12 Септември 2024четвъртък15:02 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Кулинар

Глигански кебап

/ брой: 93

автор:Дума

visibility 896


Продукти за 10 порции:

2 кг. месо от дива свиня; 700 грама гъби; 800 грама дребни картофи; 200 грама лук; 50 грама чесън; 30 грама люти чушки; 100 грама корени от магданоз; 5 грама чубрица; 50 мл. червено вино; 10 гр. червен пипер; 150 грама масло; 50 мл. олио; 10 грама сол.

За маринатата: 1 литър костен бульон; 200 грама целина (глави); 200 грама корени от магданоз; 100 мл. червено вино.

Приготвяне:

Месото се почиства и се измива. Нарязва се на парчета с дължина около 8 см и дебелина 2 см. Приготвя се марината от счуканите корени магданоз, нарязаната на дребно целина и останалите продукти. Загрява се и в нея се слагат парчетата месо да престоят около 10 часа. Изваждат се от маринатата и с помощта на остър нож се шпековат с очистените скилидки чесън и корените магданоз.
Шпекованото месо се изпържва в сгорещеното олио. Към мазнината от пърженото месо се добавя маслото и в нея се задушават почистените и нарязани на дребно лук и гъби. Прибавят се червеният пипер и чубрицата и се заливат с виното.
Когато зеленчуците омекнат, към тях се слага изпърженото месо, посолява се и се добавя част от прецедената и загрята марината. Задушава се при умерена температура. Картофите се обелват и се прибавят цели към ястието, което се задушава, докато всичко напълно омекне.
Готовото ястие се поднася с лютите чушки.

БСП не се хвана в капана на Борисов

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 174

Общините скочиха срещу такса смет, отлагат реформата с 1 година

автор:Дума

visibility 103

/ брой: 174

Румен Радев ще посети Виетнам до края на годината

автор:Таня Глухчева

visibility 85

/ брой: 174

Съюзът на юристите призова за повече качествени прависти в НС

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 174

България е най-бедната страна в ЕС, а с най-скъпата храна

автор:Дума

visibility 105

/ брой: 174

БАБХ проверява спешно столове и бюфети в училищата

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 174

Търговският дефицит расте с близо една трета към края

автор:Дума

visibility 105

/ брой: 174

Производството на ток у нас намалява

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 174

Скопие ще преговаря, но като член на ЕС

автор:Дума

visibility 139

/ брой: 174

Няма нужда от търговска война

автор:Дума

visibility 152

/ брой: 174

Лондон свива помощите за горива през зимата

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 174

Накратко

автор:Дума

visibility 152

/ брой: 174

Комедиантът

автор:Александър Симов

visibility 84

/ брой: 174

Геноцид

автор:Барбара Пейчинова

visibility 171

/ брой: 174

Има ли шанс Харис?

автор:Таня Глухчева

visibility 160

/ брой: 174

Съдебната реформа – абсолютно безпредметен израз

visibility 116

/ брой: 174

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ