27 Септември 2020неделя13:32 ч.

Еколози предупреждават:

Горенето на смет ще замърси още повече София

Идеята на столичния кмет за безплатни автобуси в определени дни е пиар акция, заяви експертът по транспорт от БСП Иван Ковачев

/ брой: 4

автор:Дума

visibility 3

Идеята на Столичната община да изгаря РДФ горивото, което се получава след преработката на боклука в инсталация на "Топлофикация-София", ще замърси още повече въздуха в града, предупредиха от екологичното сдружение "За Земята". Според тях това ще добави поне 13 тона фини прахови частици годишно в дробовете на столичани. Изгарянето на отпадъците ще внесе допълнително и други замърсители на въздуха като тежки метали - кадмий, олово, живак, азотни оксиди, както и изключително токсичните диоксини и фурани.
От сдружението напомнят, че в София замърсяването на въздуха е в пъти над нормата вследствие най-вече на трафика, както и на отоплението с твърдо гориво. "Очевидно е, че двата основни приоритета на новия столичен заместник-кмет по екология - чистота на въздуха и изгаряне на отпадъците в София, си противоречат и съчетани с липсата на напредък през последните 10 години, показват ясно неадекватността на водените от Столичната oбщина политики в тази сфера", коментира Данита Заричинова.
Еколозите припомнят, че освен емисиите от самата инсталация за изгаряне на отпадъци в ТЕЦ-София, проектът ще създаде допълнителен трафик на камиони за превоз на РДФ горивото от Завода за отпадъци в местността Садината, както и за извозването на над 46 хиляди тона годишно шлака и опасни пепели, оставащи след изгарянето.
Пред ДУМА експертът от общинската комисия по транспорт от БСП на Иван Ковачев заяви, че според него предложената от Фандъкова идея за безплатни автобуси е само оправдание, отколкото реална възможност, и говори за общински пиар. "Какво ще спечелят например пътуващите с абонаментни карти, при положение че вече са си платили пътуванията. Освен това, за да привлечеш някой шофьор да се качи в автобуса, трябва да му дадеш и гаранция за качество", коментира Ковачев. Той бе категоричен, че предложението е неработеща мярка, тъй като кметицата не може да реши проблемите в екологията.
 

Добрич и Шумен на косъм от водна криза

автор:Дума

visibility 621

/ брой: 182

Бобокови: КРИБ е "на повикване" от властта

автор:Дума

visibility 685

/ брой: 182

30% от заетите в туризма са загубили работа

автор:Дума

visibility 419

/ брой: 182

Срокът за обжалване на административен акт става 14 дни

автор:Дума

visibility 350

/ брой: 182

РЕЗОЛЮЦИЯ НА ПЕТДЕСЕТИЯ КОНГРЕС НА БСП

автор:Дума

visibility 1293

/ брой: 182

Датата

автор:Дума

visibility 363

/ брой: 182

ORF: Борисов използва коронакризата за натиск

автор:Дума

visibility 623

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ