21 Ноември 2019четвъртък05:09 ч.

ГЕРБ отказа да защити работниците при фалит на фирми

Управляващата партия с душата и сърцето си гледа не да подкрепи, а да удари хората, заяви Михаил Миков

/ брой: 266

автор:Юлия Кулинска

visibility 964

Депутатите от мнозинството отказаха да защитят работниците и служителите при несъстоятелност на работодателя. ГЕРБ отхвърли на първо четене вчера промените в Закона за гарантираните вземания, предложени от депутатите от Коалиция за България Димчо Михалевски, Драгомир Стойнев и Емилия Масларова. В доклада на комисията по труда и социалната политика се посочва, че повод за изготвяне на предложенията е състоянието на работещите в ОЦК в Кърджали, които от началото на март са в стачна готовност, не са получавали трудови възнаграждения и дължими обезщетения.
Проектът предлага увеличаване от 6 на 12 месеца на периода, през който работодателят е осъществявал дейност преди началната дата на неплатежоспособността, за да могат работниците и служителите да се ползват от предвидените права по закона. Социалистите настояват и за увеличаване на размера на гарантираните вземания от 3 на 6 начислени, но неизплатени месечни трудови възнаграждения и парични обезщетения през последните 12 месеца.
"Длъжни сме да защитим интересите на работниците, след като правителството е абдикирало от този въпрос. Ако хората могат без телевизия, не могат без храна. Нека не гледаме само случая в Кърджали, става дума за всички работници и служители, чиито предприятия са изпаднали в несъстоятелност", заяви от парламентарната трибуна Емилия Масларова.
ГЕРБ не са на страната на работниците, подкрепи я Михаил Миков. Управляващата партия с душата и сърцето си гледа не да подкрепи, а да удари хората, категоричен бе той. "Защо Кърджали е важен и относим към предложения законопроект? Защото там премиерът лъже работниците на няколко пъти заедно с министри и депутати. Развиват се задкулисни игри около потенциалната маса на несъстоятелността. В това предприятие почти няма работници. Собственикът на ОЦК е спонсор на ГЕРБ. Всички чакат месията Борисов, който да води инвеститори. В тази ситуация работниците няма да получат дори това, което им се полага от фонда. Държавата има отговорността да реагира при несъстоятелност", поясни Миков.  Предложението ни е, за да помогнем на работниците, а не да крепим фиска, обясни Димчо Михалевски.
Депутатът от ДПС Хасан Адемов заяви, че пречка за работниците от ОЦК в Кърджали да вземат неизплатените си заплати е, че предприятието не е обявено юридически в несъстоятелност. По думите му основната цел на законопроекта е да се защитят работниците и те да получат възнагражденията си.

 

Социални работници излизат на стачка

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 224

БСП настоява за безплатни лекарства на децата

автор:Юлия Кулинска

visibility 89

/ брой: 224

Предлагат работодателят да плаща до 15 дни болнични на година

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 224

БСП иска изслушване на министри заради водната криза

автор:Юлия Кулинска

visibility 78

/ брой: 224

Предизборен дуел на Джонсън и Корбин

автор:Дума

visibility 94

/ брой: 224

Путин е недоволен от ръста на доходите

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 224

Признаването на Косово струвало... $2 милиона

автор:Дума

visibility 103

/ брой: 224

Над 120 журналисти в турските затвори

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 224

Въздаяние за предателството винаги идва

автор:Христо Георгиев

visibility 179

/ брой: 224

Тунелът

автор:Йонко Бонов

visibility 114

/ брой: 224

Фактите vs. Властта

visibility 107

/ брой: 224

Йордан МЛАДЕНОВ: Ще управлявам прозрачно, с ясни правила

автор:Юлия Кулинска

visibility 80

/ брой: 224

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ