01 Юни 2020понеделник16:34 ч.

Еколози предупреждават:

Горенето на смет ще замърси още повече София

Идеята на столичния кмет за безплатни автобуси в определени дни е пиар акция, заяви експертът по транспорт от БСП Иван Ковачев

/ брой: 4

автор:Дума

visibility 295

Идеята на Столичната община да изгаря РДФ горивото, което се получава след преработката на боклука в инсталация на "Топлофикация-София", ще замърси още повече въздуха в града, предупредиха от екологичното сдружение "За Земята". Според тях това ще добави поне 13 тона фини прахови частици годишно в дробовете на столичани. Изгарянето на отпадъците ще внесе допълнително и други замърсители на въздуха като тежки метали - кадмий, олово, живак, азотни оксиди, както и изключително токсичните диоксини и фурани.
От сдружението напомнят, че в София замърсяването на въздуха е в пъти над нормата вследствие най-вече на трафика, както и на отоплението с твърдо гориво. "Очевидно е, че двата основни приоритета на новия столичен заместник-кмет по екология - чистота на въздуха и изгаряне на отпадъците в София, си противоречат и съчетани с липсата на напредък през последните 10 години, показват ясно неадекватността на водените от Столичната oбщина политики в тази сфера", коментира Данита Заричинова.
Еколозите припомнят, че освен емисиите от самата инсталация за изгаряне на отпадъци в ТЕЦ-София, проектът ще създаде допълнителен трафик на камиони за превоз на РДФ горивото от Завода за отпадъци в местността Садината, както и за извозването на над 46 хиляди тона годишно шлака и опасни пепели, оставащи след изгарянето.
Пред ДУМА експертът от общинската комисия по транспорт от БСП на Иван Ковачев заяви, че според него предложената от Фандъкова идея за безплатни автобуси е само оправдание, отколкото реална възможност, и говори за общински пиар. "Какво ще спечелят например пътуващите с абонаментни карти, при положение че вече са си платили пътуванията. Освен това, за да привлечеш някой шофьор да се качи в автобуса, трябва да му дадеш и гаранция за качество", коментира Ковачев. Той бе категоричен, че предложението е неработеща мярка, тъй като кметицата не може да реши проблемите в екологията.
 

300 хиляди фирми може да купуват по-скъп ток

автор:Дума

visibility 415

/ брой: 101

Държавата ще разширява тол системата

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 101

Малки хотелиери искат оставката на Ангелкова

автор:Дума

visibility 238

/ брой: 101

Бюджетът е с излишък от 1,3 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 101

Екипажът на "Дракон" влезе в МКС

автор:Дума

visibility 250

Полицай българин е ранен в САЩ

автор:Дума

visibility 358

Безредици и хаос заляха САЩ след смъртта на афроамериканец

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 101

Русия разобличи обвинения на Вашингтон

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 101

Докога ще спекулират с търпението ни?

автор:Олга Маркова

visibility 460

/ брой: 101

О.з. ген. Кольо Милев: Не са ли твърде много силите ни за НАТО?

автор:Дума

visibility 503

/ брой: 101

Македонизъм

автор:Велиана Христова

visibility 377

/ брой: 101

Датата

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 101

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ