15 Юни 2021вторник17:11 ч.

Здраве

Гнойният хидраденит се цели в млади хора

Заболяването е лечимо, дори обратимо, открито в ранен стадий

/ брой: 105

автор:Дума

visibility 1223

Гноен хидраденит. Не, не е ново заболяване, но е сравнително рядко. Това е много тежко системно заболяване, възпалително имуномедиирано на космено-мастния фоликул с вторично засягане на апокринните потни жлези. Представено е с възли, абсцеси и ходове в кожата, изпълнени с гной, болезнени и отделящи неприятна миризма, придружено е със силни болки, често се налагат операции. При това заболяване се засяга не само апокринната потна жлеза.
И все пак - лечимо в наши дни! На времето се е смятало, че е абсцес, бактериална инфекция на апокринните потни жлези, и затова с него са се занимавали хирурзи. Затова името на болестта към днешните разбирания не е много коректно, казва проф. Евгения Христакиева, специалист по кожни и венерически болести, която ръководи катедра към Тракийския университет и е началник на клиниката по кожни и венерически болести в УМБАЛ "Стоян Киркович". Тя обяснява, че по-късно медицината открива новите патогенетични механизми и сега се смята, че това е инфламаторен процес - хронично възпалително заболяване, рецидивиращо (подобно на псориазиса). Смята се, че около 1% от населението на света е засегнато, макар че в различните страни е различно.
Засяга всяка възраст, но предимно млади хора, започва около пубертета и може с времето да се получат тежки усложнения. Средната възраст е 27 години, но има и засегнати деца. В световната медицинска литература се приема, че жените са по-често засегнати (3:1), но според българските данни мъжете са повече. Според проф. Христакиева у нас жените се срамуват и доста по-рядко ходят на преглед или, попадайки при гинеколог, той не винаги знае. Проф. Христакиева казва, че с около 7-8 години закъснява диагностицирането на болестта.
Начинът на живот не е без значение, но има и фамилно предразположение.
Като цяло е характерно за всички раси, но преобладават по-окосмените и по-мургавите. За никотина е доказано, че активира заболяването. Друг фактор е хормоналният дисбаланс.
"Има три фази на заболяването - лека, умерена и тежка. Клиничната картина е доста драматична - заболяването понякога се обостря до такава степен, че някои пациенти дори стигат до Спешна помощ, понякога се налагат хирургични операции. Тези пациенти имат много лошо качество на живот, особено като се има предвид, че са млади. Голяма част от тях изпадат в депресивни състояния, тъй като често обществото ги отхвърля заради гнойната секреция, която има неприятна миризма. Не са малко и замислилите се дори за самоубийство", казва проф. Христакиева, която е изградила своеобразен център за диагностика и лечение на болестта, в който са включени различни специалисти. Интересът на проф. Христакиева към заболяването се проявил, когато девойка, стенеща от болки, посетила кабинета ѝ с родителите си. Специалистката потърсила помощ от германски колеги и съдействала години наред много български пациенти да бъдат лекувани в Германия.
Тя обяснява, че заболяването е системно, тъй като често са установявани придружаващи заболявания - на ставите, възпалителни заболявания на червата, както и кожни заболявания, които изискват специфични манипулации или специфично лечение. Пациентите често са с наднормено тегло и диабет.  
Първите симптоми обикновено са в слабините, където се появяват болезнени възли. От тях може да изтича гной, но може и да "дълбаят" към тялото.
Освен че е лечимо, заболяването, установено в първите стадии, е напълно обратимо, казва проф. Христакиева. По думите ѝ НЗОК плаща за лечението на болестта, включително и с биологични препарати. Българските медици проучват и други съвременни терапии, за да бъдат намалени хирургичните интервенции. Проф. Христакиева обяснява, че пациентите е необходимо да спазват и определен хранителен режим, както и специфичен начин на поддръжка на кожата.


От 7 до 12 юни се отбелязва Световната седмица за информираност за гноен хидраденит.
Проф. Евгения Христакиева и Федерация "Български пациентски форум" организират информационна кампания и ден на отворени врати.
Прегледите ще се извършват в София и Стара Загора от проф. Христакиева и нейния екип.
Всеки ден в Стара Загора - УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович", в София в клиника "Евродерма" - в петък.
След предварително записване на телефоните на двете лечебни заведения.

Байдън: НАТО не е платена охрана

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 112

Румъния спря 3700 тона отпадъци

автор:Дума

visibility 233

/ брой: 112

Кратки новини

автор:Дума

visibility 239

/ брой: 112

През просото

автор:Валентин Георгиев

visibility 345

/ брой: 112

На дневен ред е въпросът кой да управлява

автор:Валентин Георгиев

visibility 383

/ брой: 112

Дядото

автор:Щерю Наумов

visibility 238

/ брой: 112

Опитно поле

автор:Евгени Гаврилов

visibility 278

/ брой: 112

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ