15 Януари 2021петък16:51 ч.

ГЕРБ с лобистки поправки в енергетиката

/ брой: 231

автор:Дума

visibility 678

Законови поправки, с които се регулира изграждането на затворени енергийни мрежи в индустриалните зони и се премахва практиката държавата да купува т.нар. студен резерв, бяха гласувани вчера в парламента по предложение на управляващото мнозинство.

Първо бе прокаран проектът на Закон за индустриалните паркове. С него заобиколно се правят промени в Закона за енергетиката. Така се въвежда възможността за изграждане на затворени енергийни мрежи в парковете, които ще разпределят ток и газ на разположените в тях бизнес консуматори. Това предизвика страхове сред действащите доставчици, че ще им бъде отнета част от пазара, който владеят в момента, в полза на нови играчи, които ще се настанят в индустриалните зони, за да изграждат затворените мрежи.

От "БСП за България" предупредиха, че проектозаконът създава предпоставки да бъдат заведени безброй арбитражни дела от държателите на лицензи за електроснабдяване и газоснабдяване. "За пореден път сме свидетели на лобистки текст в полза на определени лица, закупили терени от около 300 и повече декара, за да могат да реализират свръхпечалби на гърба на другите", коментира депутът от БСП Таско Ерменков. 300 декара е минималният размер на територията, върху която може да се изгради индустриален парк според проектозакона. Валентин Николов призна, че са налице съмения, че може да се стигне до отнемане на лицензионни територии на местата, където ще се изграждат индустриални зони. Депутатът от ГЕРБ обеща, че тези съмнения ще се изчистят преди второто четене.

Парламентът одобри и пакет от промени в Закона за енергетиката, внесени от ГЕРБ. С една от тези поправки сделките за студен резерв се прекратяват. Енергийните оператори вече ще си подсигуряват необходимите резерви за извънредни ситуации, като сключват договори на свободния пазар. Според управляващите това е следваща стъпка в процеса на либерализация на енергийния сектор.

"Няколко години по непрозрачен начин бяха заплащани пари за студен резерв, след което този обикновен технически термин придоби гражданственост като форма на корупция", напомни Ерменков. Той прогнозира, че промяната, наложена от управляващите, ще облагодетелства само двама собственици на централи в страната, които могат да предложат на операторите търсените услуги. "Не мога да съм убеден, че по този начин въвеждаме по-голяма прозрачност и прекратяваме съмненията за корупция", каза Ерменков.

Топлото време свали сметките за парно

автор:Дума

visibility 222

/ брой: 10

България има най-високи зелени данъци в ЕС

автор:Дума

visibility 215

/ брой: 10

Метрото до "Слатина" ще струва 530 млн. лв

автор:Дума

visibility 192

/ брой: 10

6,2 по Рихтер в Индонезия, десетки загинаха

автор:Дума

visibility 146

Долната камара гласува срещу Тръмп

автор:Дума

visibility 230

/ брой: 10

Българите ще влизат в Сърбия без КОВИД-тест

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 10

Белгийският крал замерян с пиратки

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 10

Защо ядем замразено вносно месо

автор:Въто Христов

visibility 432

/ брой: 10

Датата

visibility 178

/ брой: 10

Бъдещето са младите, трябва ни стратегия за младежта

автор:Дума

visibility 251

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ