28 Май 2020четвъртък12:21 ч.

ГЕРБ защитиха само банковите длъжници

Силно уязвими са хората, които не могат да си плащат парно, вода, ток и мобилни услуги, предупредиха от БСП

/ брой: 67

автор:Дума

visibility 635

В периода на криза заради коронавируса се позволява временно неплащане само на банкови кредити, но не и на сметките за ток, парно, вода и телефон. Това реши мнозинството в парламента с окончателните промени в Закона за извънредното положение, внесени от ГЕРБ. За забавени вноски към банки на хора и фирми няма да се начисляват лихви и неустойки, дълговете няма да се обявяват за предсрочно изискуеми, договорите няма да се развалят, ако не се изпълняват, и няма да се изземат вещи. Защитени са и длъжниците с лизингови договори, бързи кредити и към колекторски фирми. За периода на кризата няма да се допуска принудително изпълнение върху доходи на длъжник в общ размер до минималната заплата месечно или 610 лв. вместо досегашните 250 лв. Народните представители от БСП определиха това като сериозно отстъпление в защитата на длъжниците, защото промяната ще остави силно уязвими гражданите с дългове към доставчици на парно, вода, ток, мобилни услуги и др. Ако сте затворен вкъщи под карантина, загубили сте работата си и нямате доход да си платите тока, досега енергото не можеше да ви го спре, а вече ще може, възмути се Крум Зарков.

При схемата 60/40 за бизнеса, която БСП определи като половинчата, защото от нея ще се възползват малко и само работещи големи предприятия, държавата поема и дължимите осигурителни вноски на работодателя. Единствената помощ за хората в неплатен отпуск и самоосигуряващите се е възможността да кандидатстват за безлихвени кредити от 1500 лв. месечно за 3 поредни месеца, с гратисен срок на погасяване от 3 до 5 години и срок за връщане до 10 години. Безлихвени кредити до 100 000 лв. при същите условия се предвиждат за малките и средни фирми. Кредитите ще се гарантират от ББР, чийто капитал се увеличава със 700 млн. лв.

Работници, които са в неплатен отпуск поради спиране или свиване на дейността на техните предприятия заради извънредното положение, могат да бъдат наети на втори договор от други работодатели, чиято дейност не е пострадала. От Главната инспекция по труда информират, че за наемането на втори трудов договор не се изисква разрешение от работодателя, с когото наетият има сключен основен трудов договор, освен ако няма изрична забрана в него за това.

Глобата от 5000 лв. за нарушение на мерките срещу пандемията беше намалена и вече е между 300 и 1000 лв., а при рецидив - от 1000 до 2000 лв. Имуществената санкция от 15 000 лв., предвидена досега за юридически лица и еднолични търговци, също се орязва - от 500 до 2000 лв. при първо нарушение, а при второ - от 2000 до 5000 лв. Тези разпоредби засягат само нарушения, които не представляват престъпление.

Туроператор, който трябва да обезщети свой клиент за неосъществено заради кризата пътуване, може да му предложи ваучер за заплатената сума. Ако клиентът откаже и липсва възможност за замяна на туристическия пакет с друг, туроператорът трябва да възстанови получената сума до месец след отмяната на извънредното положение.

Стефан Бурджев: БСП има план за Северозапада

автор:Дума

visibility 74

СОС гласува промени в бюджета на София

автор:Дума

visibility 107

„Нисан“ закрива най-големия си завод в Европа

автор:Дума

visibility 66

Забраняват ГМО в детските храни

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 99

18,5% от фирмите са съкратили хора през април

автор:Дума

visibility 151

/ брой: 99

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 664

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 265

/ брой: 99

Българите от Болград и ленивата държава

автор:Мирослав Попов

visibility 256

/ брой: 99

Датата

автор:Дума

visibility 148

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ