Кулинар
Глигански кебап
/ брой: 93
Продукти за 10 порции:
2 кг. месо от дива свиня; 700 грама гъби; 800 грама дребни картофи; 200 грама лук; 50 грама чесън; 30 грама люти чушки; 100 грама корени от магданоз; 5 грама чубрица; 50 мл. червено вино; 10 гр. червен пипер; 150 грама масло; 50 мл. олио; 10 грама сол.
За маринатата: 1 литър костен бульон; 200 грама целина (глави); 200 грама корени от магданоз; 100 мл. червено вино.
Приготвяне:
Месото се почиства и се измива. Нарязва се на парчета с дължина около 8 см и дебелина 2 см. Приготвя се марината от счуканите корени магданоз, нарязаната на дребно целина и останалите продукти. Загрява се и в нея се слагат парчетата месо да престоят около 10 часа. Изваждат се от маринатата и с помощта на остър нож се шпековат с очистените скилидки чесън и корените магданоз.
Шпекованото месо се изпържва в сгорещеното олио. Към мазнината от пърженото месо се добавя маслото и в нея се задушават почистените и нарязани на дребно лук и гъби. Прибавят се червеният пипер и чубрицата и се заливат с виното.
Когато зеленчуците омекнат, към тях се слага изпърженото месо, посолява се и се добавя част от прецедената и загрята марината. Задушава се при умерена температура. Картофите се обелват и се прибавят цели към ястието, което се задушава, докато всичко напълно омекне.
Готовото ястие се поднася с лютите чушки.