06 Август 2020четвъртък04:08 ч.

ГЕРБ подмени въпроса за референдума

Пътят към Конституционния съд е открит, предупреди управляващите проф. Любен Корнезов

/ брой: 244

автор:Юлия Кулинска

visibility 1731

След повече от тричасово заседание в четвъртък парламентарната правна комисия махна АЕЦ "Белене" от въпроса за ядрения референдум, подписан от повече от 540 000 души. След дълги безсмислени юридически спорове, лични нападки и политически финтове представителите на БСП и ДПС напуснаха заседанието преди гласуването и решението бе прието само с гласовете на депутатите от ГЕРБ.
Така фактически въпросът за инициирания от БСП референдум бе подменен с измислената преди ден от ГЕРБ формулировка "Да развиваме ли ядрена енергетика в България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?". Въпросът на социалистите "Да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадка "Белене?" бе отхвърлен.
    Ключово за спора в комисията се оказа решението на Народното събрание, с което се подкрепя решението на правителството за спиране на ядрения проект. Законът за референдумите допуска гражданите да вземат отношение по решенията на НС, а такова решение бе взето през април при прекратяването на проекта за строителството на АЕЦ "Белене", заяви депутатът от БСП Янаки Стоилов. Той изброи всички конституционни и забранителни текстове от Закона за референдумите, за да подкрепи тезата на БСП, че провеждането на референдума с техния въпрос няма да е незаконно. ГЕРБ нямат правно основание да подменят волята на българските граждани и ако държат на своето питане, то трябва да се проведат два референдума, каза Стоилов. Той допълни, че въпросът на ГЕРБ няма как да бъде представен като редакция на въпроса на левицата, защото не поражда задължение за правителството. Шефката на правната комисия Искра Фидосова обаче възрази, че НС не е взело такова решение и не е иззело инициативата на МС да се разпорежда с енергийни проекти. Тя бе категорична, че гражданите нямат право да се произнасят за конкретни енергийни проекти, каквото било питането на БСП. Фидосова смята, че законът, гласуван от предишния парламент, не е изпипан и в него не е предвиден вариант какво се случва, ако всички, които имат право да инициират допитване, го направят в един и същи момент. Г-н Стоилов, Вие чели ли сте всъщност Закона за референдумите, попита Фидосова. Той го е писал, вметна Любен Корнезов.
Именно Фидосова предложи, вместо да се инициират два референдума, въпросът на БСП да бъде редактиран. Ако остане питането на левицата, българските граждани може да бъдат въвлечени в противоконституционна процедура, твърдеше тя. Фидосова обаче не можа да отговори с какво въпросът в подписката противоречи на Основния закон, което няколко пъти я попитаха Янаки Стоилов, Любен Корнезов и Христо Бисеров.
Вече станаха прозрачни истинските намерения на ГЕРБ първият референдум да е по тяхна инициатива, а не на някой друг, заяви Мая Манолова. За пореден път социалистите посочиха, че става дума за две различни процедури - едната от БСП, под която стоят подписите на над 500 хиляди души, и тази на управляващите, които внесоха искане за референдум от името на една пета от депутатите. Мнението им беше подкрепено и от представителите на ДПС и "Атака". В спора между Манолова и Фидосова се намеси Димитър Лазаров от ГЕРБ, който обвини БСП, че карали хората да се подписват под нещо, без да ги информират за какво става въпрос. Янаки Стоилов му отговори, че в Закона за референдумите е записано, че информационната кампания започва, след като НС се произнесе по искането. Лазаров заговори за тайни споразумения между предишните управляващи и Русия и дискусията прерасна в коментари как се държат продавачките на Женския пазар и дали АЕЦ "Белене" е площадка, гьол или бензиностанция.
За да прекрати безсмисления спор, Янаки Стоилов предложи в допитването да бъдат включени и двата въпроса, но до подобен вот не се стигна.  "Гласувайте каквото си искате! Не правите напук на БСП, а на 540 000 граждани, защото подменяте въпроса, под който се подписаха. Хората с омерзение гледат вашите упражнения по темата и как се опитвате да им откраднете референдума. Това, което правите, е злоупотреба с правото и е гавра с волята на хората", обърна се на излизане към представителите на ГЕРБ Мая Манолова.
Пътят към Конституционния съд е открит и ще се видим там, лаконично отсече Любен Корнезов. Г-жо Фидосова, Вие изпитвате г-н Стоилов и май забравяте, че той преподава право в Софийския университет, възмути се той и напусна залата. Преди него си тръгна и Екатерина Михайлова, която заяви, че сините са против строителството на АЕЦ "Белене" и няма да участват в дебатите за референдума.
Веднага след като депутатите от опозицията напуснаха, Фидосова със самодоволна усмивка започна "редактиране" на въпроса на БСП. "Редактираме въпроса, като заменяваме думата "атомна" с "ядрена", пред "България" се добавя "Република", отпада "на площадка Белене". Думата "централа" става "електроцентрала" и пред "електроцентрала" се добавя "нова", изрецитира тя.
Така на депутатите ще бъде предложено за гласуване единствено провеждането на референдум по въпроса съгласни ли са българските граждани да се развива ядрена енергетика чрез изграждане на нова ядрена централа. В залата могат да се правят редакционни промени в предложения от правната комисия въпрос, но от ГЕРБ дадоха да се разбере, че надали ще допуснат включването на "Белене".


Кунева против референдума

Срещу провеждането на национално допитване се обяви вчера Меглена Кунева. "България на гражданите ще призове своите симпатизанти да гласуват против референдума", заяви в телевизионно интервю тя. Според Кунева референдумът бил единствено на ГЕРБ и БСП, "до степен че дори на подсъзнателно ниво явно премиерът го формулира, за да не остави никакви съмнения, че те ще ни го платят". Тя определи поведението на управляващите като обидно, защото било "страхотно снизхождение към българския народ".
Кунева смята, че начинът, по който са конфигурирани въпросите, е неприемлив. Въпросът, който те задават, всъщност е един празен чек, добави тя. Според нея и БСП, и ГЕРБ подкрепяли АЕЦ "Белене", разликата била в това, че едните искали проектът да се осъществи с частни инвестиции, а другите - с последния инвеститор. Обсъждането на референдума било партийно позициониране и нямало нищо общо с допитването до хората.

 

БТПП: Икономическата криза се задълбочава

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 149

Експерт: Внасяме огромни количества палмово масло

автор:Дума

visibility 44

/ брой: 149

Близо 50% от парите за безлихвените заеми са договорени

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 149

Четири пъти повече сигнали за пилешко със салмонела

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 149

Мощен взрив помете ливанската столица

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 149

Сърбия си пази небето с китайски ракети

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 149

ЕК е против затварянето на вътрешните граници

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 149

Китай е против ескалация на отношенията със САЩ

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 149

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 179

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 122

/ брой: 149

Как да излекуваме политическата система

visibility 172

/ брой: 149

Датата

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ