29 Март 2020неделя01:55 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

ГЕРБ панически замазва хаоса с отпуските

Още в първия ден след Нова година управляващите са се разбързали да внесат нов законопроект, с който да прикрият гафа си

/ брой: 299

автор:Дума

visibility 648

Управляващите се разбързаха панически да замажат хаоса, който създадоха с отпуските. След като в понеделник стана ясно, че през 2011 г. ще могат да се ползват едва 10 дни от стари отпуски, вчера представители на властта започнаха да дават мнения от различни краища на страната. Гербаджийката Светлана Ангелова, която е зам.-шеф на социалната комисия в парламента, обяви от Русе, че щяла да внесе коригираш законопроект още в първия работен ден след Нова година. Тя обясни, че ще настоява да се променят преходните разпоредби на Кодекса на труда, за да "не изгорят отпуските на хората". Ангелова обаче не даде повече обяснения какви точно поправки ще внесе за разглеждане от депутатите.
Веднага след ваканцията на парламента социалният министър Тотю Младенов ще се срещне с депутатите от ГЕРБ, за да инициират уточняващи корекции в Кодекса на труда заради хаоса с отпуските, обяви междувременно вчера вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров. Той припомни решението на Конституционния съд, който потвърди, че отпускът ще важи 2 години, но не отмени предложението старите неизчистени отпуски да изгорят. Освен това останаха в сила два взаимно изключващи се текста - за давността и едновременно с това задължението отпускът да се чисти година за година, като само 10 дни могат да се прехвърлят за 2011 г., ако не са разрешени по някакви производствени причини. Това предизвиква различни тълкувания от работодатели и наети.
"Право на отпуска не може да се губи", категоричен е Никифоров. Според него всички българи са предявили претенции за ползване на платения отпуск през 2010 г. Проблем обаче са натрупаните платени отпуски както в държавните структури, така и в някои частни фирми. "Трябва да се намери решение, и то решение, чрез което българите да не губят придобито право на отпуск",  заяви Никифоров.
Социалният министър увери, че никой няма да загуби дни от отпуска си.
По повод предупрежденията на юристи още в началото на месеца, че ще се получи такова противоречие, той заяви, че социалното министерство не може да прави никакви тълкувания на решението на Конституционния съд. Той обаче потърсил правен съвет.
Преди два дни обаче в сайта на МТСП бе публикувано становище, че дори ден отпуска не може да се прехвърли за 2011 г., освен 10-те дни, отложени по производствени причини.

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ