19 Септември 2021неделя10:33 ч.

ГЕРБ приемат закон за един човек

/ брой: 35

автор:Велиана Христова

visibility 881

Предлагате закон за един човек, отделянето на НИМХ от БАН бе грешка и част от разгрома на академията, заяви депутатът от "Атака" проф. Станислав Станилов при първото четене в ресорната комисия на НС на проекта на Закон за Националния институт по метеорология и хидрология, внесен от МС. С преходни разпоредби на бюджетния закон институтът бе преместен от БАН в МОН. "Няма отговор на въпроса защо се внася този закон, не виждам никаква оценка за въздействието му, притесняват ме фрагментирането на науката и прецедентът, че изпълнителната власт деструктурира БАН - една от двете институции, създадени преди държавата, благодарение на която я има тази държава досега. Чух единствен мотив: работещи там протестирали, че не им плащат достатъчно". Така левият депутат проф. Иво Христов обоснова вота "въздържал се" при гласуването. Въздържаха се 8 депутати от БСП и "Атака", тези от управляващото мнозинство послушно бяха "за".

Директорът на НИМХ проф. Христомир Брънзов, който в БАН бе освободен предсрочно от поста си, но в МОН бе отново назначен, възхвали сегашния институт и обилно атакува БАН, като дори обвини учените там, че не умеели да анализират данни, а искали наготово научен продукт от НИМХ. Шефката на синдиката ВОН към КНСБ доц. Лили Вълчева пък грозно охули академията, оспори правото й на собственост върху имотите и възмути депутатите и председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски. Министър Красимир Вълчев напомни, че Законът за бюджета е определил НИМХ като научна организация. Но от службата НАЦИД обявиха, че само трима учени от сегашния НИМХ са регистрирани като хабилитирани, което не стига за академични процедури и акредитация. Според Брънзов, хората в НИМХ са много заети с практическа работа, но когато потрябва, ще попълнят документите на НАЦИД.            

 

Валежи в неделя

автор:Дума

visibility 76

951 са новите случаи на коронавирус

автор:Дума

visibility 95

Стефан Янев се срещна с пътните строители

автор:Дума

visibility 312

Задава се риск за бюджет 2022

автор:Дума

visibility 658

/ брой: 179

НАП проверява спортния тотализатор

автор:Дума

visibility 310

/ брой: 179

Отново сме страна от „жълта зона” за Румъния

автор:Дума

visibility 67

Само момчета ще учат в гимназиите в Афганистан

автор:Дума

visibility 229

САЩ спретнаха англосаксонски военен пакт в Азия

автор:Дума

visibility 567

/ брой: 179

Курц: Пандемията за ваксинираните свърши

автор:Дума

visibility 492

/ брой: 179

Страховете ни

автор:Георги Георгиев

visibility 1367

/ брой: 179

Не е яко да си вандал

автор:Велиана Христова

visibility 597

/ брой: 179

Президентската прокаженост на ГЕРБ

автор:Юри Михалков

visibility 916

/ брой: 179

Инфлацията ще ни помете безпощадно!

visibility 673

/ брой: 179

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ