05 Юли 2020неделя10:01 ч.

ГЕРБ отказа да защити работниците при фалит на фирми

Управляващата партия с душата и сърцето си гледа не да подкрепи, а да удари хората, заяви Михаил Миков

/ брой: 266

автор:Юлия Кулинска

visibility 1099

Депутатите от мнозинството отказаха да защитят работниците и служителите при несъстоятелност на работодателя. ГЕРБ отхвърли на първо четене вчера промените в Закона за гарантираните вземания, предложени от депутатите от Коалиция за България Димчо Михалевски, Драгомир Стойнев и Емилия Масларова. В доклада на комисията по труда и социалната политика се посочва, че повод за изготвяне на предложенията е състоянието на работещите в ОЦК в Кърджали, които от началото на март са в стачна готовност, не са получавали трудови възнаграждения и дължими обезщетения.
Проектът предлага увеличаване от 6 на 12 месеца на периода, през който работодателят е осъществявал дейност преди началната дата на неплатежоспособността, за да могат работниците и служителите да се ползват от предвидените права по закона. Социалистите настояват и за увеличаване на размера на гарантираните вземания от 3 на 6 начислени, но неизплатени месечни трудови възнаграждения и парични обезщетения през последните 12 месеца.
"Длъжни сме да защитим интересите на работниците, след като правителството е абдикирало от този въпрос. Ако хората могат без телевизия, не могат без храна. Нека не гледаме само случая в Кърджали, става дума за всички работници и служители, чиито предприятия са изпаднали в несъстоятелност", заяви от парламентарната трибуна Емилия Масларова.
ГЕРБ не са на страната на работниците, подкрепи я Михаил Миков. Управляващата партия с душата и сърцето си гледа не да подкрепи, а да удари хората, категоричен бе той. "Защо Кърджали е важен и относим към предложения законопроект? Защото там премиерът лъже работниците на няколко пъти заедно с министри и депутати. Развиват се задкулисни игри около потенциалната маса на несъстоятелността. В това предприятие почти няма работници. Собственикът на ОЦК е спонсор на ГЕРБ. Всички чакат месията Борисов, който да води инвеститори. В тази ситуация работниците няма да получат дори това, което им се полага от фонда. Държавата има отговорността да реагира при несъстоятелност", поясни Миков.  Предложението ни е, за да помогнем на работниците, а не да крепим фиска, обясни Димчо Михалевски.
Депутатът от ДПС Хасан Адемов заяви, че пречка за работниците от ОЦК в Кърджали да вземат неизплатените си заплати е, че предприятието не е обявено юридически в несъстоятелност. По думите му основната цел на законопроекта е да се защитят работниците и те да получат възнагражденията си.

 

Курортът "Албена" затвори всички барове и дискотеки

автор:Дума

visibility 462

/ брой: 125

Кратки новини

автор:Дума

visibility 244

/ брой: 125

В мрежата на електронните игри

автор:Альона Нейкова

visibility 634

/ брой: 125

Наричахме го Болшевик

автор:Кирил Момчилов

visibility 729

/ брой: 125

Датата

автор:Дума

visibility 301

/ брой: 125

Гръцкият геноцид над българите, 1913-та

автор:Христо Георгиев

visibility 1320

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ