария през ХХI век. Проблемите се изследват детайлно, като се взема под внимание социалната среда, необходимостта от устойчиво развитие, вътрешните, както и международните им аспекти. За широко обсъждане на идеите фондацията организира дискусионни граждански форуми. Чрез тези конференции се дава възможност на прогресивно мислещите унгарци открито да поставят, дискутират и обменят мнения по най-животрептящите въпроси.
През октомври 2012 г. фондацията се трансформира в "Асоциация за патриотизъм и прогрес". На антиправителствения митинг съвместно с Гражданското сдружение МИЛЛА на 23 октомври 2012 г. - унгарският национален празник - Байнаи обяви завръщането си в политиката и призова за създаване на мощна гражданска "анти-Орбан" коалиция. "Сами може и да не успеем, но заедно - ще се окажем победители", заяви той пред близо 80-хилядното мнозинство. Според него "сътрудничеството между вярващите левичари, разочарованите десничари, политически изоставените свободомислещи и сърцатите зелени" ще гарантира победата на изборите през 2014 г.
- Гражданското сдружение "Един милион за свободата на медиите" (МИЛЛА) се формира първоначално от група участници във фейсбук. Създадено е като реакция на ограничителния медиен закон, приет от кабинета на Виктор Орбан на 21 декември 2010 г. Ръководено е от 42-годишния Петер Юхас, специалист по финанси и телемаркетинг. През 2002 г. учредява фондацията "Коноп", ратуваща за декриминализиране употребата на леки наркотици. Между 2008 и 2012 г. е един от водещите в "Забранено радио". Активист е и на "Асоциацията за правата на човека", една от целите на която е създаване на работни места за унгарските роми.
- Унгарското движение "Солидарност" е създадено през октомври 2011 г. като социално и синдикално движение. Учредителите му приемат политическа декларация, с която се смятат за духовни, морални и политически наследници на полската "Солидарност". Целите си движението се стреми да постигне в съюз с други демократични организации за смяна на правителството и за "настъпването на нова ера", се сочи в декларацията. Ръководено е от Петер Коня, подполковник от запаса. Като синдикален активист Коня поставя конкретни въпроси за разрешаване от следващото правителство: по-справедливо данъчно облагане, определяне на минимални работни заплати, ново трудово законодателство, осигуряване при безработица, програми за ромите, както и правото на стачка, което е силно ограничено от правителството на ФИДЕС. Като военен, той издига глас за правата на военнослужещите, чиято кариера - в резултат на системни реорганизации, бюджетни ограничения и драстични съкращения - се обезсмисля напълно.
- "Диалог за Унгария" (ДУ) е зелена либерална формация, учредена през февруари т.г. от 8 депутати, отцепили се от парламентарно представената зелена партия LMP (Lehet Ma's a Politika, на български "Политиката може да бъде различна"). На конгреса си през ноември 2012 г. ръководството на LMP отказва да се присъедини към предлаганата от Байнаи коалиция К14. Като реакция на това решение се формира група, наричаща себе си Платформа "Диалог за Унгария", подкрепяща Е14 с цел "смяна на режима на Орбан". През януари 2013 г. групата решава да напусне опозиционната LMP и да създаде нова политическа партия. Бенедек Явор - бивш водач на парламентарната група на LMP  е избран за съпредседател на новата формация заедно с адвокатката Тимеа Сабо. Учредителният конгрес упълномощи ръководството на новата партия да започне преговорите с Е14.

БСП посочи приоритетите си в сектор „Туризъм“

автор:Дума

visibility 254

НАП подхваща хората със системни доходи от продажби в нета

автор:Дума

visibility 403

/ брой: 40

Задава се масова подмяна на топломери и водомери

автор:Дума

visibility 507

/ брой: 40

ЕК предлага роумингът на едро в ЕС да поевтинее още

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 40

Гърция с нови ограничения

автор:Дума

visibility 71

Чехия и Словакия удължиха извънредното положение

автор:Дума

visibility 104

САЩ удариха ирански милиции в Сирия

автор:Дума

visibility 279

"Упражнението" синдикален меморандум

автор:Ева Костова

visibility 385

/ брой: 40

Общото и личното благоденствие

visibility 337

/ брой: 40

България иска мир, не война в Черно море

visibility 466

/ брой: 40

Нека си спомним за една изключителна жена

visibility 366

/ брой: 40

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ