29 Март 2020неделя02:53 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

ГЕРБ прие здравна карта, която не променяла нищо

Леглата пак остават основен критерий за нея, въпреки желанието на министъра

/ брой: 28

автор:Аида Паникян

visibility 618

Дори да влезе в сила, новата Национална здравна карта поне тази година с нищо няма да промени броя на болниците в страната, нито достъпа на хората до здравна помощ. Това стана ясно от изявление на здравния министър Стефан Константинов.
В момена болниците разполагат с 44 411 легла, а на страната са нужни между 30 254 и 43 984. Това се разбра при представянето на поредния проект за Национална здравна карта, обяснен пред журналисти от Константинов за не повече от 30 минути.
В областите Кърджали, Разград, Силистра, Хасково, Шумен и Ямбол болничните легла са под минималния праг 4 на 1000 души население. В 7 области - Благоевград, Кюстендил, Пазарджик, Плевен, Смолян, Стара Загора и Пловдив, са над максимума - 10 072 вместо необходимите 6847. Леглата за активно лечение в страната са с над 4500 повече от нужното. Най-голямо е превишението на леглата за хирургично лечение - 9508, при нужни най-много 7070. Остър е недостигът на легла за реанимация - вместо изисквания минимум 1729 те са 1296.
Със сигурност 57 болници - с над 51% държавно участие и ключови за оказването на медицински грижи, ще сключат договори с НЗОК. Законът за лечебните заведения в момента не предвижда механизъм, който да ограничи сключването на договор с касата на болниците с повече от допустимия максимум или по-малко от допустимия минимум легла. Константинов каза, че до няколко месеца ще бъде внесен законопроект, който да регулира всички неуточнени засега критерии. Възможно е касата да отказва договор на болници или области, които имат повече от максималния брой легла. На въпрос на ДУМА означава ли това, че има промяна на философията и в момента целта е да бъдат запазени малките болници, Константинов отговори, че "болниците не трябва да се разделят на малки и големи, а на такива, които предоставят качествена медицинска услуга, и такива, които не могат да сторят това". Идеята му била да има базов списък с болници, с които НЗОК да работи, а останалите да се конкурират и лимитът от нужни легла да не бъде надвишаван.
Националната здравна карта в този вид подсказва на бъдещите инвеститори къде да разкриват частни болници, твърди министърът. Засега няма и механизъм за регулиране наличието на лекари по дадена специалност. Константинов припомни, че макар поначало да не е "привърженик на въздигането в култ на леглата", те си остават основна единица в системата на болничното здравеопазване.Здравният министърът заяви, че имало резултат от критиките му към методиката на НЗОК, по която ще се плаща на болниците през т.г. Припомняме, че миналата седмица д-р Константинов заяви, че тя бетонира статуквото и представлява пилеене на пари. Тогава и Надзорният съвет на НЗОК отложи заседанието си, на което предвиждаше да приеме въпросната методика.

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ