05 Август 2020сряда22:13 ч.

Десислава Минчева

Палитра

Годишна експозиция за живопис на галерия "Астри"

/ брой: 235

автор:Дума

visibility 865

В XVIII изложба "Формат 30/30" участват около 150 художници. Техният брой никога не е бил цел, а е резултат от желанието ми да дам възможност за изява на повече добри автори. Другата причина за големия им брой е утопичното ми желание за все по-пълна панорама на съвременната българска живопис, посочва Вихра Пешева, галерист и куратор на изложбата. Част от художниците излагат по моя покана, други са тук в резултат от конкурса, обявен и проведен тази есен. Участието на чуждестранни художници е финалният щрих към общото излъчване и послание на експозицията. Картините пристигаха от цяла България, от Сърбия, Северна Македония, Австрия, Франция, САЩ, допълва Пешева.

Изложбата може да се разгледа до 30 януари в галерия "Астри", ул. "Цар Самуил" 34. В Депо 30/30 са изложени избрани картини от предходни издания на "Формат 30/30".

Проектът датира от зимата на 2002 г. Бе открит с картините на 46 художници - някои тогава съвсем млади, други във върховете на творческата си кариера, знакови имена на съвременната българска живопис, сред които проф. Десислава Минчева, проф. Иван Кирков, проф. Ивайло Мирчев, акад. Светлин Русев. Всички те, в една или друга форма, участват и в XVIII "Формат 30/30". Много от тогавашните дебютиращи художници днес са имена, чието творчество вълнува, следим го и ценим. През изминалите години стотици млади художници излагаха редом с автори като Милко Божков, Захари Каменов, проф. Греди Асса, проф. Андрей Даниел, проф. Станислав Памукчиев, Калина Тасева, Иван Кънев, проф. Васил Вълев...

Финансист: Трупането на нов дълг е неизбежно

автор:Дума

visibility 296

/ брой: 148

Властта се сети за агросектора

автор:Дума

visibility 213

/ брой: 148

Производството на ток намаля с над 8 на сто

автор:Дума

visibility 200

/ брой: 148

Туроператорите остават в протестна готовност

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 148

140 полицаи са ранени при безредиците в Портланд

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 149

Кайро спря преговорите за етиопската ВЕЦ

автор:Дума

visibility 4

/ брой: 149

Албанска партия готова на коалиция със Заев

автор:Дума

visibility 7

/ брой: 149

Кратки новини

автор:Дума

visibility 7

/ брой: 149

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 36

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 31

/ брой: 149

Как да излекуваме политическата система

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 149

Датата

автор:Дума

visibility 29

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ