21 Юни 2024петък18:18 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Голямото плюскане

На грандиозни сватби в Индия се разхищават огромни количества храна, а милиони хора гладуват

/ брой: 174

visibility 97

Нирмала Джордж
АП


Когато дъщерята на бизнесмена Мохамед Султан се омъжи неотдавна, гощавката за гостите включваше обилно меню от 30 ястия, сервирани на огромни сребърни подноси. Пиршеството в Кашмир бе приготвено от цяла армия готвачи - поднесени бяха над 20 вида ястия от месо и кебапи, всичко това с много подправки, подходящи за ориза с шафран и хляба наан. Часове по-късно, след като над 500-те гости са бяха наяли до насита, огромно количество останала храна беше изхвърлена на боклука.
Броят на богатите хора в Индия стремително се увеличава на фона на бързия икономически растеж и доста семейства правят разточителни гощавки за сватбените тържества на децата си, парадирайки по този екстравагантен начин с новопридобитото си богатство. Огромното количество храна, което се изхвърля, ужасява много хора в тази страна, където цените на хранителните стоки бързо вървят нагоре, а десетки милиони малки деца страдат от недохранване.
На сватбата неотдавна на сина на лидер от управляващата партия повече от 100 вида ястия, характерни за кухните на Тайланд, Китай, Средиземноморието и Индия, бяха сервирани на над 30 000 гости. Около 20 процента вероятно са били изхвърлени след това.
Индийският държавен министър на прехраната К.В. Томас иска да ограничи това явление, вече станало известно като "Голямото индийско сватбено плюскане" (по аналогия с "My Big Fat Greek Wedding"). Според него около една пета от храната, която се сервира на сватби и по други тържествени случаи, се изхвърля.
"Това е престъпно разхищение", каза Томас за Асошиейтед прес.
Налице е рязък контраст между тоновете всекидневно изхвърляна храна след подобни социални събирания в страната и недостига на храна, често пъти граничещ с хронично гладуване, на който са жертва милиони бедни индийци.
Както и другаде в Азия, цените на храните растат бързо - с 8,4 процента само за юни - тъй като търсенето надвишава произведеното. А бремето пада основно върху бедните. Експертите казват, че поради скока в цените на основни продукти до рекордни нива за последните няколко месеца още 64 милиона азиатци са станали бедни.
Според министъра в Индия всеки ден има около 100 000 сватби и други социални събития. Храната, която се разхищава ежедневно на сватби и семейни тържества, само в Мумбай би стигнала да се нахрани цялото огромно бедно население на града.
Международният институт по изследване на политиките за прехраната нарежда Индия на 67-о място от 84 страни в своя глобален индекс за глада през 2010 г. Изследвано е недохранването сред децата, детската смъртност и броят на хората, които страдат от калориен дефицит.
Томас създаде комисия, която да ограничава броя на гостите на сватби и броя на ястията, които могат да се сервират. Но идеята беше отхвърлена от критиците - те заявиха, че това само ще даде още един повод на корумпирани инспектори да вземат подкупи. Вместо това комисията реши да подеме кампания за осведомяване на обществото чрез медиите, която да стигне и до училищата и социалните организации и да разпространи посланието, че "по-малко е по-добре", когато става дума за сватби. Ако информационата кампания не успее, Томас каза, че ще обмисли отново да издигне предложението си за ограничаване на броя на гостите.
Няма да е за първи път. В началото на 60-те години, след кратката погранична война с китайците, недостигът на храна накара правителството да наложи "правила за контрол на гостите", ограничаващи броя на гостите на сватбени тържества. Ограниченията не продължиха дълго, въпреки че накараха обществото да предприеме известни икономии.
Днес богатите в Индия са далеч от мисълта за икономии и внасят орхидеи от Тайланд, за да украсяват претрупаните маси. "Това е сватбата на единствената ми дъщеря. Не искам да пестя от нищо. Определено не и от храна", казва бизнес дамата Алка Гупта, преглеждайки купчина менюта на фирми за кетъринг на сватбени тържества, и планира сватбата на дъщеря си за декември. "Аз и съпругът ми работихме здраво през тези години. Сега искаме грандиозна церемония, на която да поканим всичките си приятели", казва тя.
Социологът Абхилаша Кумари казва, че за разрастващата се средна класа организирането на грандиозни сватбени тържества определено се е превърнало в нещо нормално. Боливуд, индийската киноиндустрия, е допринесла доста за популяризирането на идеята за голямата индийска сватба, казва Кумари. "На показната консумация вече не се гледа като на безвкусица, както беше някога, в предишния социалистически дух на индийското общество", казва тя. "Това е една нова Индия, където действат нови ценностни системи. Свръхконсумацията е нормата."
Нищо чудно, че самата идея за посвиване на пиршествата стана причина за множество възражения от бизнеса, който печели от големите сватби. Намаляването на броя на ястията може да се окаже нелека задача, казва Нитин Лутра, представител на водеща кетъринг фирма от Делхи, която организира едни от най-грандиозните сватби в индийската столица. "Хората вече търсят по-екзотични кухни. Искат вечер, която да е се запомни завинаги от гостите", каза Лутра. Организаторите на сватбени тържества гледат с насмешка на идеята за ограничаване на броя на гостите като мярка срещу недостига на храна. "Това е рефлекс, популистка мярка", смята Ашиш Аброл, бивш шеф в Ай Би Ем, който през 2010 г. основава фирмата за организиране на сватбени тържества "Голяма индийска сватба". "Това би било абсолютен провал, тъй като е невъзможно да се приложи. Резултатът ще бъде още корупция", казва Аброл.
Суреш Мисра от Индийския институт за публична администрация, базиран в Делхи "мозъчен тръст", е съгласен с тезата, че закон за прекратяване на разхищенията едва ли може да е "приложим и работещ". "Вярно е, че не можем да принудим хората да ограничат показното разхищение на храна и средства, но ако ги накараме да се замислят за огромните количества храна, които се пилеят, това само по себе си би било крачка напред", казва Мисра, който е член на комисията на Томас.
Усилията да се събира неизядената храна и да се раздава на бедните обаче не могат да стартират поради липса на инфраструктура. Освен това мнозина индийци не са склонни да ядат остатъци, отчасти защото храната се разваля бързо поради горещините в страната.
Преди да се заеме със сватбите, правителството планира да ореже собствените си прекомерни разходи. От кабинета на министър-председателя Манмохан Сингх изпратиха писма до министерствата, в които ги призовават да ограничат разходите за семинари и конференции. Правителството е подготвило закон, според който достъпът до храна се превръща в основно право на всеки гражданин и това може да се окаже епохално събитие. Съгласно предложения законодателен акт почти 70 процента от населението ще има правото на субсидии за храна. Нарастващите цени на храните, в комбинация с внезапното увеличение на цената на газа за битови нужди и бензина, накараха бедните семейства да ограничат бюджета си за храна.
Но заможният елит няма такива грижи. Бизнес дамата Гупта казва, че за богатите, които подготвят сватби, покачващите се цени не са голям проблем. "Бих искала да посвия нещата, но се чувствам безпомощна. Толкова много надежди се възлагат на сватбата на децата. Често пъти това не зависи от нас", казва тя. "Ако направим по-скромна сватба, това може да изпрати грешен сигнал на нашите бизнес партньори."
Друг проблем е, че повечето индийци не се съобразяват с написаното на поканите R.S.V.P. (от френски - "моля отговорете"). Организаторите на сватби и фирмите за кетъринг трябва да са готови за огромен брой гости на сватбените тържества и евентуална опасност храната да свърши. Ако дойдат по-малко хора от очакваните, излишната храна се изхвърля.
"Не се знае колко хора ще се появят на сватбения прием, затова трябва да има готовност и за двата варианта", казва Гупта. "Би било срамота, ако храната свърши."
 

Таксиджиите нащрек: индийците им взимат хляба

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 116

Алкохолът и тютюнът у нас - най-евтини в ЕС

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 116

24 нови ракетни площадки срещу градушки

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 116

Русия и Виетнам - все по-близки

автор:Дума

visibility 344

/ брой: 116

Шолц търси решение за миграцията

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 116

"Хизбула" заплаши и Кипър

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 116

Още един провал

автор:Деси Велева

visibility 325

/ брой: 116

По-добри времена

автор:Мая Йовановска

visibility 316

/ брой: 116

За късия хоризонт

visibility 272

/ брой: 116

Войната, която пак ни напомня: "Хора, бдете!"

автор:Евгений Белий

visibility 324

/ брой: 116

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ