19 Октомври 2021вторник08:54 ч.

Георги Анастасов:

ГЕРБ разиграха невиждан политически цирк в НС

Престъпление е да се губи време за вотове и оставки, когато хората вече едва свързват двата края, смята депутатът от Коалиция за България

/ брой: 229

автор:Юлия Кулинска

visibility 6

- Г-н Анастасов, как ще коментирате скечовете, които ГЕРБ разиграха в НС с вота за недоверие и с искането за предсрочно прекратяване на правомощията на председателя на парламента Михаил Миков?
- За съжаление т.нар. опозиция в лицето на ГЕРБ разиграха невиждан политически цирк в НС и главните клоуни в него бяха Бойко Борисов и неговите депутати. С действията си те поставиха под съмнение парламентаризма у нас и показаха, че искат неговото делегитимиране. Пиарите и съветниците на бившите управляващи явно добре познават далечната история преди около стотина години, но не у нас. Подобни фашистки номера са прилагани още от Хитлер, когато той губи на няколко пъти властта в Германия, независимо че има мнозинство. Тогава никой не иска да направи с него правителство, той напуска  парламента и въвежда еднолична власт. Всички знаем какви са последствията за Европа и за света от действията му. Разбира се, тук не може да се случи подобно нещо, но пътят, по който върви ГЕРБ, е пагубен за демокрацията. Депутатите от партията на Борисов явно не са в парламента, за да защитават интересите на хората, които са ги изпратили в него, а на самите себе си. Признавам, че сред тях има почтени хора, но има и такива, които са с мутренско, арогантно и агресивно поведение.
- ГЕРБ и Борисов май не можаха да свикнат с ролята си на опозиция...
- Да, така е. Те не приемат и не искат да участват в демократични дебати. Знаят единствено само да крещят, да обвиняват, без да съумеят да изразят ясно и точно мотивите за своите предложения. ГЕРБ бягат от реалността и не могат да приемат, че вече не са на власт. За съжаление неконструктивното им поведение се отразява на парламентаризма у нас, поставя го под съмнение и го дискредитира. Неслучайно болшинството граждани в страната са настроени против партиите, въпреки че досега нищо по-добро от тях не е измислено като изразител на обществените настроения. Факт е, че няма как да има парламент без тях, защото те са носители на идеологии и на различията в обществото. Нямам нищо против гражданските сдружения, но влизайки в НС, те няма как да не се превърнат в партийни структури.
- Не е ли странно, че най-висшата форма на контрол на изпълнителната власт, каквато е вотът на недоверие, беше употребена за дискредитиране на НС?
- Да, странно е. Пак ще кажа, че поведението на опозицията през последните две седмици отравят парламентаризма и вярата на хората в него. И без това Народното събрание  е с най-нисък рейтинг от 23 години насам. Категоричен съм, че трябва да направим всичко възможно принципите на парламентаризма да бъдат опазени. Колкото по-бързо разберат това разумните хора в ГЕРБ, толкова по-добре ще бъде за България. Вървим към тотална криза в доверието към НС, но вярвам, че ще бъде проявен разум от трите политически формации, които сме представени в парламента - Коалиция за България, ДПС и "Атака". Понякога имаме коренно противоположни и диаметрални позиции по някои въпроси, но въпреки тях вярвам, че ще съумеем да опазим парламентарния дух от набезите на ГЕРБ. Ако погледнем реално на протестите, техните искания са леви - за работа, за здравеопазване, за образование, за добре работеща икономика. Това обаче може да се случи, ако институциите функционират нормално. И това няма да стане с вотове на недоверие, с безсмислени дебати по маловажни въпроси или пък само ако се вглеждаме в себе си като депутати. Да, допуснати са кадрови грешки, съгласен съм, но те са поправими. Нима предишното управление на ГЕРБ не правеше грешки? Ами че имаше дни, когато сменяха по няколко души - сутринта го назначават, на обяд го уволняват, следобед назначават един, вечерта го уволняват и посред нощ назначават третия човек. Но нали, който не работи, той не греши.
- Смятате ли, че вчерашното говорене в парламента беше губене на време, при условие че пред депутатите и правителството стоят много по-важни задачи, които обществото очаква да бъдат решени?
- По принцип парламентът е място, където се говори и се спори. Съгласен съм, че е престъпление да си губим времето в дебати по вотове и оставки, когато хората все повече обедняват и едва свързват двата края. А те чакат от нас да обсъждаме новия бюджет, промените в данъчните закони, в социалните закони. Те са дневният ред на обществото и върху това трябва да акцентираме и да спорим. Ако ГЕРБ са отговорна партия, би трябвало да поискат извънредни заседания, в които да наваксаме изоставането заради трите дни, които те провалиха. Това е кощунство - да не искаш да се регистрираш, просто за да докажеш, че "Атака" държи мнозинството. Ами нормално е. Всяка партия си има своето място в парламента. Ако не са съгласни с "Атака", да пишат до КС да я забранят. Само че това ще породи смях и напрежение в обществото.
 

Животът е поскъпнал с близо 5% за година

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 200

Столичното парно не може да плати борчовете си в срок

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 200

Туристите са били два пъти повече от миналата година

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 200

Без явен победител на вота в РС Македония

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 200

Румъния събра подписка за таван на цените

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 200

Кремъл: Русия търси партньори, не врагове

автор:Дума

visibility 98

/ брой: 200

Изложба по повод 30 години от независимостта на Азербайджан

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 200

Майка или мащеха

автор:Евгени Гаврилов

visibility 55

/ брой: 200

Ще забравим ли какво избираме?

visibility 118

/ брой: 200

"Историята е скърцаща врата..."

автор:Елена Алекова

visibility 101

/ брой: 200

Прокуратурата като собственик

автор:Владимир Георгиев

visibility 106

/ брой: 200

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ