17 Юни 2021четвъртък21:24 ч.

За пореден път пред ВСС се проведе протест срещу главния прокурор Иван Гешев, докато висшите магистрати обсъждаха поведението му. Гешев демонстративно се изключи от вирталното заседание, а защитниците му отново го отърваха от наказание

Гешев отказа да се обяснява на ВСС, магистратите все пак го защитиха

/ брой: 202

автор:Дума

visibility 725

Поредна демонстрация спретна главният прокурор Иван Гешев на вчерашното заседание на пленума на ВСС. Той обяви, че няма да участва в дискусията, която бе посветена на скандалите, в които той бе замесен от началото на мандата си. Дебатът бе провокиран от Съюза на съдиите в България, който поиска Гешев да бъде оценен от членовете на ВСС. Към искането бе и приложено писмо със заключение, че трябва да започне процедура по отстраняването му от поста.

В началото Гешев обяви, че не той е целта, а отстраняването на ВСС. Главният прокурор каза, че му е "много трудно" да отговори на "коментарите" на Съюза на съдиите, защото те били с "политически нюанси". "Като ги чета, имам чувството, че се връщаме в романите на Оруел или някакъв късен соцреализъм", иронизира той.

Три часа продължи дискусията, а членовете на ВСС си обясняваха едни на други закона и се замеряха с лични нападки. За откриване на процедура за предсрочното освобождаване на Иван Гешев изобщо не бе отворена и дума. След края на обсъждането представляващият ВСС Боян Магдалинчев бе категоричен, че искане за прекратяване на мандата на главния прокурор може да се прави само от минимум трима членове на прокурорската колегия и от министъра на правосъдието. Изключително пламенна защита на Гешев дръпна Вероника Имова от съдийската квота.

На третия час Цветинка Пашкунова предложи да прекратят дебата, който се бил изродил в безсмислен. С 19 "за" и 3 "против" бе прието дискусията да приключи и в крайна сметка не бе взето решение за поведението на Гешев.

Концесията на летище Пловдив пак се провали

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 114

Тол системата скоро няма да се изплати

автор:Дума

visibility 376

/ брой: 114

Само 1 млн. лв. от приватизация са влезли в Сребърния фонд

автор:Дума

visibility 273

/ брой: 114

Путин и Байдън преговаряха в Женева

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 114

Децата подложени на по-голяма експлоатация

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 114

Заедно с теб

автор:Ева Костова

visibility 15

/ брой: 115

Датата

автор:Дума

visibility 54

/ брой: 115

Защо парите секват

автор:Евгени Гаврилов

visibility 380

/ брой: 114

Откъде изпълзя чудовището на 22 юни 1941 г.

автор:Христо Георгиев

visibility 1072

/ брой: 114

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ